Chrząszczyk 1
Fanka BB :)
Dzieci z Zespołem Aspergera raczej nie odczuwają potrzeby nawiązywania kontaktu z rówieśnikami, ani też niespecjalnie zależy im na podtrzymaniu relacji z nimi. Wiedzą z tematyki, którą się interesują chętnie podzielą się z innymi lecz często bywa, że są wówczas za bardzo natretni/męczący i mogą zostać odebrani jak fanatycy danej dziedziny. Ogólnie to osoby, które nie odstają intelektualnie od swoich rówieśników, a czasami nawet ich przewyższają.
Wydaje mi się, że powinniście skonsultować się z psychologiem urzędującym w poradni psychologiczno-pedagogicznej na pewno coś doradzi i pokieruje jak z synem postępować odnosząc się do chłopca indywidualnie.
Wydaje mi się, że powinniście skonsultować się z psychologiem urzędującym w poradni psychologiczno-pedagogicznej na pewno coś doradzi i pokieruje jak z synem postępować odnosząc się do chłopca indywidualnie.
Mój Kornel też od zawsze jest jakby "z boku" klasy, bo jest inny... Oni nie chcą rozmawiać o historii, bo ich to nie interesuje. Kompletnie nie radzi sobie ze stresem, jak nie umiał np. na sprawdzian, to wielokrotnie było nie dojeżdżanie do szkoły, wracanie do domu, "bo się źle czułem" Zdarzały się nawet ataki paniki, krzyczał, ze się dusi, że nie moze oddychać... Nie wiem, jak mu pomóc. Ma w dodatku zdiagnozowane ZA, może to też ma jakiś wpływ?