reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dolegliwości naszych maluszków - jak sobie z nimi radzić?

Biala a ile ta maśc cholesterolowa kosztuje, bo mi pediatra chciała ja przepisać, ale zapyałam jej czy mogęstosować Emiolium krem, bo miałam i powiedziała że jak najbardziej i w efekcie nie mam tej maści, ale jak byłaby niedroga to warto sie w nia zaopatrzyć.

reklama
Ja tez czytalam, ze jak dziecko jest tylko na piersi to moze kilka dni nie robic kupy- byle jak juz robi to byla miekka. Ja na szorstkie policzki i sucha skore na twarzy zaczelam stosowac oliwke (Bambino) i jest poprawa. Pielegniarka kazala mi dzis jeszcze czesciej smarowac- 3-4 razy dziennie, a na suche uszka klasc sudokrem.
a z innych problemow to zaczelo sie nam zabkowanie- i niestety nie moge nic stosowac bo Joasia jeszcze za mala, a gryzaka tez jeszcze sama nie utrzyma (choc raz jej sie udalo) i ledwo miesci sie w buzi. Na szczescie marudzi umiarkowanie.

Ostatnia edycja:
Zielona jesli masc cholesterolowa kupujesz bez recepty, to kosztuje kilkanascie zlotych, ja placilam ok 14-15 zl. A jesli masz recepte, to oni robia ta masc w aptece i wtedy kosztuje ok 5 zl. Tzn tyle kiedys placilam jak robili na zamowienie.

A ja w ogole zapomnialam o tej masci, a lezy w lodowce ;)

Ja już jestem po szybkiej konsultacji lekarskiej. A więc z podejrzanych rzeczy mam wykluczyć jeszcze jabłka - powodują biegunki i czekać. Lekarz powiedział, że kupki Wojtka moga też być wynikiem szczepienia na Rotawirusy i że mam obserwowac rozwój wypadków - doraźnie moge podac smectę, ale Wojtek pała do tego takim entuzjazmem, że szkoda mówić. Prewencyjnie sama z siebie wprowadziłam jedno karmienie sztucznym mlekiem z probiotykami, to może szybciej się małemu oczyszczą jelitka i bedzie już ok. Puki co wysypkę mamy tylko na łokciach i ramionkach, a Wojtek ma dobry humor;)

Madlen, Biala dzieki za odpowiedź. Na razie Alusi przeszła wysypka na twarzy po Emolium, ale jak cos jej jeszcze wyskoczy to poprosze o recepte, albo po prostu pójde do apteki.

hej mamuśki, czy wasze dzieciaczki mają suchą skórę na główce ??? moja mała ma długie włoski i ma suchą pomimo, że smaruję przed kąpielą oliwką i olejuszką na zmianę a potem wyczesuję :eek: czy to może być efekt skazy białkowej bo gdzies tak wyczytałam w słynnej skarbnicy wiedzy google :zawstydzona/y::-(

batonik-- Kuba miał jakos własnie jak był w wieku Blanki.. ale ja oliwką smarowałam ( zakładałam czape) po 30 minutach zdjemowałam i wyczesywałam.. po kilku dniach mineło ..

a ja dla Kuby w nocy dałam butle zamiasc walki z cycem... no i Kubusiek wstał o 1:30 na cyce.. póznije o 3 jak wstał misiek dał mu butle.. i po 6 sie obudził na tulenie.. i juz przyszedł do nas do łózka.. troche pojadł cyca.. widze ze jednak po butli to on najedzony.. a po cycu to tylko płacze i marudzi..

reklama
batonik-- Kuba miał jakos własnie jak był w wieku Blanki.. ale ja oliwką smarowałam ( zakładałam czape) po 30 minutach zdjemowałam i wyczesywałam.. po kilku dniach mineło ..

b_iala a robiłaś to za dnia czy przed kąpaniem ??? bo ja smaruje przed kąpaniem z 20 min ale czapy nie zakładam, muszę wypróbować, a miał na całej główce czy tylko tu gdzie ciemiączko ?? bo moja ma na całej główce a że ma długie włoski to troszkę utrudnia :sorry:

Do góry