reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Malwiś nyna od 19:30 zazwyczaj do 04, potem cyc i budzi się ok 07-08 więc nie ma źle.
Agnes2606
Wieczorkiem natomiast jestesmy na etapie oduczania zasypiania przy cycusiu i coraz nam to lepiej wychodzi
biggrin.gif
Pochwal się co takiego robisz by oduczyć zasypiania przy cycu? Bo moja Mała Mi wieczorami w ten sposób zasypia. W ogóle od poniedziałku postanowiłam, że przenosimy ją do swojego łóżeczka. Śpi ze mną i bardzo to lubie ale czas by wprowadzić zmiany bo później może być ciężko.

Powiedzcie mi Kochane czy któraś z Was uczyła zasypiania w swoim łóżeczku? Jakieś metody?

reklama
Powiedzcie mi Kochane czy któraś z Was uczyła zasypiania w swoim łóżeczku? Jakieś metody?

Bartuś nigdy nie spał ze mną, od początku zasypiał u siebie. Co robiłam żeby zasnął i nie płakał? stałam pochylona nad łóżeczkiem, głaskałam po buźce, włoskach, mówiłam przyciszonym głosem do niego, wyciszał się i zasypiał. Teraz już nie stoję nad nim, ale jak marudzi, to podchodzę, pogłaszczę, wpakuję smoka, powiem kilka słów. Widzę, że on po prostu wie, że noc jest od spania w swoim łóżeczku:-D

Bartuś nigdy nie spał ze mną, od początku zasypiał u siebie. Co robiłam żeby zasnął i nie płakał? stałam pochylona nad łóżeczkiem, głaskałam po buźce, włoskach, mówiłam przyciszonym głosem do niego, wyciszał się i zasypiał. Teraz już nie stoję nad nim, ale jak marudzi, to podchodzę, pogłaszczę, wpakuję smoka, powiem kilka słów. Widzę, że on po prostu wie, że noc jest od spania w swoim łóżeczku:-D

u mnie dokładnie jak u Skarletki...głaskanie po główce + smok czynią cuda. Przez pierwsze 3-4 tyg usypialiśmy na rękach potem zaczęliśmy w łóżeczku... z początku to głaskanie po główce oraz branie na ręce w celu uspokojenia i ponowne wkładanie trwało nawet do 2h ale po kilku dniach było już tylko lepiej i na dzień dzisiejszy jest zazwyczaj wzorowo:-)

Ja klade malego do lozeczka i spiewam mu kolysanke (zawsze te sama). A wlasciwie to razem spiewamy, bo Julek wypluwa smoczka, smieje sie i zaczyna ze mna "nucic" :-D
Pozniej go chwilke glaszcze po glowce, zostawiam samego i po kilku minutach spi.

Dziękuję Dziewczyny ... mam nadzieje że sprawnie pójdzie nauka zasypiania w swoim łóżeczku. Oby szybko załapała o co w tym wszystkim chodzi. Trzymajcie kciuki. Zaczynamy w poniedziałek.

edit. Moja Malwiś w nocy odgina sobie uszko, nie chce by miała je później odstające. Dziś w nocy się wkurzyłam bo ciągle Jej te uszko poprawiam i założyłam Jej opaskę :-p Może macie jakieś inne sposoby, rady?

Ostatnia edycja:
lokata myśle że opaska to najlepszy sposób na uszko...moja Hanulka urodzila się z odgiętym uszkiem, i też zakładałam jej często opaskę, teraz ma 2 lata i śliczne uszka, oba:-D
co do usypiania - u nas pomaga masowanie po brzuszku, albo trzymam stópki i delikatnie kołyszę w góre i w dół i też Zosieńka odpływa...ale w większości przypadków zasypia sama bez żadnych wspomagaczy:-)

mam pytanie do dziewczyn ktore przed szczepieniem stosowaly masć Emla? kiedy trzeba smarować miejsca wkłucia, w domu czy bezpośrednio przed wkłuciem? w przyszłym tygodniu znowu bedziemy się kłuły, aż 4 razy:-( wiec chciałam kupić te maść...

szkoda ze ja dopiero teraz o tej maści przeczytałam ale znalazłam ją u nas mam nadzieje ze do wtorku mi dojdzie bo mały ma 14 szczepienie a wiki 21 i chciała bym uniknąć takiego płaczu jak ostatnio.......

szkoda ze ja dopiero teraz o tej maści przeczytałam ale znalazłam ją u nas mam nadzieje ze do wtorku mi dojdzie bo mały ma 14 szczepienie a wiki 21 i chciała bym uniknąć takiego płaczu jak ostatnio.......

ja słyszałam już wcześniej, ale w aptece farmaceutka czytała mi ulotke i tam zalecają te maść dopiero po 12 tygodniu życia, dlatego jej wcześniej nie kupiłam

reklama
Malwiś nyna od 19:30 zazwyczaj do 04, potem cyc i budzi się ok 07-08 więc nie ma źle.
Agnes2606
Pochwal się co takiego robisz by oduczyć zasypiania przy cycu? Bo moja Mała Mi wieczorami w ten sposób zasypia. W ogóle od poniedziałku postanowiłam, że przenosimy ją do swojego łóżeczka. Śpi ze mną i bardzo to lubie ale czas by wprowadzić zmiany bo później może być ciężko.

Lokata ja stosuję metodę T.Hogg i u nas sprawdza się rewelacyjnie, mały do tej pory zasypiał przy cycusiu i jak już zjadł to zawsze odkładałam go do łóżeczka, czasem się budził a czasem nie, ostatnio już się zawsze budził i dalej chciał cycusia tak więc biorę go i uspakajam i odkładam do łóżeczka, wczoraj był 3 dzień takiego usypiania i mały zasnął szybciutko, pierwszego dnia trwało to 1,5 godziny, ale było warto, bo z dnia na dzień jest coraz łatwiej. W książce T. Hogg pisze, że wystarczy 3 dni uczyć takiego maluszka i się nauczy. Tą samą metodę stosowałam przy córeczce i też działało. Mam nadzieje, ze za bardzo nie zagmatwałam i wiesz o co mi chodzi:-D

Pinka a gdzie znalazłaś tą maść, w polskiej aptece internetowej czy w angielskiej?

Do góry