reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

dzieciaczkowe menu

Dzięki za odpowiedzi :-)
Z dodawaniem owoców to jest tak, że babanów Max nie lubi, ani kaszki z bananami. Inne owoce musiałabym ze słoiczków dodawać bo teraz tutaj ogromna panika z powodu EHEC. Niby mówią o warzywach ale w sumie nadal nie wiadomo skąd to się wzięło.
Ale warto spróbować.
A jak nie da rady to spróbuję powoli dać kawałek jakiegoś chlebka czy bułeczki z masłem... trochę to wcześnie ale czytałam, że na serio są dzieci, które od 10-tego miesiąca chcą właśnie już takie śniadanie. Niektóre wolą mleko nawet do 2 lat a niektóre chcą już inaczej.

reklama
Dziewczyny jakie mleko modyfikowane podajecie swoim dzieciaczkom?
Ile razy dziennie takie maluchy powinny dostawac mleko? Powoli odstawiam mala od piersi i nie wiem, czy dostaje wystarczajaca ilosc mleka.

mb my na nanie jestesmy. I tak miedzy 5-6 wypija(ł) 210-240, po 10 tak 180, i na noc tez w granicach 210-240. Ale ostatnio od około tyg. tego o 10 mleczka nie chce, i dostaje kaszke. Chyba ze rano wypije mleczko po 6 to o 10 nie ma mowy o kaszce i jest deserek wtedy, a kaszka na podwieczorek. Z reszta u nas ciagle inaczej:confused:. Wczoraj i dzis jak wypije 180 mleczka to juz sie ciesze. Kaszki to max. 120 zjada. Chyba zebole ida.
A jak robisz te kluseczki lane na rosołku?

whitneyxx to sporo Ci Karolinka tego mleczka wypija:tak:. A oprocz tego mleczka jeszcze obiadek, deserek i kaszke Ci jada?. Bo Antos musi miec przerwe miedzy posiłkami min. 4 godzinki, bo inaczej mamy problem. Wiec to 5 posiłkow wychodzi. A owsianka to jaka? Mozebym sprobowała Antkowi dac bo kaszki to srednio mu wchodza.

Hejka Dziewczyny,
mam problem ze śniadaniami. Max juz od jakiegoś czasu na śniadanie dostaje kaszkę. Po prostu nie chciał już mleka i nie wypijał go. Teraz znowu zaczyna marudzić przy kaszce. Czy to możliwe, że ma ochotę na coś twardszego???? Nie mam pojęcia co zrobić. Nie chcę kupować kaszki czekoladowej tylko po to by zjadł bo słodka....

Hausfrau nie pomoge bo u nas tez Antos antykaszkowy

KasikN82 u nas tez ciagle inaczej. Dzis znow bylo mleczko o 6, wiec okolo 10 zje deserek zamiast kaszki, a potem okolo 13-14 ze dwie lyzeczki obiadu:-( Popoludniu znow jakis deserek, a przed kapiela kaszke i potem ze 3 razy cyca w nocy.
Lane kluseczki zrobilam tak: Najpierw ugotowalam kawalek piersi indyczej. Wylalam wywar i zalalam swieza woda. Dodalam marchewke, pietruszke korzen i natke, selera, ziele angielskie i to ugotowalam. Gdy warzywa byly miekkie to dodalam ciasto. A ciasto na lane kluski: zoltko utarlam z lyzeczka maki pszennej i odrobina wody. Konsystencja musi byc gesta, ale tak zebys mogla ja wylac z garnuszka. Taka cos jak gesta smietana. Calosc musisz jeszcze chwile pogotowac

Kasik co do owsianki to my próbowaliśmy z bobovity owsianka-smaczne śniadanko ale Wiktorowi nie bardzo smakowała to kupiłam kaszkę z bobovity z malinową z sokiem i mieszam z owsianką pół na pół i się grubasek zajada.
mb nie podajesz dziecku jeszcze wywarów z mięska? moim zdaniem spokojnie już można rosołek podawać... a lane kluski robię tak samo jak Ty

a wasze dzieci to jedzą już takie kluseczki lane w całości? bo moja Majka to nie chce nic jeść musi mieć zmielone na papkę.. i nie wiem jak ja nauczyć jeść inne jedzonko, nawet takiego mięciutkiego ryżu w zupce nie zje ;/.

Moja już dawno zajada się normalnymi zupami na rosołku mięsnym. Ostatnio nawet pieczonym udkiem się zajadała :O
Misiunia, a próbowałaś podsuwać jej np coś do gryzienia typu chrupki kukurydziane czy ciasteczka dla dzieci np. z hippa? Może by się przekonała do gryzienia, a jak nie to przeczekać musisz i już...

dostawała chrupki i wafle ryżowe, ale nie umie tego połykać, chrupki np. gryzła sobie dziąsełkami ale jak jakiś kawałek wpadł jej do buźki to wypluwa ;/:(

85justyna moja Laura pozno zaczela cokolwiek jesc, dlatego jeszcze pierwsza wode z gotowania mieska wylewam.
Misiuunia pod tym wzgledem dzieci sa bardzo rozne. Moja np nie chciala w ogole papek. Od razu zaczela od konkretow. Podawaj jak najczesciej cos do raczki, zeby mala mogla sie uczyc zucia.
A macie jakis pomysl na zielony groszek? Znalazlam na osesku tylko jedna zupke z cebulka zeszklona. Ale Laura jeszcze nie jadla ani groszku ani cebulki i nie chce tego i tego podawac jednoczesnie

reklama
Kasik, to prawda, u nas się poprawiło z jedzeniem. Karolinka zjada oprócz tych 3 butli całkiem sporą porcję manny z owocami na drugie śniadanie, obiadek (z reguły pół słoika, chociaż wczoraj zjadła prawie cały, więc zwiększymy porcję) i deserek - jogurt ze świeżymi owocami lub kisiel, również z kawałakami świeżych owoców.
Owsiankę mam z Bobovity, ale jej jeszcze Karolince nie serwowałam. :) Kaszek owocowych nie kupuję, zamiast nich daję mannę na mleku wymieszaną z owocami lub musem owocowym ze słoiczka z dodatkiem jakiegoś świeżego owocu w kawałkach, żeby Karolinka mogła uczyć się przeżuwania.:)

Do góry