reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

ja mojego babelka trzymalam na lezaczku po troszku od drugiego dnia narodzin a tera to juz ciagle ...z tym ze moj maly glowke dosc mocno trzymal juz od urodzenia...zalezy od sily malenstwa

reklama
mój mały to nawet uwielbia spać w lezaczku, ale ja mam taki, ze mozna go praktycznie całkowicie na plasko rozłozyc, wiec mu rozkładam i sobie w dzien czasem spi na nim

czesc Marcowe Mamy, mam do was pytanie odnosnie dzieciaczka.
Moja niunia konczy jutro 7 tygodni i nadal sie do mnie nie usmiecha ;(. Zadko tez patrzy na mnie, uwielbia patrzec na karuzele lub czarno biale rysunki ale unika patrzenia na twarze, a usmiecha sie czasem przez sen. Kiedy wasze dzieciaczki zaczely sie usmiechac i czy byly to swiadome usmiechy? martwie sie bardzo ze cos z nia nie tak. Bede wdzieczna za dobre rady. dzieki wielkie.

Jua twoja córcia ma jeszcze czas na świadome usmiechanie się czy skupianiu wzroku na twarzy. Jesli jest w stanie sie skupić na innych przedmiotach to raczej nie ma sie czym martwić. Moja mała tez jeszcze sie świadomie nie uśmiecha, raczej czasem jej to wychodzi z nienacka. Ale jesli masz watpliwości skonsult się z pediatra lub neurologiem

Jua- kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tepie i ciezko okreslic. Kazda z nas pewnie napisze kiedy jej dzidzia zacela sie usmiechac ale beda to pewnie indywidualne sprawy. Ciezko tez okreslic kiedy wkoncu dziecko uracza nas swiadomym usmiechem. Wydaje mi sie na przykladzie moich dzieci ze czas kiedy jest ten swiadomy usmiech to gdy: mowi sie do malucha a on jak uslyszy twoj glos usmiecha sie czy jak lezy wlozeczku i jak widzi mame czy tate- nie zawsze lecz czasami i zalezy od dnia czy sytuacji.
U mnie Mestwinek obdazyl nas grymasem usmiechu juz przed 1 mies zycia cos okolo 3 tyg ale tak bardziej swiadomie dopiero jakies 1,5 tyg temu.
Tak ze nie martw sie, wszystko przyjdzie w swoim czasie.

moj zaczal sie usmiechac do karuzeli i przez sen majac 4 tyg a w tym tyg zaczal usmiechac sie do nas jak do niego gugamy lub po prostu jak nas zobaczy;-)

Dokładnie tak, ani nie odstawiamy po zarośnięciu ciemiączka ani nie zwiększamy dawki wit D przy bardzo duzym ciemieniu (takim jak u nas). Wit D ma pośredni wpływ na czas zarastania ciemiączka

Tulipku-bez histerii, posmaruj policzki kremem, najlepiej tłustym i obacz co sie będzie działo w najbliższych dniach. Alergia na białka mleka krowiego rozwija się dość długo - ok 2 tygodnie od kontaktu z alergenem w przypadku mleka modyfikowanego. Na razie niczego nie zmieniaj w swojej diecie i obserwuj Laurę. A może troszkę sloneczko podrażniło tą delikatna skórkę?

Vetka, dzieki, wlasnie tez pomyslalam ze moze to od slonca bo akurat po spacerze sie pojawilo. Zobacze jak bedzie po kilku dniach uzywania filtra

reklama
jua ja jestem nieco przewrażliwiona na tym punkcie i poszłabym do neurologa (potrzebne skierowanie od pediatry) gdyby dziecko skończyło 2 miesiące i się nie uśmiechało świadomie na mój widok/głos

Zosia pierwszy uśmiech - 5 tyg.
Helena - 4,5 tyg.

Do góry