reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

reklama
Barbra- lekarz stwierdził to tylko po przepatrzeniu dziecka- tak? Czy może dostaliście jakieś skierowanie do alergologa?

Powiedział że możemy iść zrobić IgE czy jak to się pisze, ale takie wyniki będą niemiarodajne, bo dziecko jest maleńkie.
A plamy na zgięciach załączam, ale chyba niewyraźnie widać. W każdym razie wg mnie wyglądają jak egzema.
DSC01495.jpg DSC01494.jpg

Barbra, przykro mi , ze sie problemy ze skora przyplataly! Ciezko zwalczac to cholerstwo i szkoda niuni.

Ja wpadlam zapytac o sposob na potowki. Mala ma na karku i wyraznie ja swedza, bo kreci glowka na boki, koncia poradzila krem nivea sos, a wy macie jakies sposoby? Orientujecie sie czy mozna uzywac fenistilu u takich maluszkow?

Drugie pytanie, czy myslicie, ze mleko kozie moze powodowac bol brzuszka u dziecka? Wczoraj na sniadanko zjadlam platki na mleku kozim, i zauwazylam , ze mala zaczela mi sie prezyc mimo sab simplex. W nocy rowniez brzusio niespokojny, z rana to samo. Do tego placze mi jak ja do odbijania podnosze. Wczoraj jadla mi czesto bo az co godzine, moze to przejedzenie ( dodam ze przedwczoraj byla szczepiona na zoltaczke) poza ty, zastanawiam sie czesto jak szybko, to co zjemy dostaje sie do mleczka i moze wywolac reakcje u dziecka?
Z gory dzieki :)

Tulipus z tego co pamietam to mleko kozie jest bardzo ciezkie wiec moze dawac takie objawy u niuni.Na motowki to chyba przemywanie przegotowana woda albo kapiel w nadmanganianie potasu.Moja miała potowki na polikach ale wpadłam na pomysł ze ma uczulenie na tetre bo w wozku lezała na tetrze i jak było duzo słonca to wtedy ja wysypywało,teraz w wozku pod głowa ma flanelke i potowek brak.

A co do Fenistilu, tulip, to lekarz mi powiedział ostatnio, żeby dla maluchów używać tego w kroplach. Ale to raczej nie na potówki. Tez doradzam przemywanie wodą przegotowaną i odsłanianie tych miejsc, obcinać metki w ciuszkach bo mogą podrażniać.

Milu- u takich małych dzieci nie robi się testów alergicznych żadnych, wprowadza sie u matki diete eliminacyjna lub preperat mlekozastepczy: bebilon pepti lub przy silniejszych objawach albo gdy pepeti nie pomaga własnie nutramigen
Barbara- my kapiemy w oilatum od 2 tyg zycia bo mała ma uczulenie na oliwki i mydełka kilku firm, potem juz nie testowałąm, alergeny utrzymuja się w melku matki i organizmie dziecka do 3 tyg - co oznacze że dopiero po takim czasie może byc poprawa stanu skóry. My jesteśmy 2 tydz. na bebilonie pepti i zmany sa ale juz nie takie czerwone, choć skóra na policzkach nadal such, szorstka i błyszcząca
Tulipku- reakcja u dziecka na to co zjadłysmy wystepuje od 12 do 72h po spożyciu przez nas pokarmu, a reakcja może byc zarówno na mleko kozie jak i na szczepienie

Barbara zycze szybciutkiego zwalczenia tego dziadostwa ;) :*

Tulipku kochana na potówki na karku, szyjce polecam posypać po kąpieli mąką ziemniaczaną, i rano juz nic nie powinno byc ;)))) Moja niunia własnie tam w dzień jak się pojawią bo upalnych dniach ma mocno wysypany kark i szyjke z potówek, i sypie jej po kąpieli mąką ziemniaczaną, mozesz nawet w ciągu dnia umyć wodą i posypać ;);-) dla Nas się spisała w 100% tach ;)

reklama
Na potówki stosowaliśmy kąpiel w krochmalu, a w trakcie dnia przemywałam mu buzię takim kisielkiem. Nie fajnie wygląda ale skuteczne. Za radą pediatry nakładałam też cieniutką warstwę sudocremu. Przeszło szybciutko, choć wyglądało fatalnie. Więcej potówka się u nas już nie pojawiła.

Do góry