reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Dieta mamy kamiącej/ Przepisy

Kurcze Ewitka 11 kg do tylu to duzo :-) a do tego tak malo przytylas, zazdroszcze ci ;-) ja do tej pory 5kg , zobaczymy co dalej bedzie. Ja powiedzialam 6k bo tak gdzies wyczytalam, to pewnie minimum. Moja siostra w ciazy przytyla 14, po porodzie ubylo jej 5kg a potem kolejne 9, ciagle karmi, teraz wazy ok 49 i pol , mniej niz przed ciaza :-)

reklama
Nie kazdemu to stracanie KG po porodzie przychodzi latwo. Mi zajelo to 3 lata i to dopiero jak zmienilam swoj styl zycie. Niestety mam tak ze wystarczy ze zerkne w srone ciasta i juz mam kg na plusie :wściekła/y:

Takze by miec normlany wyglad u mnie to wymagalo BARDZO duzo pracy, musze cwiczyc i zdrowo sie odzywiac. Teraz to juz nie chodzi o wyglad, taki styl ma ogormne plusy samopoczucie, energia, calkowicie inne podejscie do codziennego zycia, o wiele lepiej wyglada cale zycie. Jak np sa jakies swieta i jem bardzo "polsko" znaczy tluste smazone itp to odrazu widze roznice w samopoczuciu.

Wczoraj u mnie bylo
Sniadanie
chleb pelnoziarnisty z maslem migdalowym, herbata zieolna z rumiankiem

II sniadanie
jogur grecki

Lunch
Pita Hummus pare plasterkow kurczaka z grilla plus swieza marchewka i ogorek, kawka bez kofeinowa i malutka oponka czy to paczek nie wiem jak sie mowi po polsku na to
na lunch wzielam coreczke ze szkoly takze deser musial byc ;-)

Jablko

Obiad
zurek
pieczona piers z szpinakiem, szparaga, ziemniaczki i zielona salata, zielona herbata

Dzis jak narazie bo dopiero 1115

Sniadanie
Owsianka, kawka bezkofeiny

II sniadanie
jogurt grecki, herbata zielona

Lunch bedzie
Chleb pelnoziarnisty z maslem migdalowym (uwielbiam to)

Przekaska
Jablko

Obiad
Pieczona mahi mahi w panierce z orzechow macadamia i kokosow, couscous z warzywami, surowka z kapusty

Witam was w pochmurny i deszczowy poniedzialek ....

Podaje co jadlam w sobote i niedziele :tak:
Sobota:
Snidanie: Special Kellogs K z malinami i siwezy banan, kawa inka
Lunch: Tost , jajko sadzone na wodzie (poached egg)
W ciagu dnia 4 mandarynki, 2 jablka , woda, herbata earl grey

Kolacja: zapiekany kalafior z ziemniakami i pomidorkami i serem

Niedziela:
sniadanie: Special kelloggs K z malinami , herbata earl grey z cytryna

slabe caffee latte

Lunch: kanapka z serem i dzemem , banan

przed kolacja zglodnialam i zjadlam troche special kellogs K z mlekiem :zawstydzona/y:

Kolacja: grillowany losos, ziemniaki i zielone warzywka
przed snem 2 male jablka

w ciagu dnia woda

ja jak zawsze weekend miałam tragiczny pod względem jedzenia
wczoraj juz sie bardziej pilnowałam chociaż coś mi się wydaje że moja waga pojdzie sporo do góry mimo że się pilnuję ;(

danio z płatkami
kromka ciemnego chleba z szynka i serem
jajko gotowane

sledz i kromka chleba

2 jabłka
ciasto korzenne

rosół z makaronem
rolada wołowa
4 kluski śląskie
surówka z kapusty

ptasie mleczko
ciastko

0,5l mleka

Moje menu wczoraj bylo troche nudne ale bardzo zdrowe :-)
Sniadanie: Platki kelloggs K z malinami i bananem, kawa inka
Gruszka
Slaba kawa
Lunch: Piersi z kurczaka z duszonymi warzywami. Wczoraj bylam sama wiec danie to mialam na kolacje rowniez :-)

przed snem jablko i marchewka
w ciagu dnia woda, i herbata z cytryna

U mnie wczoraj

Sniadanie
Platki pelnoziarniste z mlekiem 2% i kawa bezkofeiny

II Sniadanie
jogurt grecki herbata zielona

Lunch
Chleb pelnoziarnisty z maslem migdalowym i oczywiscie konfitura truskawkowa herbata zielona

