reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta Mamy Karmiącej

reklama
Orzeszku - proszę Cię.... nie rób mi smaka :-( moja intuicja podpowiada mi, że o orzechowcu muszę przez jakiś czas zapomnieć buuuuuuuuuuuuuu . A tym razem z jakich orzechów robiłaś?

:laugh: nie rob mi smaka, ale temat podtrzymujesz ;)
tym razem robilam znowu z laskowych, one po prostu sa latwiejsze, bo kupuje je oluskane, ale robilam tez w zeszlym tygodniu z wloskich...Wojtkowi smakuje bardziej z wloskich, ale wtedy godzine tluklam orzechy, mam dobre od babci, to nie kupuje wloskich. Mnie smakuja niesamowicie obydwa, takze za przepis jestem dozgonnie wdzieczna..... :)ja to w ogole mam hopla na punkcie orzechow ;)

OK.. to moja dieta
owoce - jabłka, banany, soki, dżemy, kisiele, jogurty z tych owoców, rozcieńczony sok z czarnej porzeczki lub aronii, marchwi z bananem (1/3 wody, 2/3 soku)
pieczywo - wszystkie gatunki pieczywa dozwolone, najlepiej w proporcji 1:1 pieczywo ciemne do pieczywa jasnego, najlepszy graham
produkty zbożowe - wszystkie gatunki kasz, ryż, makaron (mniejsze ilości ze względu na zawartość jajek)
mięso i wędliny - drób, królik, wieprzowina chuda, mięso gotowane ewentualnie duszone (unikać sosów i smażonego mięsa), unikać zup gotowanych na mięsie (mięso gotować oddzielnie)
ryby i jajka - ryby - raz w tygodniu - gotowane, jajaka - 1-2 na tydzień - gotowane
produkty mleczne - jogurty naturalne lub z dodatkiem dozwolonych owoców, kefiry, sery żółte i białe, wszystko spożywane w umiarkowanych ilościach (np. 1 jogurt, 1 kefir, 3-4 plastry sera na dobę)
warzywa - ziemniaki, marchew, buraki (również soki z tych warzyw), pietruszka, seler (w małych ilościach), koperek; spożywać na surowo lub gotowane (nie smażone), brokuły, szpinak
tłuszcze - oleje, masło (w małych ilościach)
przyprawy i dodatki - sól, majeranek, kminek, koperek
NIE JEMY
owoce - cytrusy, pestkowce, truskawki, maliny, jagody, gruszki, kiwi. To samo dotyczy soków, dżemów, galaretek i jogurtów z tych owoców
mięso i wędliny - cielęcina, wołowina, baranina (dopiero od 3 miesiąca)
ryby - wędzone, smażone, marynowane
produkty mleczne - mleko w czystej postaci, śmietana
warzywa - kapusta, kalafior, groch, bób, fasola, cebula, czosnek,
nowalijki - ogórek, pomidor (ale chyba obecnie to nie nowalijka, bo położna powiedziała, że mogę jeść pomidory tylko sparzone), rzodkiewki, kukurydza, papryka, chrzan,
tłuszcze - smalec
przyprawy i dodatki - ostre przyprawy: papryka, pieprz, chili itp., musztarda, majonez, ocet, orzechy, ketchup, czekolada

I to by było na tyle :)

hmmm Duralex niezła ta lista ;)

Muszę Wam powiedzieć, że z zakazanych produktów jadłam już majonez (co prawda niewiele jako dodatek do jajeczka) i nic kompletnie się nie działo, no i czasami do zup dodaję śmietanę i też jest OK!

A co do gotawania zup na mięsie, to mi położna powiedziała, żeby nie gotować na mięsie z kością (taki wywar jest uczulający), ale np. na piersi z kurczaka jak najbardziej można!

Aaa i jeszcze co do makaranu, przecież teraz bez problemu można kupić makaron bezjajeczny :)

Aaa i mam pytanko, Duralex czy położna powiedziała Ci do kiedy należy trzymać się takiej diety?
Mi się wydaje, że 1 miesiąc wystarczy??

Położna zaznaczyła mi tylko że mięso wołowe można wprowadzać od 3 miesiąca.. ale nie mówiła ile czasu należy dietę stosować.. Ty jesteś szczęściara bo Twój synuś ma już miesiąc :D

reklama
Do góry