reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

Mówiłam, że od razu 60 dni można wziąć tak zrobiła moja kuzynka. O resztę miałam dopytać, więc nie wprowadziłam w błąd ... :crazy:
Mówiłam, ze raczej nie ale nie jestem pewna na 100% i dopytam.

Przyznaje, że nie pamiętałam z kim rozmawiałam na ten temat :sorry: Ale nie mam do nikogo pretensji ;-) Poprostu zastanawiam się co w takim razie zrobić... :zawstydzona/y:

reklama
Siedem dni przed zakończeniem urlopu macierzyńskiego musisz złożyć podanie u pracodawcy o tzw urlop fakultatywny.
Co do podania, to pewnie napiszę coś w stylu "...proszę o przyznanie mi dwóch tygodni urlopu fakultatywnego..."

Dobre i te dwa dodatkowe tygodnie. Przeraża mnie myśl, że będe musiała wrócić do pracy i zostawić Julisię z opiekunką. Na dodatek moja sprawdzona niania już zajęta i muszę szukać nowej:-(.

Z innej beczki. Dopiero teraz zebrałam się żeby złożyć o becikowe i okazało się, ze też muszę dostarczyć zaświadczenie od lekarz, że byłam pod opieka od 10 tyg ciąży. To weszło 1 listopada i liczy się data złożenia podania ponoć, a nie data porodu.

Czy któraś z Was pisała już wniosek o dodatkowy urlop macierzyński?
co on powinien zawierać i w jakiej formie powinien być napisany?
Pamiętajcie także że tatuś również może zostać 1 tydzień z dzieckiem.

Wraz z nowym rokiem rodzice uzyskają prawo do dwóch tygodni fakultatywnego urlopu macierzyńskiego, który będzie mogła wykorzystać albo mama, albo ojciec dziecka. Uprawnienie to będzie przysługiwać także rodzicom dzieci urodzonych w tym roku, jeżeli 1 stycznia 2010 roku będą jeszcze przebywać na zwykłym urlopie macierzyńskim.
Od 1 stycznia 2010 roku ojcom dzieci będzie przysługiwać jeden tydzień urlopu ojcowskiego. Urlop ten powinien być wykorzystany przed ukończeniem pierwszego roku życia dziecka. W 2011 roku urlop ten wyniesie także jeden tydzień.
Od 1 stycznia 2012 roku będą to już dwa tygodnie. Tak samo będzie w następnych latach.
Na siedem dni przed planowanym terminem urlopu tata powinien wystąpić z pisemnym wnioskiem do pracodawcy. Pracownicy mogą go złożyć jeszcze w grudniu 2009 roku.
Pracodawca nie będzie mógł zakwestionować terminu urlopu wskazanego we wniosku.
Za okres korzystania z tego urlopu mężczyźnie będzie przysługiwał zasiłek macierzyński.

ja właśnie jutro będę pisać i wysyłać ten wniosek...
a napiszę coś takiego: Proszę o udzielenie mi dodatkowego urlopu macierzyńskiego-fakultatywnego w wymiarze 2 tygodni od dnia... do dnia...
no i chyba tyle, no bo co jeszcze napisać?

reklama
Wlasnie zasiadlam do pisania podania o ten urlop,bo maz jutro bedzie u mnie w firmie to podrzuci....i teraz mam pytanie:czy po tym urlopie fakultatywnym,to pisac podanie o urlop wypoczynkowy,czy o wychowawczy?
Dzwonilam do szefa,ale on dokladnie nie wie i kazal mi 2 wersje napisac....:sorry:
Ale jesli chodzi o wychowawczy to mam jeszcze jeden problem,bo :czy np.maz moze tez pojsc na wychowawczy?Ale rownoczesnie ze mna,czy osobno,bo w podaniu o urlop trzeba to uwzglednic i teraz juz zglupialam.....a znalazlam cos takiego,poczytajcie:Wychowawczy dla ojca - www.slowo.com.pl
A tu o wychowawczym: Wszystko o urlopie wychowawczym | Mamy prawa Mamy

Do góry