reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dzierżoniów Bielawa i okolice

heloł

Kasia, na razie nie wyparzaj butelek i smoków bo może będziesz karmiła i nie będą potrzebne na początku a wyparzone zachowują sterylność przez chyba 5 godzin. Ja swoich nie ruszam z szafki dopóki nie okaże się ze są potrzebne - wyparzanie trwa chwilkę więc czas zawsze się znajdzie :tak: Smoka uspokajacza też nie kupuję na razie, jak będzie potrzeba to kupię NUKa bo nie chcę na początku zaburzać ssania piersi. Butelek mam chyba za dużo bo 4 z tommee tippee /3 małe i 1 duża/ i 2 z Lovi /1 mała i 1 duża/. Potem można je przerabiać na niekapki więc może się przydadzą. I może zrobię z nich pojemniki do przechowywania pokarmu bo też się nadają. Jeszcze zobaczę jak będzie się kręciło to moje karmienie.

Ostatnia edycja:
reklama
ale się wyspałam dzisiaj :-) Suuper, tak jest na L4 (ale jeszcze od czasu do czasu muszę jeździź do firmy :wściekła/y: bo nie ma nikogo na moje miejce). Wizyta u dr Orasinskiego kosztuje 50 zł (badanie + usg) i cytolgia dodatkowo 15 zł. Gabinet nowy, ładnie wysposażony, a doktor wywarł na mnie pozytywne wrażenie. Cieszę się, że mój Maluch jest bezpieczny i zdrowo się rozwija, czekam z ustęsknieniem na Jego ruchy, bo narazie tak od czasu do czasu czuję 'coś" ale tak delikatnie. Ponoć przy pierwszym dziecku ruchy czuje sie w 20-21 tygodniu, a u mnie końcówka 18 ;-) Zmieniłam dietę (ograniczam cukry i węgowaodany i smażone potrawy) mam nadzieję, że to mo pomoże. U mnie te bóle brzucha występują bez względnu na to, czy coś zjem czy nie, rano i wieczorem, także ciężko mi wyłapać co mi może szkodzić, ale ja się jakoś przemęczę dla mojego Synusia. Ale Wam fajnie że już wktótce będziecie miały dzieciaczki przy sobie, a ja jeszcze mam tak daleko ;-)

oj zleci Kochana, zleci ...nawet nie będziesz wiedziała kiedy :tak: jutro już wrzesień a ja tak odliczałam i mówiłam, że to jeszcze tak długo. A tu już zaraz trzeba będzie urodzić....ale już bym chciała nawet dziś ;-)
Asia zrób sobie suwak to będziemy wiedziały, który to tydzień u Ciebie :tak: a co do ruchów Maluszka :-D uczucie super...gorzej na finiszu jak Ci wsadzi nogę pod żebra i nie chce zabrać...ja mojego synusia wczoraj chyba z 15 minut próbowałam nakłonić żeby przesunął nóżkę, głaskałam, pukałam w brzuch a on sobie dalej trzymał a tam gdzie pukałam kopał drugą nóżką. Na szczęście zlitował się nad matką po 20 minutach i nóżkę zabrał...mogłam się dopiero wyprostować :-D a mój Małżon jak widział jak siedzę pokrzywiona to boki zrywał ze śmiechu :-D

zastanawiam się czy nie podsunąć w pracy pomysłu na zakup takiego cuda, skoro chcą abym sama zdecydowała

http://allegro.pl/fisher-price-hustawka-r2482-delux-3w1-lezaczek-i1777236771.html

Ostatnia edycja:
poszukaj sobie opini w necie o tym bujaczku zanim się zdecydujesz:) ja niestety mam za male mieszkanko na takie cuda, bo w wersji huśtawki zajmuje to sporo miejsca, nie miała bym gdzie tego stawiać w tej ciasnocie :)

o właśnie opinie czytałam i chwalą sobie a jest fajny z tego względu ze można z niego zrobić huśtawkę, leżaczek i krzesełko. Ja też mieszkanko małe mam ale na hustawkę jeszcze miejsce mam akurat przy łóżeczku.
Czekam teraz na bramkę bo nie mam drzwi w pokoju i muszę jakoś moje 2 konusy przyblokować, żeby mi się nie pchały do pokoju bo z yorkiem jeszcze ok ale gorzej z huskim - strasznie sierści dużo a ona uwielbia wpaść mi do pokoju i pięknie otrzepać sobie futro...a potem pełno kłaków na podłodze. Montujemy bramkę i nie wlezą :-D

na to trafiłam w necie http://www.wiadomosci24.pl/artykul/jasia_zabila_szczepionka_euvax_b_78836-1--1-d.html aż sie poryczałam, najgorsze że nadal ta sama jest używana w szpitalach i podawana 2 godziny po urodzeniu.

