reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

tulip na potówki slyszalam że dobry właśnie krochmal, jak Scarletka pisze:-) nam połozona poradziła wacik spryskać ocniseptem i delikatnie przetrzeć, u nas pomogło:-)
spiesze donieść że pomały na głowce Zosi widać poprawę, najpierw robiłam parafiną, niestety miejsca gdzie się skóra łuszczyła zrobiły się ciemnoczerwone, a skóra jakby tworzyła skorupę, zaczęlo to strasznie wyglądać, więc odstawiłam... miałam w domu jeszcze krem oilatum i zaczełam tym smarować, teraz jest lepiej, mam nadzieję że w końcu zejdzie całkowicie...

reklama
Koleżanka na ciemieniuchę polecała Bepanthen, ponoć wystarczyło raz nałożyć i wszystko pięknie zaczęło znikać.

patik a mnie teściowa na ciemieniuchę na brwiach Mai poleciła Linomag i faktycznie zadziałało szybciutko, więc może na główce też się sprawdzi.

a co powiecie na temat zabrania maluszka na basen bo korci mnie strasznie pójśc z małą

dzięki dziewczyny, linomag też mam, więc jak oilatum krem tego nie zagoi to spróbuje linomagiem, a bephaten też używam czasami do smarowania pupy jak się odparzenia robia ale mi sie skończył, więc w ostateczności kupie i te maść

papcia o tym samym dzisiaj myślałam, bo gadałam z emkiem żeby w ramach dnia dziecka wybrać się do aquaparku do wrocławia, no i zastanawiam się czy my z Zośka tylko będziemy patrzeć na wygłupy tatusia z Hanusia czy też się na trochę zanurzymy, nie wiem jakie tam są warunki do pływania z takimi małymi dziećmi... myśle że Zosi by się podobało, w wiaderku tez jest cała zanurzona i pyszczek jej się śmieje:-D

nie wiem jak to jest z takimi maluszkami w aquaparkach, ale orientowałam sie co do zajęć organizowanych na basenach. na takich specjalnych zajęciach w basenach jest ciepła woda (ok. 32*) i ciepła temperatura powietrza. z reguły 2 tygodnie wceśniej trzeba zacząć przygotowywać dziecko to takich zajęć przez obniżanie stopniowe temperatury podczas kąpieli do tych 32*, żeby dziecko na basenie już nie marzło. No i u nas w Szczecinie takie zajęcia są dla dzieci od 4 miesiąca.

Co do basenu to tak jak Fifrus pisze,najlepsze sa te na ktorych odbywaja sie zajecia dla maluszkow bo jest tam inna temp. i jest czysciej(teoretycznie chociaz;)) no i zaleca sie basen od 3-4miesiaca.Ja mam chec zapisac mała z tatusiem ale to dosc kosztowny interes wiec zobaczymy co z tego wyjdzie;)

A ja teraz z innej beczki...
Od kiedy planujecie wprowadzać do diety maluszka coś innego niż mleko? Bo mama K. uważa, że już powinnam dawać Elince zupki... a ja byłam przekonana, że to dopiero jak skończy pół roczku.

reklama
fifronka ja zamierzam wprowadzić przecier z jarzyn jak Zosia skończy 5 miesięcy, do zupki będe dodawać pół łyżeczki kaszki mannej zawierającej gluten, chodzi o to żeby wprowadzać stopniowo gluten do diety dziecka...

Do góry