reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Formalności po narodzinach dziecka

dziewczyny waży artykuł o macierzyńskim i tacierzyńskim- to nad czym niejednokrotnie wcześniej się zastanawiałyśmy - te którerodziły 15 i później, ale tacieryzński dotyczy wszystkich
Od 1 stycznia urlopy dla rodziców będą dłuższe-Prasówka-Elbląg w portEl.pl

ja jak wykorzystam te 2 dodatkowe tyg plus urlop zaległy plus część z 2010 i ze 2 tyg moze zwolnienia to mi się uda do wielkanocy (czyli poczatku kwietnia) posiedzieć w domu
ale nie ma u mnie tragedii bo potem bedzie z moja mama do której mam zaufanie-dała radę z karolem to mam nadzieje i z Bartkiem podoła choć młoda już nie jest...no ale dodatkowy plus-ja bede max 25h na tydzien pracować - przynajmniej do września, ewentualnie potem troche wiecej
tez bym wolała dłużej w domu zostać-choć do roku no ale nie damy rady z jednej pensji w czwórkę - nie ma szans...

No to czyli jak ja mam macierzyński do połowy stycznia to potem jeszcze te 2 tyg.?Ja była swięcie przekonana ,ze już w szpitalu powiększyli mi macierzyński o te 2 tyg.Czy to o co innego chodzi (sory ale cgwilowo nie mam czasu poczytac artykułu).:sorry:

reklama
Chogata nasz macierzyński jest przedłużony o dwa tygodnie tzw urop macierzyński dobrowolny (bo możesz, ale nie musisz z niego korzystać).
Możesz z niego skorzystać zaraz po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego.

A w szpitalu wpisali Ci tylko date porodu, a księgowa w zakładzie pracy od tej daty policzyła Ci 20 tyg macierzyńskiego. Teraz żeby dostać te dodatkowe dwa tyg musisz napisać podanie i złożyc go najpóźniej 7 dni przed zakończeniem podstawowego urlopu macierzyńskiego.

Ostatnia edycja:
Chogata nasz macierzyński jest przedłużony o dwa tygodnie tzw urop macierzyński dobrowolny (bo możesz, ale nie musisz z niego korzystać).
Możesz z niego skorzystać zaraz po zakończeniu podstawowego urlopu macierzyńskiego.

A w szpitalu wpisali Ci tylko date porodu, a księgowa w zakładzie pracy od tej daty policzyła Ci 20 tyg macierzyńskiego. Teraz żeby dostać te dodatkowe dwa tyg musisz napisać podanie i złożyc go najpóźniej 7 dni przed zakończeniem podstawowego urlopu macierzyńskiego.

O cholera dobrze ,że piszesz bo mi koleżanka w takim razie bzdur nagadała a uwazałam zawsze ,ze dobrze prawi bo w zusie pracuje (hehe ładnych maja swoja droga pracowników).Mi sie wydawało ,ze miałam wypisane do kiedy ale to nie wazne jutro policze te 20 tyg.i będe składac podanie .Rozumiem ,ze gdzies na necie znajde wzór jak je naisac?

Nie musisz sobie sama liczyć do kiedy przysługuje Ci urlop macierzyński, bo zakład pracy robi to za Ciebie.

A w zusie jak pytałam o ten dodatkowy urlop macierzyński, to mi babka powiedziała, ze jakiś bzdur się naczytałam, bo nic takiego nie ma. Brak słów...:crazy:

Co do podania, to żadna filozofia napisać "...proszę o przyznanie mi dwóch tygodni urlopu fakultatywnego..."

Ostatnia edycja:
Nie musisz sobie sama liczyć do kiedy przysługuje Ci urlop macierzyński, bo zakład pracy robi to za Ciebie.

A w zusie jak pytałam o ten dodatkowy urlop macierzyński, to mi babka powiedziała, ze jakiś bzdur się naczytałam, bo nic takiego nie ma. Brak słów...:crazy:

Wiesz ja mam bnardzo specyficzny zakład pracy i wszystko sama musze robi a wrecz sie upominać:wściekła/y:Ostatnio walcze ,zeby mi przyslali druk Zus Rua (chyba) ,ze odciągaja składki do ZUSu bo jak mam atka woreczka to w szpitalu chcą to zobaczyć.To samo z odszkodowanie za poród jakbym sie sama nie upomniała w październiku to kaplica:wściekła/y:

To faktycznie kiepsko.

A mnie za pobyt w szpitalu i poród ubezpieczyciel kasy nie wypłaci, bo poród do fizjologia i za to nie płacą :-(

mitemil wczoraj odebrałam duplikat książeczki. Musiałam iść do szpitala do oddziałowej na noworodkach, gdzie leżałam po porodzie. Wykupujesz cegiełkę (20 zł) i po kilku dniach masz nową książeczkę. W sumie to przepadł mi tylko wpis ortopedy, ale na szczęście wszystko było ok. Idziemy w styczniu na kontrolę, to może uzupełni. Szczepienia uzupełnili mi dziś, bo akurat byliśmy się szczepić.

To kicha... Ktoś mnie wprowadził w błąd mówiąc, że naraz można wziąć 60 dni (ale tylko raz w roku), a potem z L4 na dzicko nie ma kłopotów. No to d... :zawstydzona/y:

Mówiłam, że od razu 60 dni można wziąć tak zrobiła moja kuzynka. O resztę miałam dopytać, więc nie wprowadziłam w błąd ... :crazy:
Mówiłam, ze raczej nie ale nie jestem pewna na 100% i dopytam.

reklama
a czy te dwa tygodnie macierzynskiego dodatkowego to jest dwa tyg. razem z weekendami (jesli ktos w weekend ma wolne) czy 2 tygodnie dni roboczych?

i jeszcze jedno pytanko...jesli wiecie - czy moge pojsc po macierzynskim lub po wychowawczym do pracy na pół etatu?jesli przed pracowałam na cały - i czy nalezy sie wtedy ta godzina na karmienie dziecka?czyli byłabym w pracy 3 h i dostawałabym połowe wypłaty?

Ostatnia edycja:
Do góry