reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

tulip - nie wiem co napisać byś tak się nie stresowała... na pewno dobrze że twoja mama jest położną bo wszystko ci wytłumaczy i pewnie nie masz przed nią skrępowania w jakichkolwiek pytaniach... co do smoczka to ola ma rację...nasz też nie lubi smoczków i dopiero 5ty model załapał i też dopiero po 4tym tygodniu:-) wcześniej ani myślał o jakimkolwiek smoku. Co do karmień to dziecko przez pierwsze 2-3 tygodnie ma prawo siedzieć non stop na cycu...twoja mała ma już 4 tygodnie...hmm.. myślę że warto się zastanowić czy na pewno ona jest cały czas głodna bo może poprostu chce być blisko mamusi? Nie wiem czy to dobry pomysł ale skoro twoja mała ma już 4 tygodnie to może spróbować odciągnąć mleko i zobaczyć ile zje i za ile zacznie znowu wołać o jedzenie?
Co do krztuszenia się i wierzgania przy piersi...hmm...mój często odkaszluje/jakby się krztusi jak za łapczywie je ... ale myślę że nie ma co się tym denerwować... przede wszystkim musimy zachować spokój i opanowanie!
CO do wierzgania przy piersi to nic mądrego na ten temat nie powiem... bo mnie wkurza mój Piotruś że wierzga i czasem wygląda jakby nie mógł się skoncentrować na ssaniu:-)

reklama
tulip ja dawałam gripe i bobotic jak Helenka miała ok 3 tyg., dziś startuje z sab simplexem, podaję z łyżeczki przed karmieniem 15 kropli, tylko nie wiem ile razy....bo w ulotce pisze do każdej butelki a cyc jest częściej...?

ola to często macie kupki:tak: u nas 3 dzień bez:baffled:
no czesto dlatego tez mała tak kiepsko przybiera na wadze,doktorka powiedziała ze enzymow jej brakuje

Madzikm moja robi ze 2 luzne w nocy, i ok dwoch w ciagu dnia.
Poczytam o gripe water. Mam sab simplexa ale balam sie dawac bo Laura ma dopiero 4 tyg. Dalam jej przez dwa ostatnie dni po 4 kropelki przed kapiela. Raz widzialam roznice a raz wogole niepodzialalo. Nie wiem jak jej dawac te krople moze z lyzeczki? Narazie nakraplalam na brodawke
Simeticon można podawać od 1 tyg zycia, ale 4 krople to dawka homeopatyczna

tulip, nie martw się, że Sab Simplex mocniejszy od Boboticu, bo różnica w stężeniu w nim simeticonu jest niemal niezauważalna, a może od Boboticu być skuteczniejszy ze względu na "nośnik" np. I śmiało podawaj po 12-15 kropli, 4 krople to jak pisze Vetka ilość praktycznie niewyczuwalna dla jelitek.
madzik, co do częstotliwości podawania Sab Simplex - mi pani doktor powiedziała, że do 80-100 kropli dziennie można dojść nawet.

bosa, vetka, futerko, ola
dzieki za wsparcie

sluchajcie czy te krople to musze jakos systematycznie stosowac? Narazie podaje jej tylko wieczorem- wtedy mamy kolki, czy powinnam podawac rowniez rano i w ciagu dnia?
Skoro mowicie ze 4 kropelki to za malo- to jutro dam wiecej- zobaczymy czy bedzie efekt
Problem mam taki ze musze podac jej z cyca- a ona nie zawsze chce jesc jak ja boli :/ chyba zaopatrze sie w plastikowa lyzeczke i bede probowac

Mleko moglabym odciagnac i ja przetestowac- niestety oprocz smoka- mala nieakceptuje tez butli

Jutro przyjezdza do mnie mama na troche- wiec pewnie mi sie humor poprawi

madzikm ...
u nas 3 dzień bez
baffled5wh.gif
my też nie kupkujemy ... w czwartek nic, piątek nic ... w sobote jak uwaliła kupe to jej z pampersa wylazło ale jednak użyłam termometru i oliwki ... wczoraj nic, dzisiaj nic ... ehh, sama nie wiem.
tulip ...
Nie wiem jak jej dawac te krople moze z lyzeczki? Narazie nakraplalam na brodawke
Ja podaję Małej Mi kropelki na małej łyżeczce po lodach, mieści się w niej tyle ile trzeba ;-)
Moja Gwiazda też wierzga przy karmieniu ale tylko po kąpieli, przed spaniem. Je sobie spokojnie kilka minut, następnie beczy i wierzga nogami. Uspokaja ją kiedy podniosę ją do góry i położę na ramieniu, dziś w ten sposób zasnęła.

Dziewczyny ja nie jestem ostatnio na bierzaco wiec zapytam...czy wasze dzieciaczki zaczynaja sie same odwracac??? Olaf zaczyna wydawac jakies dzwieki ale do odwracania nie bardzo mu sie zbiera.....

odnośnie wiercenia się przy jedzeniu to Natalka tak się czasem kręci, że mało mi suta nie urwie, raz to go tak naciągnęła, że jej się wymsknął z buzi, wystrzelił jak z procy i jakimś cudem walnął ją w nos - ależ była wtedy zdzwiona! :-D

Ostatnia edycja:
katjusza się uśmiałam:)

madziulka Helenka się jeszcze nie odwraca w ogóle.

tulip nie działał bobotic u nas, ale nie stosowałam go dłużej jak 3 dni. Dziś dostała popołudniu 30 kropli simplexu w 2 dawkach, ból był tak z 5 napadów przez 30 minut, jadła spokojnie, zasnęła sama - w porównaniu do ostatnich 2 dni - rewelacja.

reklama
Katjusza chciałabym to zobaczyc ;)))
Tulip a z kieliszka?tak jak mleko daja w szpitalu? butle tez czasem dzieciom nie pasuja,ponoc najlepiej maluchy reaguja na te zwykłe butle ze smokiem lateksowym czy kauczukowym

Do góry