kakaw
Mama czerwcowa'06 Entuzjast(k)a
- Dołączył(a)
- 13 Styczeń 2006
- Postów
- 1 551
Zakładam nowy wątek żeby nie zaśmiecać tamtego o osiągnięciach w diecie
tam mogą być rady i inne ważne rzeczy związane z dietą a tutaj przepisy
No Sumka nas wszystkie zaraziła South Beach ale to dobrze trzeba się w końcu za siebie wziąść
Macie troche przepisów z netu
SOUTH BEACH
Śniadanie
Omlet z łososiem
2 jajka roztrzepane z przyprawami wlewamy na rozgrzana patelnie ( odrobina oliwy z oliwek ) Jak jajko sie zetnie dodajemy wedzonego łososia(lub z puszki w sosie własnym) i odrobine mozzarelli najlepiej niskotluszczowej( łososia dobrze jest skropic odrobina cytrynki)skladamy na pol i przykrywamy patelnie przykrywka na chwilke zeby serek w srodku sie rozpuscił.
Wiejska mizeria
1 Serek Wiejski lekki 3%
2 jajka (ugotowane na twardo)
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 ogórek
pęczek szczypiorku
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.
Omlet z pomidorem
Składniki:
- 3 średnie pomidory,
- 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
- 5 jajek,
- ewentualnie troszke szczypiorku,
- vegeta (albo inne przyprawy),
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
sie zetną, danie jest gotowe.
To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla
siebie śniadanie
Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy
już inny omlet, można też dodać starty żółty ser
MIZERIA Z SELEREM
spory seler
ogórek zielony
pojemnik jogurtu nat.
szczypta pieprzu cayenne
biały mielony pieprz
sok z cytryny
ząbek czosnku
zielona sałata do ozdoby
Seler oczyscic,umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.natychmiast skropić sokiem z cytryny.Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.Posolic i odstawic na kwadrans.następnie odcisnąc i połaczyć z selerem.Jogurt połaczyć z sola i pieprzem,dokładnie wymieszać,polać - podac na liściach sałaty.
Pasta jajeczno serowa
3 jajka ugotowane na twardo
3/4 kostki sera bialego 0%(piątnica)
łyżka majonezu
2 łyzki jogurtu naturalnego
pieprz sól
i to co nadaje super smaczek rzeżucha (dodalam taka ilośc jaka miala zasadzona w pudełeczku po serku wiejskim)
Wszystko razem zmiksowalam i bylo przepyszne Zjadlam samo, ale mysle ze w 2 fazie mozna nakladac na chlebek, a w pierwszej na kawalki papryki i jesc takie pseudo kanapki
Faszerowane jajeczka
Składniki:
6 jajek, 200 g pieczarek, 1 cebula, parę łyżek majonezu, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Jajka po ugotowaniu przekroić na pół i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki posiekać drobniutko, również podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać pieczarki z cebulą, wrzucić żółtka i mieszać. Dodać majonez. Przyprawić. Mieszać do powstania jednolitej masy. Farsz nakładać do białek. Można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Schłodzić w lodówce.
faszerowane jajka .
(dobra na drugie sniadanie,albo w formie przekaski.)
Ugotowane jajka przekroic na pol (razem ze skroupka,zeby stworzyly sie nam skorpkowe lodeczki), wydziabac srodek, i poszatkowac drobniutko.pokroic szczypiorek i troszke natki pietruszki. wymieszac calosc farszu z odrobina roztopionego masla,zeby sie wszystko nam kleilo,nastepnie dosolic,dopieprzyc do smaku,i nalozyc do naszych skorupek.
odgrzac na patelni,z obu stron.
Coś
Skład:
-pierś z kurczaka albo indyka
-połowa pora
-serek mozzarella
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek.Następnie dodac pokrojony por i starty na tarce ser mozzarella.Wszystko smażyc do momentu,aż ser sie stopi.Pycha
Pomidory faszerowane serem
pomidor, 40g twarożku, 2, 3 łyżki mleka, jajko, trochę natki pietruszki, do smaku: sól, pieprz, mielona papryka
Górę pomidora odciąć, wydrążyć środek, lekko osolić. Ser rozetrzeć, dodać ugotowane jajko, drobno posiekaną natkę i mleko. Wymieszać, doprawić do smaku i nafaszerować pomidora.
SMACZNEGO!!!
