reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

reklama
Dziewczyny od jakiego lekarza bierze się zaświadczenie do pracy że się piersią karmi? Ogolny, ginekolog czy pediatra?

i dzisiaj się wkurzyłam, bo jeśli wiedzą w pracy że idę na wychowawczy to mogą mi udzielić wypoczynkowy na ten rok tylko za styczeń i luty, bo w marcu wychowawczy :wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
jeśli by nie wiedzieli, że idę na wychowawczy to mogliby mi dać cały urlop za ten rok :baffled::baffled::baffled:
a znając moją kierowniczkę, to nie udzieli mi urlopu za cały rok (mimo, iż ona nie jest właścicielką, więc osobiście mi nie płaci, więc co by jej zależało, mogłaby pójść na rękę...)
więc prawdopodobnie dostanę tylko 4 dni za ten rok................ chyba, że kierowniczka pójdzie mi na rękę, w co wątpię, ale to się okaże niedługo
czyli krótko mówiąc, wprowadzili mnie w błąd :wściekła/y:

Dziewczyny od jakiego lekarza bierze się zaświadczenie do pracy że się piersią karmi? Ogolny, ginekolog czy pediatra?

Przerwy na karmienie piersią

Zgodnie z art. 187 kodeksu pracy pracownica karmiąca dziecko piersią ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie.
Pracownicy, której czas pracy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jedna przerwa na karmienie. Pracownicy zatrudnionej w wymiarze czasu pracy krótszym niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują.

Przerwy są udzielane na wniosek pracownicy, zawierający oświadczenie, że karmi ona dziecko piersią. Przerwy udzielane są przez cały okres karmienia piersią. Przepisy nie ograniczają okresu, przez który przysługuje przerwa na karmienie.
Nie istnieją szczególne wymagania, co do tego, jak pracownica ma udowodnić fakt karmienia dziecka. Wydaje się jednak, że na wniosek pracodawcy, pracownica ma obowiązek udokumentować ten fakt zaświadczeniem lekarskim. Nie ma jednak przepisów określających tryb wydawania takiego zaświadczenia oraz określających, jaki lekarz może je wystawić, dlatego powinno wystarczyć zaświadczenie od lekarza rodzinnego (pierwszego kontaktu) lub opiekującego się dzieckiem.
Przerwy na karmienie piersią wliczane są do czasu pracy. Za czas ich trwania pracownica zachowuje prawo do wynagrodzenia obliczanego jak wynagrodzenie za urlop (§ 5 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 29 maja 1996 r. w sprawie sposobu ustalania wynagrodzenia w okresie niewykonywania pracy oraz wynagrodzenia stanowiącego podstawę obliczania odszkodowań, odpraw, dodatków wyrównawczych do wynagrodzenia oraz innych należności przewidzianych w Kodeksie pracy, Dz. U. Nr 62, poz. 289).

Zulejka dzięki. czyli jak bede pod koniec lutego z Zosią u pediatry to ją poproszę o takie zaświadczenie :-p

izabela... dziwną masz ta firmę u mnie wiedzą ze idę na wychowawczy a udzielili urlop w całości za 2010 i nie było problemu :-). Nawet sama kadrowa mi podpowiedziała to rozwiązanie, zebym nie była stratna powiedziała, ze przed wychowawczym mam sobie wybrać cały urlop za 2010, by mi nie ucięli.

izabela ale nie dałaś żadnego podania o wychowawczy jeszcze co?jeśli nie żądasz całego urlopu za 2010 mówiąc że przemyślałaś i wracasz masz prawo.
podania nie dałam, bo nie wiedziałam do kiedy mi naliczą urlop, ale poinformowałam ich ustnie... zresztą kierowniczka pytała się mnie jeszcze jak byłam w ciąży czy jak dopiero co urodziłam, także wiedziała wcześniej....
a nie będę ich robić w balona, bo i tak wiedzą że nie wrócę teraz :tak:
tak jak pisałam wcześniej, jeśli kierowniczka będzie fair to powinna mi udzielić ten urlop...

izabela... dziwną masz ta firmę u mnie wiedzą ze idę na wychowawczy a udzielili urlop w całości za 2010 i nie było problemu :-). Nawet sama kadrowa mi podpowiedziała to rozwiązanie, zebym nie była stratna powiedziała, ze przed wychowawczym mam sobie wybrać cały urlop za 2010, by mi nie ucięli.
ale kadry nie mają nic przeciwko, o tym czy mi udzielić urlopu w całości decyduje kierowniczka i tylko ona, kadry nie mają nic do tego

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ja jak dzwonilam do Inspekcji Pracy to powiedzieli ze caly urlop sie nalezy...wiec nie wiem o co biega,moj szef sie tez jeszcze nie odezwal do mnie.....wrr....ale u mnie mala firma,a n tez na niczym sie nie zna,nawet ksiegowej nie mamy tylko w biurze rachunkowym sie rozlicza......

reklama
No izabela tak czekałam na wieści od Ciebie a tym czasem tylko sie wkur..... tym co napisałaś :wściekła/y:
Ja dzisiaj właśnie wypisałam wniosek o urlop za 2010 r. i wniosek o 2 dni opieki na dzieckiem :tak:
O wychowawczy jeszcze nie wypisywałam ale tez w pracy doskonale wiedzą że idę :tak:
Boję się teraz że będzie jak u Ciebie :baffled:
Ale kur... nie dam się :wściekła/y:
Skoro nie ma jeszcze wniosku o wychowawczy to jest tylko 50% że na niego idę poza tym przecież izabela dałaś im ten paragraf :confused:
I jak oni do tego sie odniesli?? :baffled:

Do góry