reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Przepiśnik

reklama

Zrobiłam na sobotę, bardzo smaczny chociaż dla mnie za słodki i następnym razem dam mniej cukru ;)
Ale muszę niedługo zrobić go ponownie bo mężowi ogromnie smakował a że goście byli i w sobotę i w niedzielę to zjedli :p
 
Zrobiłam na sobotę, bardzo smaczny chociaż dla mnie za słodki i następnym razem dam mniej cukru ;)
Ale muszę niedługo zrobić go ponownie bo mężowi ogromnie smakował a że goście byli i w sobotę i w niedzielę to zjedli :p
ja też, ja też zrobiłam, anglestw sama sobie reguluję krzywą cukrową dzięki Twojemu przepisowi hahaha, małż taką miał michę uśmiechniętą, bo ja nie umiem piec, a tu Cię mam ciasto żona zrobiła mniam:-D
 
Dziś polecam Wam ten przepis:
Wielkie Żarcie - Przepis - Świąteczny karczek pieczony - do pieczywa

Robię tak i karczek i schab i łopatkę i jako mięsko do chleba i robię jako danie obiadowe, jemy na ciepło np. z sosem grzybowym.

Piekłam mięso z wielu przepisów i nigdy nie było tak smaczne jak z tego, co prawda trzeba te 2-3 dni marynować ale warto. Polecam!
Anii dziś mija 3 dzień marynowania i już nie mogę się doczekać - wieczorem upieke (kaczek i schab) i już się oblizuje na sama myśl :-D dam znać jak mi wyszło.
 
Ewka smacznego :) ja ostatnio gotuje tylko w mikrofali wiec dzis było mięsko z grilla właśnie z niej :) ale w poniedziałek powinien dotrzeć parowar wiec cos normalnego zjemy :)
 
Anii mięsno pycha - zazwyczaj wychodziły mi nieslone a tu ten smak przypraw nawet do środka się przedostał. Następnym razem tylko upieke jeden rodzaj mięsa bo kaczek bez zastrzeżeń ale za długo w piekarniku trzymalam i przesuszylam schabik choć i tak jest pycha! Dziękuję!
 
reklama
co do kisielu ze śmietaną, to u nas w przedszkolu dzieci jedzą kisiel z serkiem typu danio pomieszany (oczywiście serek jest osobno i kto chce, to sobie miesza) i powiem wam - całkiem smaczne połączenie!

ja dzisiaj zrobiłam fajnego dorsza zapiekanego
proporcje na ok 6 osób (dla mnie, męża i mamy zrobiłam z połowy składników)
- 6 kostek dorsza mrożonego (rozmrozić) lub (polecam) 2 płaty świeżych filetów z dorsza (pokroić to na kostki)
- 8 cebul
- 2 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- pół szklanki wody
- sól, pieprz, trochę masła i oliwy

naczynie żaroodporne wysmarować masłem, kawałki dorsza umyć i osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć na dnie naczynia, wlać pół szklanki wody
cebulę i czosnek pokroić w plastry, zeszklić na oliwie lub oleju, wyłożyć na rybę, posolić i popieprzyć
cytrynę wyszorować, sparzyć, pokroić na plasterki i ułożyć na cebuli
przykryć naczynie papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec 30 minut

rybka wychodzi taka podobna do gotowanej, bardzo soczysta z lekką nutą cebulowo-cytrynową, cebulę (ma cytrynowy posmak) można oczywiście też zjeść :)

ja jadłam rybkę z ziemniakami purre a mąż z chlebem bo tak woli
 
Do góry