reklama
rachell
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Czerwiec 2010
- Postów
- 1 206
Faworki
30 dag mąki
5 łyżek gęstej śmietany
4 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka spirytusu (zamiennie dałam po łyżeczce wódki i octu)
tłuszcz do smażenia (smalec+olej)
cukier puder do posypania
Z mąki, śmietany, jajek i spirytusu wyrobić ciasto. Na koniec obtłuc wałkiem. Rozwałkować cienko ciasto (im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Wyciąć paski. Każdy pasek naciąć na środku, tak żeby można było przedziać jeden z końców ciasta. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu aż zbrązowieją.
30 dag mąki
5 łyżek gęstej śmietany
4 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka spirytusu (zamiennie dałam po łyżeczce wódki i octu)
tłuszcz do smażenia (smalec+olej)
cukier puder do posypania
Z mąki, śmietany, jajek i spirytusu wyrobić ciasto. Na koniec obtłuc wałkiem. Rozwałkować cienko ciasto (im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Wyciąć paski. Każdy pasek naciąć na środku, tak żeby można było przedziać jeden z końców ciasta. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu aż zbrązowieją.
rachell
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Czerwiec 2010
- Postów
- 1 206
dla miłośników pomidorówki
rosół (może być z kostek)
ryż
cebula
czosnek
krojone pomidory w puszce
przecier pomidorowy
masło
Na rosole gotujemy ryż. Na maśle dusimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek. Lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory. Wszystko razem podsmażamy aż zalewa z pomidorów troszkę odparuje (ale tylko troszkę). Do rosołu z ugotowanym ryżem dodajemy podsmażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Dodajemy trochę przecieru (w zależności od upodobań - ja daję dużo, bo lubię kwaśne). Zagotowujemy. I już :-)
rosół (może być z kostek)
ryż
cebula
czosnek
krojone pomidory w puszce
przecier pomidorowy
masło
Na rosole gotujemy ryż. Na maśle dusimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek. Lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory. Wszystko razem podsmażamy aż zalewa z pomidorów troszkę odparuje (ale tylko troszkę). Do rosołu z ugotowanym ryżem dodajemy podsmażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Dodajemy trochę przecieru (w zależności od upodobań - ja daję dużo, bo lubię kwaśne). Zagotowujemy. I już :-)
Dzisiaj nie miałam już pomysłu na smaczny obiad, który mogłabym zjeść ja i zeby mąż nie narzekał :/ Już mamy dość kaszy z kurczakiem w sosie i marchewką :/
Postanowiłam założyć nowy temat. Może wy macie jakieś pomysły? Myśle że zbiór takich przepisów przyda się każdej mamie karmiącej. I o ile łatwiej będzie zrobić na szybko obiad ze ściągą ;p
Zapraszam do dodawania przepisów
Postanowiłam założyć nowy temat. Może wy macie jakieś pomysły? Myśle że zbiór takich przepisów przyda się każdej mamie karmiącej. I o ile łatwiej będzie zrobić na szybko obiad ze ściągą ;p
Zapraszam do dodawania przepisów
rachell
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 7 Czerwiec 2010
- Postów
- 1 206
Żaden specjalny przepis, ale ostatnio robiłam kurczaka z ziemniakami pieczonego w folii aluminiowej.
Udka kurczaka i ziemniaki lekko posolone i posypane tymiankiem i rozmarynem ładuję w folię i do piekarnika. Po miesiącu gotowanej piersi z kurczaka dla mnie niebo w gębie ;-).
Udka kurczaka i ziemniaki lekko posolone i posypane tymiankiem i rozmarynem ładuję w folię i do piekarnika. Po miesiącu gotowanej piersi z kurczaka dla mnie niebo w gębie ;-).
reklama
nixie
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 15 Maj 2008
- Postów
- 1 340
a ja tak sie zastanawiam ..bo nie jem mięsa, uwielbiam strączkowe warzywa..a teraz nie moge
Ale myślę nad soczewicâ... czy jakby zamoczyć wcześniej
i po ugotowaniu wymieszać np z ryzem to chyba by byla łagodna opcja..
A sojowe i inne pseudokotlety jem z patelni ale nie przypiekam i Milusie rzadko boli brzuszek,
tylko czasem za nim kupke zrobi to pomarudzi.
Ale myślę nad soczewicâ... czy jakby zamoczyć wcześniej
i po ugotowaniu wymieszać np z ryzem to chyba by byla łagodna opcja..
A sojowe i inne pseudokotlety jem z patelni ale nie przypiekam i Milusie rzadko boli brzuszek,
tylko czasem za nim kupke zrobi to pomarudzi.
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 14
- Wyświetleń
- 1 tys
G
- Odpowiedzi
- 34
- Wyświetleń
- 3 tys
- Odpowiedzi
- 4
- Wyświetleń
- 3 tys
Podziel się: