reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dolegliwości ciążowe, wizyty u lekarza

reklama
elfa - mi na ostatniej wizycie w 36. tc lekarz powiedział, że łożysko jest już donoszone... ale nie wiem czy oznaczało to II czy III stopień dojrzałości...

mi niestety nie zrobiono badanie na paciorkowcka , pod koniec roku juz brak środków w kasie chorych, miałam wymaz w połowie ciązy w szpitalu, wtedy wyszło wszystko ok

mnie zaciekawiło i troche zmartwiło moje ostatnie badanie usg

bardzo urosła jej glówka, jeszcze nie dawno była najmniejsza w stosunku do innych parametrów, no i ogólnie wyszły mi wymiary 2 tygodnie do przodu

BPD - 93,4 mm tj 38 tydzien
AC - 329,00 tj. 36,5 tydzien
FL - 71,3 mm tj 36,4 tydzien

ogólna masa 2,950 g

jakie Wy macie wymiary na USG?
Zgodnie z obietnicą wyniki z wczoraj:
BPD 9,33 cm 38w0d +/- 23 dni
HC 34,33 cm
AC 31,16 cm 35w1d +/- 21 dni
FL 6,99 cm 35w6d +/- 21 dni

Waga 2910 g.

Nam dla odmiany urosła noga, za to zmalał brzuszek :-)

Ale najwyraźniej spokojnie mieścimy się w średniej ;-)

A stopnia dojrzałości łożyska nie znam, zapomniałam zapytać - a jak u mnie wszystko w porządku, to lekarz sam z siebie nie powie :-)

ja mam II stopien...
elfa z tymi pomiarami to nie trzeba sie tak sugerowac.. jak by było cos nie tak napewno lekarz by powiedział:)

co do panikowania póznije ... to ja swojego Tomka przebadałam na wszytskie mozliwe strony ( zrobiłam mu USG brzucha, jaderek, tarczycy, bioderek głowki przez ciemiączko , ) morfologie co poł roku mu robiłam a teraz raz do roku... ( jakos tak sie wystraszyłam tych nowotworów.. ze własnie robiłam mu prywatnie USg zeby spac spokojnie ze nic tam nie ma:) ... eh.. teraz pewnie KUbe tez tak przebadam zeby spac spokojnie...
przy okazji u mojego Tomka wyszło .. ze miał anemie.. i wynik tarczycy podwyzszony... na co nic nie sugerowało.. i jestesmy pod pieką endokrynologa ...

o wodoglowie sie nie boj!!! po 1. musialaby byc konsultacja jeszcze raz, a po 2. komory mozgu bylyby nie widoczne i na pewno lekarz by cie powiadomil! a tymbardziej skonsultowal by z innym kolega. moj maly ma duza glowke od zawsze!!

co do panikowania póznije ... to ja swojego Tomka przebadałam na wszytskie mozliwe strony ( zrobiłam mu USG brzucha, jaderek, tarczycy, bioderek głowki przez ciemiączko , ) morfologie co poł roku mu robiłam a teraz raz do roku... ( jakos tak sie wystraszyłam tych nowotworów.. ze własnie robiłam mu prywatnie USg zeby spac spokojnie ze nic tam nie ma:) ... eh.. teraz pewnie KUbe tez tak przebadam zeby spac spokojnie...
przy okazji u mojego Tomka wyszło .. ze miał anemie.. i wynik tarczycy podwyzszony... na co nic nie sugerowało.. i jestesmy pod pieką endokrynologa ...

a te badania robiłaś u siebie w przychodni tam gdzie masz pediatre?? i wiedziałas zeby zrobi te badania od pediatry bo on mowil ze na to mozna zrobic czy sama to wiedzialas??
ja to sie boje ze z powodu niewiedzy nie zrobie jakis badan a lekarz mi o nich nie powie bo np beda nieobowiązkowe...

giovanessa
dzieki za pomiary
widac nasze dzieciaczki maja podobną wielkość głowki...

w ogóle dziekuje wam wszystkim za słowa pociechy

ja czuje ze im blizej konca tym bardziej znow zaczynam panikowac, chciałabym miec juz przy sobie zdrową i cała córeczke :)

Ja tez mam schizy:-( osttanio sie poplakałam bo sie wystarszyłam ze nie przezyje porodu....mój M. zlapał sie za glowe jak to uslyszał....

reklama
aniwar- ja tez powiedzialam do mojego ze spisze"testament" gdzie co jest w domu w jakiej polce, gdzie ciuszki dla szymka gdzie wszystko, bo gdybym nie wrocila ze szpitala to on bylby w czarnej norze, ostatnio mu mowilam tylko gdzie sa pieluchy, tetrowki i ciuszki- i dlaczego tak sa podzielone.. ale zaloze sie, ze juz zapomnial!

Do góry