reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dostawka i brak wyobraźni

A przy okazji, mały będzie spał w śpiworku, wiem ze szkoły rodzenia, że najpierw przewiajmy, potem karmimy - czy jak już przewinę małego, ubiorę, to ubierać śpiworek do karmienia czy dopiero po karmieniu ubrać?

I co sądzicie o wybudzaniu w nocy na karmienie co 3 godziny? Bo słyszę różne opinie.
Widzę że jesteś bardzo nadgorliwa 😀 to zrozumiałe bo to pierwsze dziecko. Zobaczysz co wyjdzie w praniu. Moja córka na początku jakieś 3 mce spała w rożku, później bez niczego bo w śpiworku nie chciała. Miałam śpiworek i otulacz i nie korzystałam. To moje 3 dziecko i po długim czasie wiec dopiero teraz korzystałam z wszystkich tych udogodnień tupu dostawka, miałam tez baby hug i leżaczek lionelo bella z opcja bujania 😀. Z tym przebieraniem to tylko jak była kupa i ha robiłam to po karmieniu. Absolutnie nie wybudzalam do karmienia jak już zasnęła to ja tez spałam do bólu. No chyba żeby słabo przybierała j miałabym takie zalecenia. Głowa do góry, życie wszystko zweryfikuje, powodzenia

reklama
A przy okazji, mały będzie spał w śpiworku, wiem ze szkoły rodzenia, że najpierw przewiajmy, potem karmimy - czy jak już przewinę małego, ubiorę, to ubierać śpiworek do karmienia czy dopiero po karmieniu ubrać?

I co sądzicie o wybudzaniu w nocy na karmienie co 3 godziny? Bo słyszę różne opinie.
Ja zakładałam śpiworek od razu, bo mój syn przy karmieniu zasypiał i już go tak odkładałam do łóżeczka. Inaczej pewnie przy zakładaniu śpiworka by się wybudzał.
Ja akurat przez pierwsze 4-6 tygodni (już dokładnie nie pamiętam) budziłam co 3h, bo mój synek wtedy mógłby spać do bólu, a miał słabe przyrosty i ja też miałam problem z kp, bo nie chciał efektywnie ssać (bo przysypiał 😅). Tak czy siak nawet jeśli przyrosty są w normie to zaleca się na początku budzić co te 3h, żeby rozkręcić laktację. Ale tak szczerze mówiąc jeśli nie będzie żadnych problemów, dziecko będzie ładnie ssało w dzień i będziesz miała dużo mleka, to ja bym chyba nie budziła (tzn są jakieś granice, bo jednak noworodek nie powinien przespać całej nocy bez jedzenia).

Powiem Ci na swoim przykładzie nie ma co analizować i myśleć na zapas🙃. Jesteś pewna, że dziecko zechce spać w śpiworku? U nas od urodzenia praktycznie to bez przykrycia śpi bo mu tak wygodnie, a ma 7 miesięcy. Dostawka jest dobra do momentu jak dziecko nie zacznie siadać, albo nie osiągnie wagi bodajże 10 kg chyba😉. Odnośnie kolejności, jeśli mi synek płakał na butelę, najpierw była butla, potem pampers. Do 3 miesiąca chyba już nie pamiętam niby lekarze mówią, żeby dzieci wybudzać na karmienie w nocy, jeżeli samo nie będzie się budziło. Z resztą będzie wizyta położnej od razu zaraz po wyjściu ze szpitala, wizyta u lekarza jakoś w 6 tygodniu to powiedzą, czy dziecko dobrze przybiera na wadze i czy trzeba wybudzać czy nie😉.

Do góry