Witam czwartkowo ;-)
Stawiam tradycyjnie kawkę
AS właśnie wczoraj o Was myślałam i chyba ściągnęłam Cię myślami......
zastanawiałam się jak ta diagnoza
Co oni mogli napisać na 7 stronach A4
? ja pitolę......
A tak w skrócie , takie najważniejsze możesz nam przybliżyć?
Stosujecie w domu to o czym pisałaś ze co kilka godzin musisz?
Kuba pójdzie do normalnej szkoły? czy jakieś specjalnej gdzie będzie miał terapię?
Sorry za tyle pytań :-
zawstydzona/y:
Monia to juz sobie w kulki leci
Małulka chyba domek urządzą i czasu dla nas nie ma:-(
Dziewczynki a więc tak w największym skrócie.
Kubuś nie ma prawie wcale napięcia mieśniowego po obu stronach tułowia i od ramion do nadgarstków.Co za tym idzie kręgosłup nie ma się na czym trzymać i dlatego on uwielbia leżeć,bo jak siedzi to go kręgosłup boli.
A ja się mocno nad tym zastanawiałam,dlaczego on bez przerwy poleguje
Rozwiązaniem są ćwiczenia na drążku,który oczywiście trzeba zakupić i zamontować w domu,noszenie zakupów i cięzarów i specjalne wałkowanie na materacu dużą piłką.Do tego zawijanie w kołdrę albo matę w naleśnika .Kamizelka obciążeniowa co godzinę na 20 minut z obciążenie 2,kg na całości początkowo.
Zaburzone i rozmyte pole widzenia spowodowane słabym osadzeniem mięśni oczu.
Widzi tylko przed siebie a po bokach ma obraz skaczący niejednostajny.
Kuba ma szereg nadwrażliwości w tym:
powierzchniowe całego ciała,wechową,wzrokową ,słuchową.
Do niwelowania tych nadwrażliwości służą właśnie masaże specjalną szczotką.
Podwrażliwości głębokiego czucia i tu też masaże szczotką dają najlepszy efekt plus dociskanie stawów od głowy po stopy.
I na koniec będzie niwelowany do minimum ATOS ,który powinien zaniknąć fizjologicznie ok 4-5 mies życia a u Kubusia się nasilił.Kolejnym więc etapem terapii będzie zminimalizowanie odruchów Atosowych specjalnymi ćwiczeniami.
Mały ma brak oczopląsu co świadczy o słabym lub zanikowym działaniu przedsionka.Oczopląs trzeba wywołać przez obroty na krześle w ustalonym schemacie i fiksacje wzroku na przedmiocie i też to praca domowa dla mnie.
Mały ma słabą koncentrację,słabą motorykę małą i zaburzenia emocjonalne.
Koncentracja i motoryka do poprawienia ćwiczeniami na SI ,a zaburzenia społeczne i emocje będą korygowane przez behawiorystkę.:-(
Nadwrażliwość twarzy i szyi powoduje kłopoty z połykaniem,gryzieniem i mówieniem.Na to jest specjalny masaż twarzy do wykonywania 3 razy dziennie ,żucie gum,mycie żębów 3 razy dziennie szczoteczką elektryczną.
Do tego ćwiczenia na rozruszanie nadgarstka i ruszenie stawów.
Skakanie kilka razy w tygodniu w kilku sesjach na trampolinie ,którą też trzeba zakupić do domu i skakanie na dużej piłce.
Do ćwieczenia nadgarstków służą wszelkie ściskacze typu piłki jeżyki,gniotki,specjalna masa rehabilitacyjna w odpowiednich twardościach i wiszenie kilka razy w tygodniu na drążku.
To tyle tak w największym możliwym skrócie.:-
-
-(