reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dziecko, ciąża nie chciana.

onataka92

Początkująca w BB
Jestem w ciąży, niestety wpadka. Nie mam ani warunków ani pieniędzy na dziecko. Mam już swoje odchowane.
Chętnie dogadam się z jakaś para która nie może mieć dzieci.
Proszę o odpowiedź tylko poważne osoby.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
@onataka92
W Polsce adopcja bezpośrednia, czyli przekazanie dziecka bezpośrednio osobie trzeciej (np. parze, która nie może mieć dzieci) jest nielegalna. Zgodnie z polskim prawem, adopcja musi przebiegać przez odpowiednie instytucje, aby była zgodna z przepisami i zapewniała bezpieczeństwo zarówno dziecku, jak i rodzinie adopcyjnej.
  1. Poradnictwo: Przede wszystkim, osoby będące w ciąży i rozważające oddanie dziecka do adopcji mogą zgłosić się do ośrodka adopcyjnego, gdzie uzyskają poradnictwo i pomoc psychologiczną. To ważny etap, który pozwala na podjęcie świadomej decyzji.
  2. Ośrodek adopcyjny: Kontakt z ośrodkiem adopcyjnym to kolejny krok. Ośrodek pomaga w formalnościach, takich jak zrzeczenie się praw rodzicielskich po porodzie, oraz w znalezieniu odpowiedniej rodziny adopcyjnej.
  3. Szpital: Po porodzie, jeśli kobieta zdecyduje się oddać dziecko do adopcji, szpital zwykle kontaktuje się z odpowiednimi instytucjami. Matka biologiczna może również poinformować szpital o swojej decyzji wcześniej, aby zaplanować wszystkie kroki formalne.
  4. Zrzeczenie się praw rodzicielskich: Po porodzie matka ma czas na przemyślenie decyzji. Dopiero po kilku tygodniach może formalnie zrzec się praw rodzicielskich. Jest to czas, w którym matka może jeszcze zmienić zdanie.
  5. Adopcja: Po zrzeczeniu się praw rodzicielskich, sąd rodzinny rozpatruje sprawę adopcji i wybiera odpowiednią rodzinę adopcyjną, która została wcześniej zweryfikowana przez ośrodek adopcyjny.

Szkoda ze Ciebie nie potraktowano tabletką Arthrotec, byłoby jednego mordercy mniej. A dzieci to dar od Boga a nie przedmiot. Może pora użyć mózgu i zastosowac antykoncepcje skoro średnio co rok masz takie przygody... chyba niedorozwiniecie mózgowe też posiadasz, w glowie sie nie mieści ze tacy ludzie są... Nie pozdrawiam!

Szkoda ze Ciebie nie potraktowano tabletką Arthrotec, byłoby jednego mordercy mniej. A dzieci to dar od Boga a nie przedmiot. Może pora użyć mózgu i zastosowac antykoncepcje skoro średnio co rok masz takie przygody... chyba niedorozwiniecie mózgowe też posiadasz, w glowie sie nie mieści ze tacy ludzie są... Nie pozdrawiam!
Przypominam, że "Będziesz miłował Pana, Boga swego, całym swoim sercem, całą swoją duszą, całym swoim umysłem i całą swoją mocą. Drugie jest to: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Nie ma innego przykazania większego od tych (Mk 12, 28–31)."

Naprawdę myślisz, że Twoje słowa są pomocne w takiej sytuacji? Nie znasz sytuacji, nic nie wiesz o tej dziewczynie a dajesz sobie prawo, żeby jej źle życzyć? W jakim celu?

Zastanawia mnie, jak takie przekazanie dziecka miałoby według Ciebie wyglądać?

Nie chcesz dziecka, zostaw w szpitalu. Znajdzie się rodzina, która je adoptuje.

Ja też mam Zamiar oddać dziecko i też uważasz że mam niedorozwinięcie umysłowe?

reklama
Do góry