Zrobiłam sobie również z mozarellą rozgniotłam ją widelcem, doprawiłam i nafaszerowałam pomidorki pycha
jajka faszerowane
jajka na twardo ugotowac zoltka wymieszac z drobno posiekana szynka, drobiowa moze yc lub inna chuda do tego dorbno posiekac mnustwo szczypiorku albo mniej jak kto lubi troszke majonezu zeby sie skleilo i tym farszem jajeczka nadziewac
mozna tez zrobic w ten sposob paste jajeczna siekajac po porstu cale jajka,
dla mnie pycha i kto je u mnie je to chwali
SMAŻONE TOFU NA OSTRO
60 dag tofu
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 szczypiory, tylko białe części, zmielone
1 / 4 łyżeczki mielonej kurkumy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sos z ostrej papryki
1 / 2 szklanki tartego sera z ostrą papryką, o obniżonej zawartości tłuszczu
¼ łyżeczki papryki
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć ręcznikiem papierowym. Umieścić tofu na ręczniku, pojedynczą warstwą. Nakryć drugim kawałkiem ręcznika i osuszyć poklepując. Wyrzucić ręczniki. Pokruszyć tofu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Włożyć szczypior i smażyć, często mieszając, przez 3 minuty lub aż zmięknie. Dodać tofu, kurkumę oraz sól, pieprz i sos paprykowy do smaku. Smażyć przez 2 minuty lub do chwili, gdy tofu się zetnie.
Równo rozdzielić na 4 talerze. Podawać posypane serem i papryką.
Liczba porcji : 4
1 porcja : 190 kalorii
BABECZKI SNIADANIOWE Z KIEŁBASĄ I SEREM
11 dag kiełbasy z indyka lub rozdrobnionego bekonu z indyka
1/ 2 posiekanej papryki
5 dużych jajek
1 puszka (34dag) pieczarek w plasterkach, odsączonych
1 / 2 szklanki (60g) tartego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
Rozgrzać piekarnik do 180C. Foremek na 8 mufin natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Na średniej patelni z powłoką nieprzywieralną smażyć kiełbasę, paprykę i cebulę na średnim ogniu przez 5 minut lub aż kiełbasa straci różowy kolor. Przełożyć mieszaninę do miski i nieco ostudzić. Domieszać jajka i pieczarki. Mieszaninę rozłożyć w równych porcjach do foremek na mufiny. Posypać serem.
Piec przez 20 minut lub aż jajka się zetną.
Liczba porcji: 6
1 porcja 140 kalorii
FRITATA WARZYWNA Z PARMEZANEM
2 łyżki margaryny bez tłuszczów trans
1 posiekana cebula
2 nieduże cukinie pokrojone w cienkie plasterki
4 duże pieczarki, posiekane
1 / 2 dużej czerwonej papryki pomidorowej, posiekanej
1/ 2 łyżeczki soli
1 / 4 łyżeczki pokruszonego suszonego tymianku
1/ 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 duże jaja o temp. Pokojowej
1 szklanka płynnego substytutu jajka
1 1/ 2 łyżki tartego parmezanu (wg. uznania)
W opiekaczu lub piekarniku z funkcją opiekania umieścić ruszt w odległości 15-18 cm od źródła ciepła a następnie go nagrzać.
Na średnim ogniu roztopić jedną łyżkę margaryny na dużej patelni z powłoką nieprzywieralną i żaroodporną rączką. Wrzucić cebulę, cukinię, pieczarki, paprykę, 1/ 4 łyżeczki soli, tymianek i 1/ 8 łyżeczki pieprzu. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 8 minut lub dopóki warzywa nie zmiękną, a na patelni nie będzie już soku.
W dużej misce połączyć jajka , substytut jajek, pozostałą sól i pieprz oraz ser(jeśli używasz)
Pozostałą łyżkę margaryny roztopić na bardzo małym ogniu na patelni z warzywami. Wlać masę jajeczną i smażyć bez przykrycia i nie mieszając przez 15 minut lub dopóki tylko wierzch nie pozostanie ścięty. Umieścić patelnię w opiekaczu na 2 minuty lub do chwili ścięcia się jajek. Zsunąć fritatę na duży talerz i podawać.
Liczba porcji :4
1 porcja : 200kalorii
tam mogą być rady i inne ważne rzeczy związane z dietą a tutaj przepisy
No Sumka nas wszystkie zaraziła South Beach ale to dobrze trzeba się w końcu za siebie wziąść
Macie troche przepisów z netu
SOUTH BEACH
Śniadanie
Omlet z łososiem
2 jajka roztrzepane z przyprawami wlewamy na rozgrzana patelnie ( odrobina oliwy z oliwek ) Jak jajko sie zetnie dodajemy wedzonego łososia(lub z puszki w sosie własnym) i odrobine mozzarelli najlepiej niskotluszczowej( łososia dobrze jest skropic odrobina cytrynki)skladamy na pol i przykrywamy patelnie przykrywka na chwilke zeby serek w srodku sie rozpuscił.
