reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Tulipku wit k+d jest zalecana chyba wszystkim bez wyjatku.Ja mam dawac do 3m-ca a potem tylko d bez k,ponoc k zapobiega wylewom krwi w głowie czy jakos tak;)

reklama
Chyba żle się zrozumiałyśmy, ja pytałam o bujanie nie przytulanie. Bo jak można maleństwa nie przytulać, chyba się nie da. Chodziło mi o bujanie w bujadełkach czy na rękach o bujanie. Bo ja do tej pory starałam sie nie bujać, gdy maleństwo było niespokojne przytulałam, no chyba że to nie pomagało to sporadycznie bujałam... Ale mój Kamil twierdzi że chce bujanie i ciągle się kłócimy co do tego tematu. Bo wydaje mi się, że jak zaczniemy bujać dziecko to ono będzie chciało coraz więcej, a wiadomo dziecko coraz więcej będzie ważyć...

my mamy zakaz podawania wit K, bo dostaje z mm, w mleku matki nie ma wit K i dlatego teraz nakazuja podawanie :)

ancia, ja wlasnie tak cie zrozumialam i moj sie nie przyzwyczail, teraz wrecz nie chce bujania na lezaczku, a na poczatku bujalam, bo inczej bylo wiszenie na rekach. Obecnie woli sobie poleżec bez ruchu i pogadać. Na rekach bujam przy kolce, mam wtedy chuste i bujam sie w fotelu, to mu bardzo pomaga, ale nie domaga sie tego. Nie nadużywaj tej metody jeśli się boisz, jeśli dziecku nic nie dolega, to nie ma wg mnie powodu, żeby bujać :)

tak na prawdę jak weźmiemy dziecko na ręce i będziemy z nim chodzić to już jest dla niego bujanie... więc może nie warto dodatkowo machać rękoma bo potem jak dziecko będize więcej ważyło to ciężko będzie z tym bujaniem:-D

ja wychodzę z założenia że jak w ciągu dnia pobujamy się na leżaczku czy w wózeczku to nie zaszkodzi... byle nie przed nocnym spaniem. Mam nadzieję że jak odejdzie większość drzemek w ciągu dnia to i te bujanie w wózku minie... a na leżaczku jak się bujamy to w formie zabawy...

myślę ancia że powinnaś robić tak jak instynkt ci podpowiada! i wytłumacz to eMkowi że on pójdzie do pracy...zostawi cię z 10kg dzieckiem i nie dasz rady go przez cały dzień bujać:-)

tulipku - my bierzemy k i d ... i nie czytam na internecie nic o tych witaminach tylko ślepo biorę jak każą ... wychodzę z założenia że skoro wszyscy biorą to nie powinno zaszkodzić.

Ostatnia edycja:
wit.K nie ma w kobiecym mleku. W późniejszym okresie bedzie ona wytwarzana przez florę jelitową dlatego dajemy ja tylko do 3 m-c zycia. Kiedys się nie podawało bo dziecko dostawało tzw. dawke uderzeniową w 1 dobie i było zabezpieczone na 3 m-ce, teraz jest zalecenie podawania codziennie w malutkich dawkach

wit.K nie ma w kobiecym mleku. W późniejszym okresie bedzie ona wytwarzana przez florę jelitową dlatego dajemy ja tylko do 3 m-c zycia. Kiedys się nie podawało bo dziecko dostawało tzw. dawke uderzeniową w 1 dobie i było zabezpieczone na 3 m-ce, teraz jest zalecenie podawania codziennie w malutkich dawkach

hmm...ale my dostaliśmy po urodzeniu dawkę uderzeniową...

My też dostaliśmy w szpitalu dawkę witK ale tylko tak jak Vetka pisze na pierwszy tydzień.

No ja właśnie też małego bujam, ale tylko wtedy gdy nie chce się uspokoić w inny sposób. Dzięki za argumęty pokaże mojemu Emkowi to może wkońcu uda się go przekonać :-D

u nas tez w szpitalu dostalismy wit K . Potem nic nam nie mowili by brac. Tu nawet nie mowia by brac wit. A, D3( te witaminy mamzalatwione z Pl)
U nas teraz Mestwin jest w 90prc na Aptamilu a w 10 prc na cycu wiec wszystkie wit sa juz w tym mleku. Ale ciekawe z ta K ,nigdy sie nie intereowalam na jak dlugo jest....

reklama
pytanko z innej beczki - jak długo można trzymać dzieciaczka w chuście? wybieramy się z mężem w góry w czerwcu i chcielibyśmy Natkę w chuście wziąć na trasę tylko nie wiem właśnie jak długo może w niej siedzieć, żeby nie obciążać jej kręgosłupa? no bo nosidełko chyba narazie odpada - nie?

Do góry