reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

ola - jak Zosia nie chciała pić z butelki po obiadku to dawałam łyżeczką picie, a z czasem, jak poczuła pragnienie, wzięła butlę, potem niekapek a potem bidon

reklama
Ze kupa sie zmienia po nowosciach to wiem ale wydaje mi sie ze po tym kleiku taka mocno zbita sie zrobiła i dlatego niunia sie z nia bardziej meczy.
Wczoraj wode probowałam podawac łyzeczka i niestety ale wiecej wypluła niz wypiła a jak poczuje butle z woda w buzi to ma atak hosterii:(

Ola to chyba ma taka kupke bo jest na twoim mleku ja małemu robię kleik na wodzie.... i kupa jest luzna nie dodaję mleka moze tak zrób co???

(...) a jak poczuje butle z woda w buzi to ma atak hosterii:(

u nas też czysta woda nie przejdzie, dlatego dodaję szczyptę herbatki ;-)

ja też mam dylemat... wczoraj mnie podkusiło i podałam Gabrysi herbatkę jabłkową (próbka z paczki Hippa), dzisiaj na brzuszku i klatce piersiowej pojawilo się kilka krostek a w kupie śluz. Zbieg okoliczności czy reakcja na jablko? :confused:

Ola to chyba ma taka kupke bo jest na twoim mleku ja małemu robię kleik na wodzie.... i kupa jest luzna nie dodaję mleka moze tak zrób co???

czyli co 100ml wody i łyzeczka kleiku? bez jakiegokolwiek mleka?
Pabella herbatka a nawet dwie tez nie przechodza:( mysle ze moga byc krostki po jabłku albo cos jeszcze jest w tej herbatce

My nie wprowadzaliśmy jeszcze żadnych przecierów. A co proponujecie na pierwsze podanie? My mamy jabłuszkowy hippa i soczek jabłuszkowy zakupiony? czy lepiej od marchewki zacząć?, a może to nie ma różnicy??

Pabella ja wprawdzie nie podawalam malemu jeszcze nic, ale mi sie wydaje ze jak ja zjem cos nowego, to tez mamy sluz w pieluszce i takie drobnutkie krostki. Ja zawsze panikuje ale potem czekam do nastepnej kupy jesli jest ok to sie nie martwie. Moze to byc np. reakcja na konserwanty zawarte w pozywieniu

u nas też czysta woda nie przejdzie, dlatego dodaję szczyptę herbatki ;-)

ja też mam dylemat... wczoraj mnie podkusiło i podałam Gabrysi herbatkę jabłkową (próbka z paczki Hippa), dzisiaj na brzuszku i klatce piersiowej pojawilo się kilka krostek a w kupie śluz. Zbieg okoliczności czy reakcja na jablko? :confused:

W herbatce jabłkowej Hippa jest 3% soku jabłkowego więc śluz w kupie mógł się pojawic jako reakcja na nową substancję i nie jest niczym niebezpiecznym czy złym. Co do krostek - reczej nie jest to reakcja alergiczna, bo nie bardzo miał na co organizm zareagować a po za tym reakcja alergiczna zawsze wystepuje po 2 podaniu substancji a nie po pierwszym

reklama
Milutek - jakie żelazo podawałaś dziewczynkom?

A tak z innej beczki, jak liczycie wypijane mleczko. Może to i głupie pytanie ale co tam, warto zapytać:-) Po wlanej tylko wodzie bez mleczka (czyli 120 wody, 120 wypiło dziecko), czy objętość wody z mleczkiem (120 plus proszek mm)?

A jak to się ma do zaleceń co do dobowego zapotrzebowania maluszka na mleczko? Tam podają też zazwyczaj wlaną wode czy z proszkiem? No i jeżeli dzidzia nie wypije wszystkiego to odejmujecie od objętości wlanej wody czy od całości?

No i ile dobowo powinno wypijać 3-miesięczne dziecko?

Może to głupie pytania ale ostatnio zaczęłam dokładnie liczyć wypijane mleczko bo moja Mała ma problem z apetytem i nie wiem o co chodzi, cyca nie chce, ale to myślałam że po prostu woli butle, ale ostatnio nawet na butle się krzywi i trzeba ją porządnie uspokoić żeby wypiła, ale jak już zacznie to dopija i jeszcze się dopomina o więcej. Przy dokładce oczywiście ta sama histeria.
Jutro będę rozmawiać z lekarzem, może da się to jakoś wyjaśnić, a może po prostu panikuję niepotrzebnie, może Niunia przechodzi jakiś skok rozwojowy i to tyle ;)

Do góry