Wiejska mizeria
1 Serek Wiejski lekki 3%
2 jajka (ugotowane na twardo)
1 pomidor
1 czerwona papryka
1 ogórek
pęczek szczypiorku
Paprykę umyć, przekroić wzdłuż. Pozostałe składniki drobno posiekać. Wymieszać z Serkiem Wiejskim. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nałożyć w połówki papryki.
Omlet z pomidorem
Składniki:
- 3 średnie pomidory,
- 2 ząbki czosnku ( mozna dodac wiecej jesli ktos lubi)
- 5 jajek,
- ewentualnie troszke szczypiorku,
- vegeta (albo inne przyprawy),
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie:
Najpierw parzymy pomidory i obieramy je ze skóry. Nastepnie wlewamy odrobinę
oliwy z oliwek na patelnię i rozgrzewamy tłuszcz. Zmniejszamy ogień i kładziemy
pokrojone w kostkę pomidory, posypujemy to vegetą (nie jest to konieczne) lub
innymi przyprawami, które lubimy i przykrywamy aby sie poddusiło. Gdy pomidory
sie podduszą, dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, bazylię i
wszystko to zalewamy rozbełtanymi uprzednio jajkami. Za parę minut gdy jajka
sie zetną, danie jest gotowe.
To jest przepis na jakieś 2-3 porcje. Składniki zmniejszamy i mamy tylko dla
siebie śniadanie
Można zamiast pomidorków dodać inne warzywa (grzybki, kalafior, brokuły) i mamy
już inny omlet, można też dodać starty żółty ser
MIZERIA Z SELEREM
spory seler
ogórek zielony
pojemnik jogurtu nat.
szczypta pieprzu cayenne
biały mielony pieprz
sok z cytryny
ząbek czosnku
zielona sałata do ozdoby
Seler oczyscic,umyć,obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.natychmiast skropić sokiem z cytryny.Ogórek umyć i pokroić w cienkie plasterki.Posolic i odstawic na kwadrans.następnie odcisnąc i połaczyć z selerem.Jogurt połaczyć z sola i pieprzem,dokładnie wymieszać,polać - podac na liściach sałaty.
Pasta jajeczno serowa
3 jajka ugotowane na twardo
3/4 kostki sera bialego 0%(piątnica)
łyżka majonezu
2 łyzki jogurtu naturalnego
pieprz sól
i to co nadaje super smaczek rzeżucha (dodalam taka ilośc jaka miala zasadzona w pudełeczku po serku wiejskim)
Wszystko razem zmiksowalam i bylo przepyszne Zjadlam samo, ale mysle ze w 2 fazie mozna nakladac na chlebek, a w pierwszej na kawalki papryki i jesc takie pseudo kanapki
Faszerowane jajeczka
Składniki:
6 jajek, 200 g pieczarek, 1 cebula, parę łyżek majonezu, sól, pieprz
Jak przyrządzić?
Jajka po ugotowaniu przekroić na pół i wyjąć żółtka. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni. Pieczarki posiekać drobniutko, również podsmażyć do odparowania wody. Wymieszać pieczarki z cebulą, wrzucić żółtka i mieszać. Dodać majonez. Przyprawić. Mieszać do powstania jednolitej masy. Farsz nakładać do białek. Można posypać pietruszką, szczypiorkiem lub koperkiem. Schłodzić w lodówce.
faszerowane jajka .
(dobra na drugie sniadanie,albo w formie przekaski.)
Ugotowane jajka przekroic na pol (razem ze skroupka,zeby stworzyly sie nam skorpkowe lodeczki), wydziabac srodek, i poszatkowac drobniutko.pokroic szczypiorek i troszke natki pietruszki. wymieszac calosc farszu z odrobina roztopionego masla,zeby sie wszystko nam kleilo,nastepnie dosolic,dopieprzyc do smaku,i nalozyc do naszych skorupek.
odgrzac na patelni,z obu stron.
Coś
Skład:
-pierś z kurczaka albo indyka
-połowa pora
-serek mozzarella
Pierś z kurczaka pokroić na kawałki i podsmażyć na oliwie z oliwek.Następnie dodac pokrojony por i starty na tarce ser mozzarella.Wszystko smażyc do momentu,aż ser sie stopi.Pycha
Pomidory faszerowane serem
pomidor, 40g twarożku, 2, 3 łyżki mleka, jajko, trochę natki pietruszki, do smaku: sól, pieprz, mielona papryka
Górę pomidora odciąć, wydrążyć środek, lekko osolić. Ser rozetrzeć, dodać ugotowane jajko, drobno posiekaną natkę i mleko. Wymieszać, doprawić do smaku i nafaszerować pomidora.
