reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

hehe... dla teściowej to Piotruś jest zawsze głodny:-D

Piotruś ma rączkę w buzi - "on na pewno jest głodny"
Piotruś płacze - "on na pewno jest głodny"
Piotruś cokolwiek zrobi innego albo nic nie robi - "kiedy go karmiłaś? bo może jest głodny..."

zazwyczaj te pytania są 1-2h po karmieniu:-) gdzie ja wiem że był najedzony na maksa:-)

reklama
Ale myślę że jak mały przybiera na wadze i się załatwia i jest zadowolony:-D to nie powinien cię martwić czas ssania...są dzieci co w 5min potrafią się efektywnie najeść.

co do smoków... to ja mam to samo z teściową ... nie może zrozumieć że jak Piotruś leży sobie spokojnie to smok mu nie potrzebny!

Masz rację!! Chciałam przedobrzyć i go przetrzymałam dłużej i jeszcze mu naciskałam, żeby lepiej leciało, no i po 20 minutach od beknięcia puścił hafta ;p Cwana bestia ;p Sam najlepiej wie ile ma jeść i już mu się nie będę wtrącać ;p

hehe:-D a jak naciskałaś to nie denerwował się? :-D bo często myśląc że naciskając przyspieszymy przepływ to zaciskamy kanaliki i nic nie leci:-D Ja po pierwszej wizycie u pediatry jak zobaczyłam ile przybrał przestałam się stresować czy przypadkiem nie je za krótko:-)

U nas Mala je tylko z jednej piersi jakies 10, gora 15 minut. Nie stresuje sie bo robi w miareladnie kupki i ladnie przybiera na wadze... W nocy karmie ja odciagnietym mlekiem z butli i zjada te swoje 120 ml w 5 minut, wiec mysle ze jak je 10 z cyca to jej stracza... zwlascza, ze po cycku z reguly ulewa a po butelce nigdy...

Okazuje się, że 150ml to za dużo dla Dżonika, bo ulał po wieczornej butli, 130 mu wystarczy, bo 120 to jeszcze sobie mlaska z przekąsem ;)

Futro on już wierzgał, więc mu pomogłam ;p i widziałam, że leciało :) Mam wprawę, bo czasem laktator już nie ciągnie a ja sama jeszcze wycisnę, mieliśmy instruktaż ręcznego "odciągania" na sr, więc wiem, że można sobie kanaliki uszkodzić, trzeba tylko brodawkę i nie ciągnąć tylko bardziej do siebie przyciskać, e tam nie umiem opowiedzieć, zresztą wiesz o co biega ;p

jak wy to robicie dziewczyny,moja nienawidzi butli,ma antykolkowa tommee tippee,nie wiem,moze jakas inna jej kupic?ja karmie piersia ale chcialabym zeby przyzwyczajala sie do butli,np.jak jej bede chciala dac wode koperkowa czy cus...

kasiulka85 moja siostra ma tak samo i pewnie smoka też nie chce? U mnie nei było takiego problemu bo karmiłam krótko i przez kapturki i butle za 1 razem ładnie ssał, słyszałam, że da się przezwyczaić do butli odciągniętym mlekiem i przetrzymać dziecko, jak będzie głodne to w końcu weźmie butle :-)

kasiulka, moja gwiazda też antykolkowej TT nie zaakceptowała. Tak naprawdę to nie kwestia butelki, a smoczka. Musisz pokombinować, co jej pasuje. Mojej odpowiadają najzwyklejsze okrągłe smoczki silikonowe Canpolu, a butelki mam Canpol i Nuk. Więcej Canpola, bo niedrogie, a u mnie w użyciu jest 8 butelek, bo je 6 razy dziennie + herbatka, a nie chce mi się każdej butelki pojedynczo myć i sterylizować, wolę zbiorczo.

kasiulka, moja smoczka nie ssie, a z butelki pije jak musi, gdy w cycusiach nic nie ma. I zawsze łatwiej jest jak tata karmi butla, bo od mamy karmiącej piersia dziecko czuje mleko i cycusia i może za zadne skarby nie chciec butli

reklama
Kasiulkaa Chcialam odpisac to samo co Bosa, wlasnie czytalam opinie i testowanie znajomych i moje najlepiej się sprawdzają butelki antykolkowe z canpol'a , jesli chcesz miec smoczek podobny do piersi to polecam Canpol BALONIK Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.tomiko.pl/files//canpol-butelka-balonik-150-ml-21-702.jpg a jezeli ktoś karmi tylko z butli a malenstwo ma problemy z dobraniem smoczka to spróbujcie te butle z Canpol'a Babies Wyniki Szukania w Grafice Google dla http://www.tomiko.pl/files//canpol-butelka-antykolkowa-120-ml-21-116.jpg :);-)

Futrzaczku i Malinko to chyba u wiekszosci z Nas jak cokolwiek by sie nie działo to zawsze.... ONA CHYBA JEST GŁODNA !? :p:-p

Do góry