Przekaska
Jablko

Obiad
Rosolek z mlodej kury
gulasz zpoledwiczek z kasza, brukselki i slatka ogorkow i pomidorkow
herbata rumiankowa

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Dziś mam zamiar zrobić napoleonkę wg przepisu mojej cioci - pychotka !! tylko ciekawe czy mi też wyjdzie takie pyszne.
Podaję przepis:

Placki - składniki:
- 6 łyżek cukru
- 6 żółtek
- 6 łyżek śmietany
- 6 łyżek masła
- 6 łyżek mleka
- 1 proszek do pieczenia
- ¾ kg mąki (ile się wgniecie)
Ciasto konsystencją ma przypominać to na makaron, z tym że trochę luźniejsze.

Rozwałkować z mąką cienkie placki –każdy piec 5-6 minut w 200°C - z przepisu wyjdzie ok 7-8 placków pieczonych w tortownicy.

Krem – składniki:
- 6 szklanek mleka
- 8 łyżek masła zagotować !!!
- 4 łyżki cukru
- zapach (cukier) waniliowy

Oddzielnie przygotować:
- 6 żółtek
- 6 łyżek mleka
- 4 łyżki mąki
- 1 duży budyń śmietankowy albo waniliowy lub 2 małe + 10 łyżek cukru
Na zagotowane mleko wrzucić, rozmieszać i zagotować.

Ciepłe placki przekładać ciepłym kremem budyniowym. Odstawić do ostygnięcia i smacznego !!!

Witan lutówki :)
U mnie dziewuszka bardzo marudna, moja mama sie smieje ze jest wymagajaca i bardzo delikatna, poniewaz jak za dlugo jem cos smazonego, tlustego - a uwierzcie mi zawsze staram sie zeby nie bylo przesadzone z tluszczem, ani smazonym to zdarza mi sie nadkwasota i wymioty w nocy. To samo jak np. zjem kapuste (zauwazylam ze po kapuscie tak mam wiec moj ulubiony bigos odpada) czy po kilkudniowym jedzeniu szynek - wtedy wymioty w nocy. Wiec na ta chwile zyje na serkach, na obiady bede musiala jesc cos delikatnego, ostatnio zrobilam sobie klopsiki z sosikiem, dzis mialam nalesniki, i nei wiem co jutro. Dodam ze takie niestrawnosci i widzi mi sie mojej coreczki pojawilo sie jakos miesiac temu :) A mam taka ochote na kebaba albo zupke chinska :))))) a o szampanie nie wspomne :D
Buziaki dla Was dziewuszki. POzdrawiam

a ja dzisiaj zgrzeszyłam bo zjadłam frytki ..mężuś zrobił takie w wersji chipsów
i nie wytrzymałam . A wczoraj pochłonęłam prawie cala puszkę masy korówkowej...
i to ja! która zawsze sie starała zdrowo odżywiać i nie przepadała za słodyczami....
To jest az niemozliwe jak przy dziewczynce sie zmieniają smaki... masakra.

reklama
Witan lutówki :)
U mnie dziewuszka bardzo marudna, moja mama sie smieje ze jest wymagajaca i bardzo delikatna, poniewaz jak za dlugo jem cos smazonego, tlustego - a uwierzcie mi zawsze staram sie zeby nie bylo przesadzone z tluszczem, ani smazonym to zdarza mi sie nadkwasota i wymioty w nocy. To samo jak np. zjem kapuste (zauwazylam ze po kapuscie tak mam wiec moj ulubiony bigos odpada) czy po kilkudniowym jedzeniu szynek - wtedy wymioty w nocy. Wiec na ta chwile zyje na serkach, na obiady bede musiala jesc cos delikatnego, ostatnio zrobilam sobie klopsiki z sosikiem, dzis mialam nalesniki, i nei wiem co jutro. Dodam ze takie niestrawnosci i widzi mi sie mojej coreczki pojawilo sie jakos miesiac temu :) A mam taka ochote na kebaba albo zupke chinska :))))) a o szampanie nie wspomne :D
Buziaki dla Was dziewuszki. POzdrawiam
Witaj Nikola.
A może spróbujesz pieczoną rybę albo gotowaną pierś z kurczaka. W ogóle spróbuj przerzucić się na gotowane lub pieczone, będzie lżej, a córeczka może zaakceptuje.

Do góry