reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

dzikie harce w brzuszku czyli o ruchach naszych maluchow

Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
hmm kilka dni temu (w 13 tyg) jak bieglam spozniona do pracy poczulam pierwszy raz "cos" w brzuchu.. jakby podskoczyla kulka winogrona w maciczce, az stanelam jak wryta i dotykalam brzucha nie do konca wierzac i ufajac. Pozniej kilka dni cisza i ostatnio identyczny ruch mojego "winogronka", tym razem przy.. siusianiu..
Dzisiaj 14t+1d czyli ksiazkowo niby wyczucie ruchow jest niemozliwe.. a jednak;)

reklama
nie wiem czy mogłaś poczuc pierwsze ruchy już w 13 czy 11 tygodniu:szok::szok:. W 13 tygodniu dziecko ma około 5-6 cm... Ja jestem prawie w 18 tygodniu i czuję bardzo delikatne bulgotania, nic więcej...

U mnie w 12 tygodniu odległość ciemieniowo-krzyżowa u dzidzi wynosiła już 7,3 cm. Myślę, że każda ciąża jest inna, a w książkach opisują głównie standardowe przypadki, więc nie zdziwiłabym się gdybym lada dzień poczuła maleństwo :-)

dziewczyny pytanie do Was, dziś się zdzwiałam i nie wiem, czy to moja wyobraźnia i chęć by czuć już dzidzię, ale jak się bardzo szybko przewróciłam z pleców na prawy bok to poczułam w brzuchu takie jakby walniecie. spojrzałam na brzuch i w tym miejcu była taka kulka widoczna. wystraszyłam się i z powrotem grzecznie na plecy położyłam.
powiedzcie, czy to był dzidzius??

Weźcie jeszcze pod uwagę, że znaczenie ma lokalizacja łożyska - łożysko na przedniej ścianie macicy skutecznie tłumi lekkie ruchy dziecka i zazwyczaj czuje się je później.

U mnie, chociaż to 2 ciąża, ruchy na dobre poczułam wczoraj - ale właśnie ponownie mam łożysko z przodu.

Weźcie jeszcze pod uwagę, że znaczenie ma lokalizacja łożyska - łożysko na przedniej ścianie macicy skutecznie tłumi lekkie ruchy dziecka i zazwyczaj czuje się je później.

U mnie, chociaż to 2 ciąża, ruchy na dobre poczułam wczoraj - ale właśnie ponownie mam łożysko z przodu.
a czy łózysko przodujące nie jest groźne?
coś mi swita, ale nie iwem czy dobrze

nie jest grozne o ile nie zaslania ujscia szyjki macicy - wtedy robi sie cc. czesto wraz z rozwojem ciazy lozysko przodujace przesuwa sie do gory. ja tez takie wlasnie mam i obawiam sie ze przez to dosc pozno zaczne czuc konkretne ruchy malucha.

reklama
hmmmm a minic lekaż dziś o łóżysku nie mowił więc chyba jest ok?

zobacz czy w wynikach usg nie wpisal nic nt lozyska? jest w sumie roznica miedzy lozyskiem polozonym na przedniej scianie a przodujacym. to pierwsze moze sie przesunac a drugie to juz okreslenie umiejscownionego lozyska ktore moze powodowac pewne komplikacje. ale jesli lekarz nic nie mowil to na pewno jest ok i nie ma powodu do zmartwien :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Status
Zamknięty i nie można odpowiadać.
Do góry