reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dylematy młodych mam czyli porady laktacyjno-pieluszkowo-dietetyczno-zdrowotne

Dove - moze to uczulenia kontaktowe na chemie, np.proszek, kosmetyki, mydla, nawet twoje, kolorowe ubranka tez moga uczulac, np. niebieskie, bo zawieraja kobalt, ktory silnie uczula. jej trzymam kciuki, aby szybko sie skora wygoila!

reklama
dove...raczej bym nie podejrzewała uczulenia kontaktowego, bo niby czemu akurat w tym miejscu? mam rozumiec ze reszte ciałka ma wporzadku, jesli tak to moze tez takie cos sie pojawic od np ulewania...moze dziecko mialo cos wylane pod bródka i tak mu odpażylo...

Mi też się wydaje, że to odparzenie.
Nasz Wiktorek ma na czole krostki czerwone ze dwa miesiące temu byliśmy u lekarza i dostaliśmy 2 maści. Smarujemy super znika,(smarować mamy 3 dni) i super nic nie ma. A za jakieś kilka dni znowu wyskakują te brzydkie ktostki są cały czas w tym samym miejscu [po prawej stronie czoła. Kiedy się tego pozbędziemy? :baffled:

Alergia kontaktowa ujawnia sie w postaci egzemy, najczesciej na twarzy, w zgieciach lokci kolan, niekoniecznie w miejscu kontaktu z alergenem, a tym bardziej nie na calym ciele - sama tego doswiadczam bo mam taka alergie.
Odparzenia przewaznie postaja w wyniku braku dostepu powietrza, duzej wilgotosci, itp, - trudno o to na brodzie dziecka.

Wazne, aby znalezc co uczula, bo inaczej kremy, masci beda tylko usuwaly skutek, ale nie przyczyne, i ciagle nawroty gwarantowane

Ostatnia edycja:
Dove- kochana biedny Mestwinek nie mam pojecia od czego to!!! nie wygląda zbyt ciekawie i widzę ze na szyjce tez ma takie plameczki......to go swędzi albo boli???? kurcze a co ci lekarz powiedział ma jakieś podejrzenia co do tego???

Dove kiepsko to wyglada:(bidulek:( ja sie nie znam ale tez mi przyszło do głowy ze np jak je obiadek to mu resztki wpadaja pod brodke(u Gosi tak sie dzieje,musze jej nawet szyje myc po jedzeniu) i tak sie odparza....

Dziewczyny mam pytania.
1. Czy takie krosteczki w kolorze skóry jak kaszka to co to znaczy? Moja Gabi ma je na buźce, są troszkę szorstkie, nie jest ich dużo, ale czuć pod palcem i pod światło widać..?
2. Ile średnio waży jabłko obrane ze skórki i bez ogryzka, bo nie mam wagi kuchennej (a chyba będę musiała zakupić) a dzisiaj moja koleżanka powiedziała, że jej dziecko je 300g jabłka świeżego dziennie (czyli 3 jabłka takie średnie) tyle g a jabłko?
3. Wiecie może coś na temat pleśniawek? jak z nimi walczyć? jak je rozpoznać? można samemu leczyć, czy potrzeba wizyta u lekarza?

Wredniak na pleśniawki to aphtin (aftin) jak dotąd nic lepszego nie wymyślono, dostaniesz je w aptece bez recepty za ok. 7zł. Ja systematycznie po kąpieli, przecieram co 2 dzień ( na przemian z rumiankiem) Zosi buźkę, by nie mieć pleśniawek

Mój Bartek po urodzeniu złapał kilka razy pleśniawki i aphtin nie pomógł. Jak byłam z nim u pediatry poprosiłam o nystatynę. Wystarczyło, że pędzlowałam mu buźkę kilka razy i wszystko przeszło

reklama
Do góry