reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Dieta mamy kamiącej/ Przepisy

W ciąży można wszystko byle z umiarem - tak mojej koleżance powiedział lekarz:)
A ja nie mogę jeść lodów i rzeczy ze śmietaną bo brzuch boli:(

reklama
Fajnie, że się odezwałaś :) myślałam o daniu głównym, bo ciasta w ciąży mi nie wychodzą - sama też sobie coś poszukam, ale wolałabym coś sprawdzonego i smacznego. Z góry dziękuję :*

Na luzie-pewnie wszyscy będą dodatkowo imprezować a ja będę siedziała przy koktajlu owocowym...cóż....Tak myślałam, by może zrobić tortillę z mięskiem, warzywami i jakimś fajnym soskiem-syto i zdrowo :D

a nie wiecie jak to jest z przyprawami ?
bo ja uwielbiam chilli ,curry i czosnek...
często robię cos właśnie z takim zestawieniem. Ale nie chce dzidziusiowi zaszkodzić.
Musze całkowicie zrezygnować czy tylko przyprawiać delikatniej?
albo odrzucić te chilli?
Jadam tez ogromne ilości strączkowych ... np, soczewica, ciecierzyca,
różne fasolki...
No i nie wiem czy to szkodzi dzidziusiowi tylko przy karmieniu czy teraz tez?
Pije do tego herbatkę koperkowa i raczej wzdęcia mnie omijają..

Mam fajny przepis na ciecierzyce z pomidorami...

Najpierw smarze cebulkę , dorzucam pomidorki, świeże albo z puszki, przyprawiam właśnie chilli , curry i świeżo wyciśniętym czosnkiem .... i dodaje ugotowaną ciecierzycę
To pasuje do ryżu lub po prostu na chleb..

Jak ktoś je mięso to można dodać kurczaczka do cebulki .

Ciecierzyca ma ciekawy smak..coś miedzy fasolką a orzechem... ciężko określić.
Ale jeśli komuś nie odpowiada ciecierzyca to robię to samo w wersji z dynią. Pycha.

ja słyszałam żeby ostrych rzeczy unikać a co do fasolkowych rzeczy to jak nie będziesz miała wzdęć to w niczym to możesz wcinać:) ja na imprezy robię zawsze sałatkę z makaronu od zupek i z serkiem żółtym - pycha:)

Ja mam bardzo stresującą prace w kuchni odpoczywam
piekę torty w stylu angielskim ciasta najróżniejsze i zapiekanki uwielbiam wszystko co "zapieczone"
wkleję przepis na schab po cygańsku ja gotuję i piekę tak trochę na oko ;) więc składniki wzięłam ze strony internetowej ale już sama opiszę jak go robię.
Danie idealnie nadaje sie na imprezę ponieważ wrzuca się go do piekarnika i czeka nie przewracając nie zagladając więc spokojnie można się zająć upiekszaniem samej siebie ;)

SKŁADNIKI
8 kotletów ze schabu
3/4 kg marchwi
1/2 kg cebuli
30 dkg sera żółtego
3-4 łyzki majonezu
pieprz
wegeta
Schab rozbijamy tak jak na kotlety marchewkę ucieramy na tarce lub kroimi w talarki ja osobiście uciekam na tarce o grubszych oczkach cebuję kroimi na pół i w takie półtalarki, ser ucieramy na tarce.
I teraz układamy warstwy najpierw marchewka na to cebula posypać wegetą na to schab posypać wegetą następnie wartswa marchewki i cebuli posypać wegetą na to ser żółty i majonez. Piec najpierw pod przykryciem przez 2 godziny w temp. 200-220 stopni i później jeszcze pół bez przykrycia w temp 200 stopni.

Najlepiej podawać z ryżem ja do tego robię jeszcze sałatkę z ogorków kiszonych świetnie pasuje.

SMACZENEGO

A ja znalazłam na jednej ze stron internetowych przepis na ciasto. Jak przeczytałam to wydaje się smaczne. Chyba się skusze na takie ciasto.

