reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

reklama
Apropos spania naszych Kruszynek:

W pierwszym miesiącu życia niemowlę śpi od 16 do 22 godzin na dobę – zasypia 7 i więcej razy i zazwyczaj przesypia bez przerwy nie więcej niż 3-4 godziny. Nieco krócej śpi w kolejnych 3 miesiącach życia – w dzień od 6 do 9 godzin, w nocy 5 do 9 godzin. Cztero-, pięciomiesięczne dzieckojavascript:void(0) sypia 4-5 razy w ciągu dnia, po 30 minut do dwóch godzin.
W drugim półroczu życia większość dzieci potrzebuje już tylko dwóch drzemek w ciągu dnia po ok. 1,5-2 godziny.
javascript:void(0)Dzieci w wieku 13-36 miesięcy śpią zazwyczaj jeden lub dwa razy w ciągu dnia – taka drzemka trwa od 20 minut do 3 godzin,
natomiast w nocy śpią przez 10-12 godzin

ola, ta wisienka jest właśnie lateksowa.
malina, to mój sypia jak taki 13-36 miesięcy...chyba, że to ma być nieprzerwany sen, to wtedy kompletnie nic się nie zgadza :p

hej tak tylko wpadam i wypadam :) chcialam wam tylko powiedziec ze jesli chodzi o lateksowe smoczki to na spotkaniu poporodowym z dentystka ktora radzila jak dbac o zabki maluchow absolutnie odradzala te smoczki bo sa grube i jak dziecko je ssa to buzka sie mu niedomyka do konca i potem z tego robi sie wada zgryzu taka ze gorna szczeka jest wysunieta do przodu a dolna jest na swoim miejscu lub w tyle.. ta pani doradca dentystyczny mowila tez aby jesli juz sie odw\zymy na stosowanie tych ze smokow to przymusowo sie ich pozbyc od dzieciecia max w wieku 6 miesiecy bo wtedy jeszcze mozna ta wade naprawiac bo jest niewielka...

moj tez nie jest smoczkowym dzieckiem tylko z nim zasypia i potem wypluwa i czasem po kompieli aby sie uspokoic przy wyciaganiu z wanienki... ale my mamy z aventa tylko nie te profilowane tylko zwykle plaskie

Apropos smoków, to muszę moją mamę reformować.. Tłumaczę jej, że smok tylko do spania, a ona Jasia w wózek na spacer i smoka do buzi, no ale jak jej wytłumaczyłam, że nie chcę tak, bo potem już nie będę wiedziała zupełnie czego on się domaga, to spasowała uff

A teraz z innej beczki: jak długo Wasze maluchy ssają pierś i jedną czy obie przy jednym karmieniu (bez względu na przerwy miezy karmieniami). Pytam, bo mi się zdaje, że u nas to za krótko, zazwyczaj obie i razem wychodzi z 15-20min, z czego takie naprawdę "ostrego ssania" to jest może po 4-5min na cyc, reszta to memlanie i ściemnianie ;)

malina u nas tak karmienie nocne: 15 minut jedna pierś, w miarę aktywnie, a 3-4 h następna

w dzień: jedna pierś ok 15 minut, aktywnie 10, przerwa - bekanie, czasem gripe water i druga pierś - 7-10 minut aktywnie, jak widzę, że zabawa - kończymy, jak jest płacz jeszcze przystawiam, ale zazwyczaj spokojna minka:-)

u nas wieczorne karmienie (1 pierś) to łącznie z 30-40 min ale w tym jest dużo więcej memlania i usypiania :-) (traktuję to jako wieczorne wyciszanie się) a tak wszystkie pozostałe karmienia (z 1 piersi każde) 10-15 min.

Ale myślę że jak mały przybiera na wadze i się załatwia i jest zadowolony:-D to nie powinien cię martwić czas ssania...są dzieci co w 5min potrafią się efektywnie najeść.

co do smoków... to ja mam to samo z teściową ... nie może zrozumieć że jak Piotruś leży sobie spokojnie to smok mu nie potrzebny!

Ostatnia edycja:
reklama
Ja z tym smokiem to tez miałam problem a raczej moja mama i czasem moj M ,czasem to jak grochem o sciane:(
np wczoraj M mnie wkurzył bo widze ze mała jest spokojna a ten wciska jej smoka , no to pytam'
'' po co to robi?''
''no bo ona pcha sobie raczki do buzi''
''no i co z tego?''
''no przeciez lepiej zeby ssała smoka niz reke'' albo '' ona chyba jest głodna bo ssie raczki'' no i tu musiałam mu zrobic wykład czemu dzieci wkładaja raczki do buzi;)

Ostatnia edycja:
Do góry