reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

dzieciaczkowe menu

dziewczyny napiszcie proszę co dajecie maluchom zazwyczaj na śniadanie i kolację... my dajemy bułkę z masłem i/lub pasztetem (oczywiście własnej roboty)... zastanawiam się nad wprowadzeniem twarogu albo jakiegoś dżemu domowego...

Justyna u nas na sniadanie mleczko tak około 6, przed drzemka około 11 jakis owoc albo deserek, około 14 obiadek, około 18 kaszka, a na kolacje mleko 240 wypija, i to samo bo zadnych kleikow nie chce, kaszki tez rzadko jak zje 100. Bułke to czasami sobie dziamie, ale za wiele tego nie zjada, wiec nie licze to jako posiłek. Z reszta teraz nic nowego nie wprowadzam bo dostał wysypki na nozkach, i nie wiem od czego:crazy:. WIec u nas jeszcze typowo dzieciowe jedzenie;-)
Odnosnie twarozku to sprobuj troszeczke dac, jak nic nie bedzie Wiktorkowi to chyba juz mozesz dawac. A co do dżemów to własnej roboty chyba tak, ale kupny to chyba nie za bardzo.

Przyszła mamo
ja na razie daje poł zołtka co drugi dzien, to znaczy dawałam, na razie zaprzestałam, bo cos go uczuliło i nie wiem co za bardzo. Barszczyk czerwony jadł, ogorkowa tez. Pomodorowej nie dawałam jeszcze.

reklama
U nas na sniadanie cycolimy, a na drugie kaszka ryzowa z jablkiem.
Na kolacje owsianka i cycolenie
Z zupek daje jarzynowa, kalafiorowa, brokulowa, lane kluski na rosolku, pomidorowa, barszczyk czerwony. Ogorkowa dalam raz, ale Laura miala odruch wymiotny

Dziewczyny jakie mleko modyfikowane podajecie swoim dzieciaczkom?
Ile razy dziennie takie maluchy powinny dostawac mleko? Powoli odstawiam mala od piersi i nie wiem, czy dostaje wystarczajaca ilosc mleka.

mb_1, ja podaję bebiko 2, ale Karolince smakuje właściwie każde mleko. Miałyśmy próbki Hippa, Bebilonu, Gerbera i innych i z żadnym nie było problemu. Karolinka dostaje 3 butle, pierwszą 240 ml i dwie kolejne po 210 ml. Na odrobinie mleka robię jej też czasem deser lub drugie śniadanie.

mb_1 mój Wiktor pije 3 butelki w nocy od ok 100-210 ml i czasem jedną góra dwie w dzień na śpiocha a dostaje Bebiko 2 chociaż nie ukrywam że Hippa bardziej lubił ale to mleko takie drogie że szok..

A my jedziemy na bebilonie pepti 2 3 butle w dzień i dwie w nocy. Tylko że rano je 90ml kaszki takiej z butelki o 17- 90 ml mleka samego i o 20 zjada 120ml kaszki z butli i 60 ml samego mleka inaczej nie chce jeść i koniec :) a w nocy dwa razy po 90ml...więc w sumie zjada tyle mleka ile inne dzieci tylko po mniej...próbowałam go odzwyczaić od jedzenia w nocy ale nie da rady. My mamy pepti na receptę na 6 zł, bo ma alergię na białko mleka krowiego

Hejka Dziewczyny,
mam problem ze śniadaniami. Max juz od jakiegoś czasu na śniadanie dostaje kaszkę. Po prostu nie chciał już mleka i nie wypijał go. Teraz znowu zaczyna marudzić przy kaszce. Czy to możliwe, że ma ochotę na coś twardszego???? Nie mam pojęcia co zrobić. Nie chcę kupować kaszki czekoladowej tylko po to by zjadł bo słodka....

Hausfrau, a może zamiast kaszki spróbuj owsiankę lub ciasteczka na mleku jako urozmaicenie. A do kaszki można dodać kawałki świeżych owoców, żeby mały mógł sobie przeżuwać - np. banana, gruszkę lub jedną, dwie truskawki.

Hausfrau znajomej synek tez tak mial i ona podaje mu juz kromke chleba z maslem:-) Jesli sie boisz, to moze sprobuj rzeczywiscie z tymi owocami. Ja na pewno nie podalabym kaszki czekoladowej.

reklama
Hausfrau może zmień smak kaszki może małemu się już znudził... a ja na 2 śniadanie daję małemu już bułeczkę z masłem i/lub pasztetem a jutro sprubuję z twarogiem

Do góry