reklama
madzikm
Mamy lutowe'07
sandi: dziewczynki szybciej mówią. PEdiatra mi to kiedyś tłumaczyła czemu -ale nie pamiętam w czym rzecz.
ponoć w organizowaniu sytuacji zabawowych, dziewczynki bawią się w role społeczne, co samoistnie prowokuje do werbalizacji, a chłopcy brum brum ,puk puk i tak do 3 lat.
Ile w tym prawdy to niech każda sama oceni;-)
Ewelina z Bydgoszczy
Fanka BB :)
a chłopcy brum brum ,puk puk i tak do 3 lat.
;-)
Madzik, ja uważam, że nawet dłużej;-)
ewa0381
Mogłabym się z tym zgodzić, gdybym nie znała małych chłopców, którzy zaczęli mówić w wieku ok. 1,5 roku.ponoć w organizowaniu sytuacji zabawowych, dziewczynki bawią się w role społeczne, co samoistnie prowokuje do werbalizacji, a chłopcy brum brum ,puk puk i tak do 3 lat.
Ile w tym prawdy to niech każda sama oceni;-)
Ja mam inną teorię - uwarunkowania genetyczne? Sama nie wiem, ale chyba coś w tym musi być, bo u m w rodzinie bez względu na płeć dzieci zaczynają bardzo wcześnie mówić, a za to mojej ciotki wnuczki później. Dzieczynki jak skończyły 3 latka to zaczęły mówic pojedyńcze słowa, a jeden chłopiec skończył już 3 lata i mówi jedynie "mama" Jak się z nimi widzimy to córcia skarży mi się, że chłopiec nie chce z nią rozmawiać
Sandi
:-d:-d:-d:-d:-dnie mamy wątku ze śmiesznymi powiedzonkami naszych dzieci (może trzeba utworzyć?) więc napiszę tu;-)
dziś rano do wiktorii przyszła ciocia i pyta się jej "jak się spało na nowym łóżku?" a wiktoria: "na leżąco".
JustineMyMind
Mama Laureńki
skąd u niej tak wyrafinowane poczucie humoruNie mamy wątku ze śmiesznymi powiedzonkami naszych dzieci (może trzeba utworzyć?) więc napiszę tu;-)
Dziś rano do Wiktorii przyszła ciocia i pyta się jej "Jak się spało na nowym łóżku?" A Wiktoria: "Na leżąco".
Laura nauczyła sie ostatnio mówić "mama mi pići" (czyt.: mama daj mi pić)
innymi słowy u nas nauka mówienia postępuje ale dość wolno. Za to cwaniactwo, symulowanie, naśladowanie i rozumienie wszystkiego idzie jej nader szybko
reklama
elaklb
Ja dzisiaj mojej małej dałam wodę w kubku ze słomką i wyszłam do kuchni, po czym słyszę: "Nie, tylko nie to!". Zastanawiam się o co jej chodzi i już po chwili słyszę: "Mamo, chodź do Mai, bo Maja wylała soczek". Przychodzę a ona cała oblana wodą. :-)