reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

dziewczyny waży artykuł o macierzyńskim i tacierzyńskim- to nad czym niejednokrotnie wcześniej się zastanawiałyśmy - te którerodziły 15 i później, ale tacieryzński dotyczy wszystkich
Od 1 stycznia urlopy dla rodziców będą dłuższe-Prasówka-Elbląg w portEl.pl

ja jak wykorzystam te 2 dodatkowe tyg plus urlop zaległy plus część z 2010 i ze 2 tyg moze zwolnienia to mi się uda do wielkanocy (czyli poczatku kwietnia) posiedzieć w domu
ale nie ma u mnie tragedii bo potem bedzie z moja mama do której mam zaufanie-dała radę z karolem to mam nadzieje i z Bartkiem podoła choć młoda już nie jest...no ale dodatkowy plus-ja bede max 25h na tydzien pracować - przynajmniej do września, ewentualnie potem troche wiecej
tez bym wolała dłużej w domu zostać-choć do roku no ale nie damy rady z jednej pensji w czwórkę - nie ma szans...

reklama
Dziewczyny, ja z innej beczki. Chyba zgubiłam książeczkę zdrowia Huberta. Przeszukałam dziś cały dom i nigdzie jej nie widzę:-( Za niecałe dwa tygodnie mamy szczepienie i będzie potrzebna. Spotkała się któraś z Was z takim przypadkiem? Jak myślicie, kto wyda mi duplikat, szpital czy przychodnia? W sumie wiele zapisków tam nie było, ale był wpis od ortopedy. Kartę szczepień mam, więc to do przepisania w razie W. Ale ze mnie gapa! Zgubić taką rzecz! Mam nadzieję, że jutro jeszcze poszperam i znajdę ją, bo miałam teraz chrzciny i może w tym ferworze gdzieś ją rzuciłam.

A nam przysłali pismo ze jesli udowodnimy ze w UK mieszkamy prawie 5 lat to Veronika dostanie brytyjski paszport.Fajnie by było bo z polskim paszportem (tym na 5 lat) to jest masa formalnosci.Zobaczymy co z tego wyjdzie dopuki paszportu nie ma to ciesze sie na 50%:tak:.

dziewczyny a kiedy trzeba złożyć wniosek do pracodawcy o urlop wychowawczy?jest jakis termin określony prawem?bo mój szef co troche wypytuje czy jzu wiem na ile ide na ten wychowawczy:confused2::crazy:

ja po macierzyńskim wykorzystam zaległy urlop wypoczynkowy, a później wybieram się na bezpłatny wychowawczy, ale jak długo pociągniemy z jednej pensji, to się okaże :tak::-( jak nas przyciśnie to muszę wrócić do pracy...
marzy mi się, żeby posiedzieć z Mają póki nie pójdzie do przedszkola, ale jest to raczej nierealne i będzie trzeba pomysleć o żłobku :-:)-:)-(
jak ja dam obcym ludziom takie małe dziecko? :no::no::no:

Dokładnie Cię rozumie, bo u mnie jest identyczna sytuacja. Dopóki damy rade z jednej pensji siedze na wychowawczym. Z tym, ze ja kombinuje po zaległym urlopie wziąć opieke na małą (60 dni). Płate 80%, ale lepsze to niż nic.

Dziewczyny, ja z innej beczki. Chyba zgubiłam książeczkę zdrowia Huberta. Przeszukałam dziś cały dom i nigdzie jej nie widzę:-( Za niecałe dwa tygodnie mamy szczepienie i będzie potrzebna. Spotkała się któraś z Was z takim przypadkiem? Jak myślicie, kto wyda mi duplikat, szpital czy przychodnia? W sumie wiele zapisków tam nie było, ale był wpis od ortopedy. Kartę szczepień mam, więc to do przepisania w razie W. Ale ze mnie gapa! Zgubić taką rzecz! Mam nadzieję, że jutro jeszcze poszperam i znajdę ją, bo miałam teraz chrzciny i może w tym ferworze gdzieś ją rzuciłam.

Spokojnie pomyśl gdzie widziałaś ją poraz ostatni. Najlepiej zrób to dopiero jutro. Daj sobie odpocząć. U mnie się to sprawdza. Ze świeżym umysłem zazwyczaj znajduje zgubę...

A nam przysłali pismo ze jesli udowodnimy ze w UK mieszkamy prawie 5 lat to Veronika dostanie brytyjski paszport.Fajnie by było bo z polskim paszportem (tym na 5 lat) to jest masa formalnosci.Zobaczymy co z tego wyjdzie dopuki paszportu nie ma to ciesze sie na 50%:tak:.

Trzymam kciuki, żeby się udało.

dziewczyny a kiedy trzeba złożyć wniosek do pracodawcy o urlop wychowawczy?jest jakis termin określony prawem?bo mój szef co troche wypytuje czy jzu wiem na ile ide na ten wychowawczy:confused2::crazy:

Moja księgowa powiedziała, że 7 dni przed planowaną datą rozpoczęcia urlopu wychowawczego.

Dopóki damy rade z jednej pensji siedze na wychowawczym. Z tym, ze ja kombinuje po zaległym urlopie wziąć opieke na małą (60 dni). Płate 80%, ale lepsze to niż nic
A co to za opieka nad Dzieckiem??
Ja tez chcę :-p:tak:

Dziewczyny a niemyslałyście o jakimś dorabianiu (pracy dorywczej ) żeby móc byc z Dzieckiem na wychowawczym ale jednak dorobic??

Karincia ta opieka nad dzieckiem to po prostu zwolnienie lekarskie którego w ciągu roku kalendarzowego można wziąć max 60 dni, jeśli wykorzysta się całość to jak dziecko zachoruje jest d... za przeproszeniem wziąć na dziecko zwolnienia już nie można jak chore.
A gdyby tak pójść na zwolnienie po macierzyńskim i po wykorzystaniu urlopu wypoczynkowego?? :-)
Bo ja i tak pewnie juz w tym (tzn. 2010) roku do pracy nie pójdę :tak:
Tylko jaki lekarz może dać takie zwolnienie??
I czy od tak po prostu wypisze to zwolnienie?? :eek:

reklama
Dziewczyny a niemyslałyście o jakimś dorabianiu (pracy dorywczej ) żeby móc byc z Dzieckiem na wychowawczym ale jednak dorobic??

Myślałam czy by nie zostać opiekunką. Zajmowałąbym się Martynką i drugim dzieckiem :-)

Karincia ta opieka nad dzieckiem to po prostu zwolnienie lekarskie którego w ciągu roku kalendarzowego można wziąć max 60 dni, jeśli wykorzysta się całość to jak dziecko zachoruje jest d... za przeproszeniem wziąć na dziecko zwolnienia już nie można jak chore.

To kicha... Ktoś mnie wprowadził w błąd mówiąc, że naraz można wziąć 60 dni (ale tylko raz w roku), a potem z L4 na dzicko nie ma kłopotów. No to d... :zawstydzona/y:

Do góry