reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta niemowlaka od 6-12 miesięcy( co, kiedy i ile)

Ja tez nie wierze w to ze obrobina soli czy cukru zaszkodzi maluszkowi wiec obiadki delikatnie doprawiam sola i zielona pietruszka. Co do Danusi to wydaje mi sie ze wazny jest dobry plan dnia i wszystkiego idzie dzieciaczka nauczyc, moj synek mial 3 miesiace a juz przesypial cale noce i je wszystko co mu dam:) mama mojego S. Mowila ze dziecko powinno sie karmic na zadanie i tak napoczatku robilam i wtedy w nocy prawie nie spslam a maly i tak zjadal po 30-60ml. Mleczka:/

reklama
Ja tez dosmaczam domowe obiadki, a tych sloiczkowych nie. Maja je lubi wiec tak zjada. Moja tesciowa to mi ciagle mowila ze a to gruszki dla malej za ciezkie na zoladek, sliwki tez za ciezkie, jak dla niej to wszystko bylo za ciezkie, ja sie tak zastanawialam, przeciez dla dzieci robia owoce w sloiczkach od 4 miesiaca a ja wprowadzalam i tak dosc pozno ze wzgledu na alergie dopiero w 6-7 mcu. Dlugo byla uczulona na jablko, ale teraz daje jej w malych ilosciach, ogolnie z testow wyszlo ze uczulona jest na gluten, pomidora, cebule i prawie wszystkie owoce, oprocz wisni, sliwek. Tak sie wlasciwie zastanawialam jak moze byc uczulona na pomidora czy wisnie skoro ich nigdy nie jadla i nie ma przeciwcial....nie wiem, no ale odstawilam tylko gluten. Sprobuje za miesiac wprowadzic.

Dennisek mial uczulenie na banana pierwszy raz mu podalam jak mial 4 miesiace potem dalam mu po miesiacu ale w soczku z jabkiem i jakims jeszcze owocem. Nic mu nie bylo i po tygodniu dalam mu samego babana i bylo okey

moj maluszek kiedyś jadł słoiczki obiadki i deserki ale teraz obiadku ze słoiczka nie ruszy co najwyzej deserek ale jestem w domu mam czas wiec wole sama je robic

no ja do pracy wychodzę z reguły ok 7 rano, więc o 6 jest pierś i do 15-16 muszą się ratowac innymi posiłakami, zreszta to juz najwyższy czas zeby jadł co innego. Na razie słabo mi sie odciąga mleko, bo bardzo czesto sie budzi w nocy i po nocy moje piersi sa puste, na razie probuje rano odciagac bo nie chce nosic ze soba laktatora, zreszta nie mam w pracy warunkow do odciagania:) czyli myslicie zebe jadlospis w miare dobty tylko popołudniu dawac deserek z mleczka, mojego lub modyfikowanego. Dobrze zrozumielam. A po przyjsci z pracy piers i na kolacje tez piers.
A jeszcze jedno [pytae czy oreintujecie sie jak nie bede karmic w tych godzinach jak jestem w pracy, to czy w weekendy bede miec mleczko zeby moc go czesciej przystawiac czy juz piersi przestana produkowac? i zostac przy tym rytmie posilkow wypracowanych w ciagu tygodnia?

im mniej karmisz tym mniej mleczka piersi produkują jak nie będziesz ściągać pokarmu przez 8 godz. to może ci zaniknąć :/ ale w mleczku modyfikowamym nie ma nic złego , mój synek jest na mleczku modyfikowanym od 6 tyg. bo nie miałam pokarmy i nawet kataru nie ma. jesli koniecznie chcesz pozostać przy piersi ściągaj w poacy chociaż raz np. ok. 11:)

happymum20, ja też mieszkam w UK i faktycznie, tutejsze mięso pozostawia wiele do życzenia :) Ale może w Twojej okolicy jest rzeźnik u którego kupisz dzikiego królika albo bażanta - na pewno są wiele smaczniejsze i zdrowsze niż te z supermarketu. Albo może u okolicznego farmera. Mój synek je zupki ugotowane na króliku i bażanta i bardzo się nimi zajada. I uwielbia świeżo wyciśnięty sok z marchwi, jabłka i gruszki. Nie mówiąc o tym, że bardzo chce spróbować dań które jedzą jego rodzice :-D

Tak przy moim malym tez nie idzie spokojnie zjejsc:) narazie daje to co mam czyli indyka i kurczaka, niestety mieszkAm w malym mnasteczku a angielski znsm slabo. Orientujecie sie czy dziecku moge dawac wiepszowine, np. Schab??

Moja mala schabik w sloiczku dostala jak miala skonczone 10 mcy, raz tez zjadla pol kotleta mielonego z miesa wieprzowego. Mysle ze na poczatek trzeba dac troche, zeby sie brzuszek przyzwyczail, bo poki co dostaje dosc lekkie miesko, no i wiadomo obserwacja pod katem uczulenia.

Poczytaj na www.osesek.pl tam podane jest kiedy co dziecku wprowadzac do diety. Dokladnie w dziale " Co, kiedy w diecie dziecka" masz po kolei artykuly po kazdym miesiacu, a jak wejdziesz np w po 6 mcu sa tabele, jakie owoce, warzywa, produkty zbozowe, mieso itd. Bardzo przydatne.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry