reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

lokata-malwinka przybiera na wadze, a po 1 m-cu zycia, dziecko przyrasta wolniej. Wg mnie jeśli mała je i spi dłużej niż 2h ciurkiem to nie ma co podawać mm chyba że chcesz powoli odstawiać mała od piersi
futrzak-poczekaj z tymi krostkami do jutra jesli zacna schodzic nie ma co lecieć do lekarza bo i tak nic ci na to nie da i nie jest jasnowidzem by wiedzieć od czego wyszły

taki też mamy plan :-)

reklama
futrzakowa
nie rozumiem; dziecko przybierało na wadze, ona miała pokarm a mimo to miała podawać mm?
... dokładnie, ja też nie rozumiałam ale ten dr faktycznie kazał jej raz dziennie podać dziecku butelke z mm, troche bez sensu.

ola.80
Lokata ale Malwinka przybiera cos? czy chudnie? bo moja Gosia od poczatku słabo przybiera tj ok 150g na 9dni i pediatra mowi ze jest ok a mm mam podac tylko jesli mojego mleka zabraknie
No niby przybiera ... przy wypisie ze szpitala waga 3,460- 2 tygodnie później 4,080 więc 620gram ... a przez kolejne 4 tygodnie 830gram - na ost wizycie miała 4,910kg

Haha Lokata to Malwisia ma teraz prawie tyle co Jasiek przy narodzinach ;p Niezlego klocusia nosiłam pod serduchem, co?
A z tym podawaniem mm to chyba lekarz już sam nie wiedział co wymyślić i żeby coś poradzić to tak klepnął ;p

chcialam tylko powiedziec czego dowiedzialam sie na temat antykoncepcji po porodzie:)
a mianowicie plasterki ktore mialam w planach to wziely w lep poniewaz gdy karmi sie piersia (a wtedy jeszcze chcialam podtrzymywac mkleko dla szymonka) to te plasterki ograniczaja laktacje tak gp powiedzial i nie powinno sie ich stosowac karmiac pierssia, bo mleko zanika. tak wiec dostalam tabletki z mala iloscia hormonow bezpieczne w trakcie karmienia piersia...no to tyle;-)

Buziaczek tez sie rozczarowalam mialam w planie plastry i nici bo karmie piersia...oprocz zanikania mleka maja one dwa hormony i nie sa wskazane dla karmiacych. Dostalam tabletki jednoskładnikowe tzw. mini pills ciekawe jak mi po nich bedzie bo po hani je bralam i jak dostalam okres to mi sie nie chcial skonczyc. musialam isc do GP po cos na zatrzymanie bo krwawiłam i krwawiłam0,
ja dostalam MICRONOR a ty?
Mysle teraz o spirali...ale dopiero jak skoncze karmic..

wczoraj już miałam stresa z tą wysypką jak cały tułów był juz wysypany i zaczęło wchodzić za uszka i na podbródek... na szczęście od 16 już się nie powiększało więc do lekarza nie jechałam:-) zrobiliśmy wieczorem tylko szybkie maczanko w nadmanganianie potasu a dziś 90% wysypki juz nie ma:-) zostały tylko co większe krostki:-) UFFFFFFFFFFFFFFFF!

malina ...
Haha Lokatato Malwisia ma teraz prawie tyle co Jasiek przy narodzinach ;p Niezlego klocusia nosiłam pod serduchem, co?
A z tym podawaniem mm to chyba lekarz już sam nie wiedział co wymyślić i żeby coś poradzić to tak klepnął ;p
Nooo domyślam się że łatwo nie miałaś udźwignąć taki pakunek ... ale dobrze że taki kawał chłopa z Jasia :tak:

Moja Małgosia chyba sie przeziebiła,duzo czesciej kicha i troche kaszle ale temperatury nie ma .Pytanie jak jej pomoc? co na katar oprocz soli ktora własnie wczoraj mi sie skonczyła? czy masc majerankowa moze byc? dawac cos czy czekac na rozwoj sytuacji?

Ola, sól morska, przemywanie świeżo naparzonym rumiankiem noska, teoretycznie można maść majerankową, choc ja nie urzywałam nigdy. I tyle.
Do 3 m-ca zycia nie wolno podawać leków bez konsultacji z pediatrą

My mamy taki mały problem, nie wiem czy ktoś mi jest w stanie na to coś poradzić
otóż Dawidek nie chce używać smoczka, no i wcale nie chcę go zmuszać, ale on ma potrzebę coś sobie possać, zwłaszcza jak zasypia, albo raczej jak nie umie zasnąć, czasem znajdzie swój paluszek i ssie, ale za chwilę znowu jest płacz, bo jeszcze za bardzo nie umie zapanować nad swoimi rączkami. Próbowałam już dwa rodzaje smoczkówi i żaden nie pasuje, nie wiem czy kupić jeszcze inny czy czekać aż mały odkryje, że ma rączki. Trochę to męczące, bo przez to ma problemy ze spaniem w dzień :-(

reklama
Agnes jesli mały ma potrzebę ssania to szukaj koniecznie smoczka który zaakceptuje, ssanie rączek nie jest wskazanie bo źle wpływa na kształtujący sie zgryz

Do góry