"
Wstrzymana dystrybucja szczepionki Euvax B

Główny Inspektor Sanitarny nakazał wstrzymać dystrybucję i wykorzystanie szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu ... Główny Inspektor Sanitarny nakazał wstrzymać dystrybucję i wykorzystanie szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Dwa dni temu Główny Inspektor Farmaceutyczny podjął decyzję wstrzymującą obrót specyfikiem Euvax B. Jej podstawą były pojawiające się zgłoszenia niepożądanych odczynów poszczepiennych związanych z podaniem substancji. Jest to zespół objawów chorobowych wywołanych przez szczepienie. Nadano jej rygor natychmiastowej wykonalności ze względu na uzasadnione wątpliwości dotyczące bezpieczeństwa stosowania tej substancji. Chodzi o zawiesinę do wstrzyknięć w opakowaniach 1 i 10 dawkowych. Jednocześnie Główny Inspektor Sanitarny zwrócił się do Ministra Zdrowia o dokonanie pilnego interwencyjnego zakupu innej szczepionki przeciw wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. Chodzi o to, by nie wstrzymywać szczepień u niemowląt urodzonych przez matki zakażone HBV. To bowiem prowadziłoby do wysokiego prawdopodobieństwa zakażenia tych dzieci groźnym wirusem. Pierwsza transza szczepionek już trafiła do Stacji Sanitarno - Epidemiologicznych."

źródło http://www.news.portalisko.pl/news/view/10290/wstrzymana_dystrybucja_szczepionki_euvax_b

dziewczyny jeśli chcecie szczepić na WZW B /bo jeśli nie jesteście nosicielkami wirusa żółtaczki to nie musicie szczepić w szpitalu na nią/ to pytajcie jakie szczepionki podają i nie pozwólcie na podanie Euvaxu B /zawiera najwięcej rtęci/ - są zamienniki kosztują nie dużo /Engerix około 45 zł/, można kupić swoją i podać w szpitalu np. najlepiej HbVaxPro[FONT=&quot] ewentualnie [/FONT]ENGERIX - ma mniej szkodliwych substancji niż Euvax B. Szpitale mają spore zapasy Euvaxu B więc nie wiadomo czy nie szczepią nim jeszcze. Euvax produkuje koreański koncern LG :szok:

ma-mi sprawdź w książeczce Piotrusia czym zaszczepili w Latawcu na żółtaczkę i podaj nazwę tej szczepionki, ok? Mam nadzieję, że nie podają już tego Euvaxu.

znalazłam też wypowiedź lekarza na temat szczepień - około 8 minutowa wypowiedź, dość ciekawa. Nie jest to lekarz związany z polskim koncernem farmaceutycznym więc myślę, ze wypowiedź jest obiektywna i nie wpływa na nią "żądza pieniądza" jak na wielu naszych polskich pediatrów.

http://www.youtube.com/watch?v=bBZ1G-FHz38&feature=player_embedded

Ostatnia edycja:
cześć

ł o o retyyy Klememtyna chyba zabiłaś wątek tymi straszliwymi historiami, nie nakręcaj się tak Kobito:szok:
A jak aDRIAN w szkole? daje radę?

U nas p staremu...czekamy

pozdrowionka brzuchale!:tak::-D

ja nawet nie czytam tych opowieści:)

właśnie padłam, ostatnio jedyne na co mam siłę to zrobić obiad, a potem tylko leżenie. Jeszcze rano miałam zamiar iść dzisiaj na ćwiczenia, a teraz to sama nie wiem czy się skuszę. Mam coraz większe problemy z oddychaniem :( na szczęście nie ma upałów

marcynda a jak ty się czujesz? torba do szpitala spakowana? bo u mnie wszystko co w torbie musi się znaleźć leży na stole i czeka aż się jakaś torba odpowiedniej wielkości znajdzie:) jeszcze chyba sobie paracetamol dokupię, bo ponoć można go łykać podczas karmienia, a po porodzie brzuchol może boleć
Asia jak mija czas na l4? chyba się nie nudzisz bo rzadko tu zaglądasz:)
isabell jak tam sytuacja u ciebie? jeszcze w dwupaku?

heloł

nie nakręcam się, tylko trzeba znać dobre i złe strony, żeby być w pełni świadomym tego co podają naszym dzieciom :tak:, prawda jest niestety czasami niezbyt miła i trzeba o tym także wiedzieć, żeby wybrać to co lepsze i nie serwować Maleństwu byle czego już na "dzień dobry". Można wybrać lepszą szczepionkę niż podają - z mniejszą zawartością rtęci i nie z opakowania zbiorczego, które ma najwięcej konserwantów typu rtęci i aluminium. Szkoda, że nie wszystkie mamy interesuje to, co wstrzykują ich dzieciom. To nie są opowieści tylko fakty. Mnie interesuje to bardzo, bo to moje dziecko. Wy zrobicie tak jak będziecie uważały.

Wiem, że czytają ten wątek osoby, które temat interesuje więc piszę....skoro mogę pomóc, to to robię. Powinniśmy poruszać również takie sprawy bo one dotyczą naszych dzieci. I nikt nie zainteresuje się nimi bardziej niż my sami. Ja aż takiego zaufania do lekarzy nie mam. Zbyt dużo widziałam.

Adek w szkole ....chyba ok, choć widzę, że jest jakby zbyt poważny pod względem dzieci, które chodzą z nim do klasy i najwyższy więc wygląda bardziej na 3-klasistę niż pierwszaka ;-) no i bardziej dogaduje się z dziewczynami bo są poważniejsze...ale on ogólnie zawsze był poważny i wyglądał na starszego niż jest :tak:.

Paracetamol nic nie pomoże na taki ból brzucha jaki jest po porodzie, jeśli boli bardzo to w szpitalu dadzą Ci coś przeciwbólowego - najczęściej podają ketonal.

Ostatnia edycja:
brzuchol mnie dzisiaj mocno kuje, to normalne? myślałam że to kolka jelitowa, ale ona zawsze po no spie mi przechodzi a dzisiaj wzięłam 2 nospy i nie przeszło, dalej kuje

reklama
Do góry