Masa rafaello:
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
¾ szklanki cukru
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
½ litra mleka
25 dag masła
15 dag wiórków kokosowych
Ponadto:
2 paczki krakersów
5 dag wiórków kokosowych
listki dekoracyjne

Sposób wykonania:

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie dużej tortownicy (o średnicy 26-28 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi i dowolnie udekorować listkami czekoladowymi. Gotowe rafaello włożyć do lodówki na około 6 godzin.

reklama
Ja mam bardzo stresującą prace w kuchni odpoczywam
piekę torty w stylu angielskim ciasta najróżniejsze i zapiekanki uwielbiam wszystko co "zapieczone"
wkleję przepis na schab po cygańsku ja gotuję i piekę tak trochę na oko ;) więc składniki wzięłam ze strony internetowej ale już sama opiszę jak go robię.
Danie idealnie nadaje sie na imprezę ponieważ wrzuca się go do piekarnika i czeka nie przewracając nie zagladając więc spokojnie można się zająć upiekszaniem samej siebie ;)

SKŁADNIKI
8 kotletów ze schabu
3/4 kg marchwi
1/2 kg cebuli
30 dkg sera żółtego
3-4 łyzki majonezu
pieprz
wegeta
Schab rozbijamy tak jak na kotlety marchewkę ucieramy na tarce lub kroimi w talarki ja osobiście uciekam na tarce o grubszych oczkach cebuję kroimi na pół i w takie półtalarki, ser ucieramy na tarce.
I teraz układamy warstwy najpierw marchewka na to cebula posypać wegetą na to schab posypać wegetą następnie wartswa marchewki i cebuli posypać wegetą na to ser żółty i majonez. Piec najpierw pod przykryciem przez 2 godziny w temp. 200-220 stopni i później jeszcze pół bez przykrycia w temp 200 stopni.

Najlepiej podawać z ryżem ja do tego robię jeszcze sałatkę z ogorków kiszonych świetnie pasuje.

SMACZENEGO

aliena ależ mi zrobiłaś smaka, świetnie brzmi przepis, zwłaszcza że ja swojego czasu przechodziłam fazę piekarnika i wszystko co mogłam to był piekarnik :p

ja teraz troszke w zupkach się zasiedziałam, może przez pryzmat małej, która zupy uwielbia a i mnie się włączyło przy okazji :) małż nie narzeka, nie należy do tych wybrednych, zresztą często na drugie danie czasami samego kurczaka podsmażę i sałatę zieloną z fetą do tego i z sosem vinegree i chłop jest w niebie :p

a propos zup, nie wiem czy wam posmakuje, ja niedawno odkryłam przepis na nią, nie mogłam się przekonać do wszystkich składników i troche zwlekałam a dzisiaj śmialo moge powiedzieć, że warto :) podobnie jak aliena składniki zawsze daje na oko i wg własnego smaku ( jak mi brakuje czegos to dorzucam), ale orientacyjnie podobne skłądniki są w przepisie ponizej ( z jednej ze stron)

ZUPA BROKUŁOWA

Składniki
-opakowanie mrożonych brokułów lub ok 50 dag surowych
-marchew sztuk 3
-seler ( 2-3 plastrów średniej grubości)
-1 pietruszka
-5-6 ziemniaków
-pół cebuli
-3 ząbki czosnku
-kostka bulionowa
-serek topiony zwykły
-niepełna łyżka granulowanego czosnku
-natka pietruszki
-2-3 łyżki śmietany

ewentualnie kukurydza z puszki wg uznania...

Wszystkie warzywa gotuje w ok.2 l bulionu ( drobiowy najlepszy wg mnie) aż będą miekkie, przecedzam sobie do osobnego garnka i blenduje do jednolitej masy, do wywaru gotującego się rozdrabniam serek topiony mieszając od czasu do czasu, potem wszystko mieszam razem, zupka wychodzi bardzo gęsta, można przyozdobić ją sobie zieloną natką pietruszki i śmietaną, ja dodatkowo robie grzanki czosnkowe do tego, smakuje aż palce lizać :) :) :)
oczywiste, że nie musicie wszystkich warzyw wymienionych wrzucać, mnie smakowo one odpowiadają, ale nic sie nie stanie jak zamiast selerów, marchewek itd. dorzucicie sobie jeszcze brokuła :) im wiecej warzyw, tym zupa jest bardziej gęsta, więc kto co lubi :) ta z ww składników jest własnie taka w sam raz :)

co do kukurydzy napisałam ją specjalnie na końcu, bo dorzucam ją już młodej na talerz przed podaniem ( kukurydze uwielbia, zielonych warzyw nie znosi, wiec zupa tak zblendowana spisuje sie rewelacyjnie, wkońcu czego oczy nie widzą...;))

Ostatnia edycja:
Do góry