krowkabordo mam dokładnie ten sam kłopot co ty. Na razie mu nie ściągam, ale jak jesteśmy u naszej pediatry to ona zawsze ściąga i coś tam ogląda. Więc może się powinno ściągać, sama nie wiem 

Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Mamusie synków.
Na ogólnym rozpoczęła się rozmowa na temat naciągania napletka. No właśnie jak to jest, inni naciągają, inni czekają aż do roku by sprawa sama się rozstrzygnęła...Słyszałam różne opinie i nadal się waham.
Drogie mamy pomóżcie!!!
Ps. Pinka- biedny Eric, mam nadzieję że obędzie się bez lekarza.
Fałd skórny pokrywający żołądź prącia. Chłopcy rodzą się z napletkiem zlepionym z żołędzią. Jest to zjawisko naturalne. Nie próbuj odciągać napletka na siłę, ponieważ to bardzo boli, może spowodować uraz lub stan zapalny. W czasie kąpieli odsuwaj napletek na tyle, by było widoczne ujście cewki moczowej. Myj dokładnie to miejsce i czekaj, aż napletek odklei się sam w 2.-3. roku życia. Idź do lekarza, gdy: • wąski napletek nie da się odsunąć na tyle, by odsłonić ujście cewki moczowej. Może to być oznaką stulejki, która wymaga interwencji chirurgicznej; • wąski napletek utrudnia siusianie; • napletek jest obrzęknięty, zaczerwieniony i bolesny; • chłopiec po ukończeniu 3 lat ma nadal przyklejony napletek. Zabieg odklejenia w znieczuleniu przeprowadzi chirurg. Potem trzeba napletek przez tydzień regularnie odciągać, inaczej przyklei się ponownie. i wypowiedz jednej z mam... mi mówiło kilku lekarzy, że u niemowlaka napletek jest fizjologicznie przyklejony i sprawdza się go u ok 2 latka. na bilansie u mojego 2 letniego synka lekarka odciągnęła mu trochę, ale nie zszedł do końca, był przyklejony, synek płakał, kazała mi ściągać przy kapieli, schodził ale nie do końca, po kilku kontrolach skierowano nas do chirurga, który na szczeście nie naciłał, bo nie było stulejki, tylko odciągnął raz a porządnie! syn płakał, ja płakałam, bolało go bardzo, nawet troche krwi mu poleciało. od tamtej pory lekarz kazał mi w kapieli odciągać codziennie napletek albo nauczyć synka samemu, to higiena. teraz synek robi to sam automatycznie jak mycie zebów. zaden lekarz nie zwrócił mi uwagi że coś zaniedbałam, że za późno, bzdura!!! zreszta lepiej zapytać przy wizycie u lekarza. ale ja się spotkałam, że wszystkim kazali czekać do ok 2 lat. |