reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

a czemu masz dzień wolny za 24 grudnia? może za 26? :tak:;-)
deli a kiedy ci się kończy macierzyński? jak dobrze liczę to chyba 21.12? mi się kończy 5.01 i nie łapię się na 2 dni dla matki z dzieckiem za ten rok... dlatego pytam o to w 2010r.-czy mogę wziąć?

Ostatnia edycja:
reklama
Ja idę na wychowawczy i żeby mi nie zabrali urlopu sami i bym nie była stratna przed wychowawczym wybieram stary urlop a potem cały nowy
Tylko ze ja na razie na 3 mc a potem się okaże

Rozpoczyna się nowy rok kalendarzowy i urlop się nam wypoczynkowy należy za 2010
Deli i wybierasz sobie cały urlop wypoczynkowy za 2010 rok? nie zostawiasz kilka dni choćby na jakis wypad latem czy na święta?:confused2:Bo ja się chyba boję tak całego wziąć bo później sie ukisze w tej pracy tak siedziec do końca roku już(o ile tam jeszcze bede pracowac:-p). Też tak mysle zeby z 3 miechy na wychowawczy isc a później zobacze.

a czemu masz dzień wolny za 24 grudnia? może za 26? :tak:;-)
deli a kiedy ci się kończy macierzyński? jak dobrze liczę to chyba 21.12? mi się kończy 5.01 i nie łapię się na 2 dni dla matki z dzieckiem za ten rok... dlatego pytam o to w 2010r.-czy mogę wziąć?

NO pomyłka tak wolne za 26.12 :-p. Mi się faktycznie 21.12 kończy macierzyński i biorę od razu stary i nowy urlop.
Za 2010 znów są 2 dni opieki ale je zostawiam po wychowawczym, bo tego mi nie mogą zabrać :-) chyba :sorry: Muszę dopytać. Zaraz zadzwonię do kadrowej :-)

Deli i wybierasz sobie cały urlop wypoczynkowy za 2010 rok? nie zostawiasz kilka dni choćby na jakis wypad latem czy na święta?:confused2:Bo ja się chyba boję tak całego wziąć bo później sie ukisze w tej pracy tak siedziec do końca roku już(o ile tam jeszcze bede pracowac:-p). Też tak mysle zeby z 3 miechy na wychowawczy isc a później zobacze.

No właśnie nie opłaca się zostawiać, bo jak zostawię 14 dni to i tak mi z tego zabiorą proporcjonalnie do tego co będę na wychowawczym. W razie czego weżnę L4 :-) w końcu w rodzinie sami lekarze :-). O lato się na razie nie martwię bo albo przedłużę wychowawczy o kolejne 3 mc lub pójdę na 1/4 etatu :-)

Ja zglupieje normalnie zaraz,kolezanka mi mowi znow ,ze nie nalezy sie mi urlop wypoczynkowy za 2010 r.....a maz dzis podania u urlop zawiozl do mojej firmy,ciekawe,co szefo na to powie?:eek:

Ja podobnie jak Deli planuje wybrać i stary i nowy urlop, choć zastanawiam się czy mogę nowy urlop wybrać skoro jeszcze na niego nie zasłużyłam (za każdy przepracowany miesiąc należy się niecałe 2 dni urlopu). Jeśli wróce w przyszłym roku do pracy zostają mi dwa dni opieki, a w razie potrzeby pójde na L4.

No wlasnie,mitemil, moja kolezanka mowila(ze jej kadrowa tak powiedziala) wlasnie ze sie nie nalezy nowy urlop,bo z wychowawczego sie nie nalicza urlopu.....ze za macierzynski i za zwolnienie i owszem,ale nie z wychowawczego...wiec teraz zglupialam juz calkiem,bo znowu Deli zlozyla i jej nawet sama kadrowa podpowiedziala......to ja juz nie rozumiem nic,jednym sie nalezy a innym nie,czy o co tu chodzi? A w Zusie to beda wiedziec cos na ten temat?

skopiuję z głównego:
u nas w pracy kadrowa kazała mi wypełnić w takiej kolejności: opieka 2 dni za 2009, potem wypoczynkowy za 2009, 2 dni opieki za 2010 i wypoczynkowy za 2010; to przy założeniu, że się idzie na wychowawczy potem:tak:

no wlasnie,andariel, tez cos znalazlam takiego na necie: Urlop macierzyński - Urlopy - Kodeks pracy - urlop wypoczynkowy, macierzyński, na żądanie, wymiar urlopu - Wieszjak.pl - Wieszjak.pl

Z nalazlam jeszcze cos takiego w komentarzach:

Witam a ja mam taki problem W pazdzierniku 2008 urodzilam corke , do konca lutego 2009 przebywalam na
urlopie macierzynskim obecnie wykorzystuje zalegly urlop wypoczynkowy za
2008r i 4 dni z obecnego tj. 2009. Zamiezrzam udac sie na urlop wychowawczy
ale najpierw chciala wykorzystac do konca urlop wypoczynkowy nalezyny mi za
2009r, kadrowa poinformowala mnie ze naleza mi sie tylko dwa dni do konca
marca 2009r. bo urlop nalicza sie proporcjonalnie czy cos. moje pytanie
brzy : czy faktycznie ma racje? czy pracodawca nie moze udzielic mi reszty
urlopu ? a gdybym nie poinformowala go wczesniej ze chce isc na wychowawczy
tylko wypisalabym wniosek o urlop za 2009r. a dopiero pozniej zlozyla
wniosek o wychowawcze to tez by mi nie udzielil urlopu? dodam ze jeszcze
nie zlozylam wniosku o urlop wychowawczy. Pozdrawiam
dodano: 07:32 24-03-2009 przez: anita.p
Do Oli

Twoja kadrowa jest w błędzie
Za 2009 r. przysługuje Tobie urlop w pełnym wymiarze tj. 20 lub 26 dni w zależności od łącznego stażu pracy. Niestety z doświadczenia wiem, ze trudno przełamać takie stereotypowe myślenie niektórych kadrowych, dlatego najlepiej nakłonić pracodawcę lub kadrową aby osobiście zasięgneli informacji w tej sprawie w PIPie.

Ostatnia edycja:
Anet zaczyna się nowy rok kalendarzowy 2010 więc i masz nowy urlop do wykorzystania.
A po macierzyńskim możesz wziąć cały od razu i pracodawca nie może ci go odmówić zgodnie z kodeksem pracy

U mnie wszytskie co teraz mają wracać do pracy biorą urlop za 2010 i dopiero piszą o wychowawczy w końcu dlaczego byśmy miały stracić kase

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Deli to poinformuj mnie jeszcze - nam sie nalezy 2 dni opiekuncze na dziecko za 2009 rok - nawet jesli macierzynski konczy sie w 2010?Bo ja nie rozumiem z jakiej paki?:-):shocked2:Jesli w 2009 byłam na macierzynskim to przeciez mogłam sprawowac opieke nad dzieckiem....

Do góry