SMACZNEGO!!!
Zrobiłam sobie również z mozarellą rozgniotłam ją widelcem, doprawiłam i nafaszerowałam pomidorki pycha
jajka faszerowane
jajka na twardo ugotowac zoltka wymieszac z drobno posiekana szynka, drobiowa moze yc lub inna chuda do tego dorbno posiekac mnustwo szczypiorku albo mniej jak kto lubi troszke majonezu zeby sie skleilo i tym farszem jajeczka nadziewac
mozna tez zrobic w ten sposob paste jajeczna siekajac po porstu cale jajka,
dla mnie pycha i kto je u mnie je to chwali
SMAŻONE TOFU NA OSTRO
60 dag tofu
2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
4 szczypiory, tylko białe części, zmielone
1 / 4 łyżeczki mielonej kurkumy
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
sos z ostrej papryki
1 / 2 szklanki tartego sera z ostrą papryką, o obniżonej zawartości tłuszczu
¼ łyżeczki papryki
Dużą blachę do pieczenia wyłożyć ręcznikiem papierowym. Umieścić tofu na ręczniku, pojedynczą warstwą. Nakryć drugim kawałkiem ręcznika i osuszyć poklepując. Wyrzucić ręczniki. Pokruszyć tofu.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę na średnim ogniu. Włożyć szczypior i smażyć, często mieszając, przez 3 minuty lub aż zmięknie. Dodać tofu, kurkumę oraz sól, pieprz i sos paprykowy do smaku. Smażyć przez 2 minuty lub do chwili, gdy tofu się zetnie.
Równo rozdzielić na 4 talerze. Podawać posypane serem i papryką.
Liczba porcji : 4
1 porcja : 190 kalorii
BABECZKI SNIADANIOWE Z KIEŁBASĄ I SEREM
11 dag kiełbasy z indyka lub rozdrobnionego bekonu z indyka
1/ 2 posiekanej papryki
5 dużych jajek
1 puszka (34dag) pieczarek w plasterkach, odsączonych
1 / 2 szklanki (60g) tartego sera cheddar o obniżonej zawartości tłuszczu
Rozgrzać piekarnik do 180C. Foremek na 8 mufin natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Na średniej patelni z powłoką nieprzywieralną smażyć kiełbasę, paprykę i cebulę na średnim ogniu przez 5 minut lub aż kiełbasa straci różowy kolor. Przełożyć mieszaninę do miski i nieco ostudzić. Domieszać jajka i pieczarki. Mieszaninę rozłożyć w równych porcjach do foremek na mufiny. Posypać serem.
Piec przez 20 minut lub aż jajka się zetną.
Liczba porcji: 6
1 porcja 140 kalorii
FRITATA WARZYWNA Z PARMEZANEM
2 łyżki margaryny bez tłuszczów trans
1 posiekana cebula
2 nieduże cukinie pokrojone w cienkie plasterki
4 duże pieczarki, posiekane
1 / 2 dużej czerwonej papryki pomidorowej, posiekanej
1/ 2 łyżeczki soli
1 / 4 łyżeczki pokruszonego suszonego tymianku
1/ 4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 duże jaja o temp. Pokojowej
1 szklanka płynnego substytutu jajka
1 1/ 2 łyżki tartego parmezanu (wg. uznania)
W opiekaczu lub piekarniku z funkcją opiekania umieścić ruszt w odległości 15-18 cm od źródła ciepła a następnie go nagrzać.
Na średnim ogniu roztopić jedną łyżkę margaryny na dużej patelni z powłoką nieprzywieralną i żaroodporną rączką. Wrzucić cebulę, cukinię, pieczarki, paprykę, 1/ 4 łyżeczki soli, tymianek i 1/ 8 łyżeczki pieprzu. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, przez 8 minut lub dopóki warzywa nie zmiękną, a na patelni nie będzie już soku.
W dużej misce połączyć jajka , substytut jajek, pozostałą sól i pieprz oraz ser(jeśli używasz)
Pozostałą łyżkę margaryny roztopić na bardzo małym ogniu na patelni z warzywami. Wlać masę jajeczną i smażyć bez przykrycia i nie mieszając przez 15 minut lub dopóki tylko wierzch nie pozostanie ścięty. Umieścić patelnię w opiekaczu na 2 minuty lub do chwili ścięcia się jajek. Zsunąć fritatę na duży talerz i podawać.
Liczba porcji :4
1 porcja : 200kalorii