reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Dieta mamy kamiącej/ Przepisy

reklama
a ja uwielbiam strączkowe i smażona cebulkę..
Teraz jeszcze mogę ale przy karmieniu to zegnaj soczewico , fasolko..

Faworki

30 dag mąki
5 łyżek gęstej śmietany
4 żółtka
1 całe jajko
1 łyżka spirytusu (zamiennie dałam po łyżeczce wódki i octu)
tłuszcz do smażenia (smalec+olej)
cukier puder do posypania

Z mąki, śmietany, jajek i spirytusu wyrobić ciasto. Na koniec obtłuc wałkiem. Rozwałkować cienko ciasto (im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Wyciąć paski. Każdy pasek naciąć na środku, tak żeby można było przedziać jeden z końców ciasta. Smażyć na głębokim i gorącym tłuszczu aż zbrązowieją.

mhhh pychotka. Rachell tydzien temu jadłam takie u mamusi. Niestety nie mozna sie objadac nimi bo są dość cięzkostrawne, przynajmniej dla mnie. Ale pychotka :))

dla miłośników pomidorówki

rosół (może być z kostek)
ryż
cebula
czosnek
krojone pomidory w puszce
przecier pomidorowy
masło

Na rosole gotujemy ryż. Na maśle dusimy posiekaną cebulę, dodajemy posiekany czosnek. Lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory. Wszystko razem podsmażamy aż zalewa z pomidorów troszkę odparuje (ale tylko troszkę). Do rosołu z ugotowanym ryżem dodajemy podsmażone pomidory z cebulą i czosnkiem. Dodajemy trochę przecieru (w zależności od upodobań - ja daję dużo, bo lubię kwaśne). Zagotowujemy. I już :-)

Dzisiaj nie miałam już pomysłu na smaczny obiad, który mogłabym zjeść ja i zeby mąż nie narzekał :/ Już mamy dość kaszy z kurczakiem w sosie i marchewką :/
Postanowiłam założyć nowy temat. Może wy macie jakieś pomysły? Myśle że zbiór takich przepisów przyda się każdej mamie karmiącej. I o ile łatwiej będzie zrobić na szybko obiad ze ściągą ;p

Zapraszam do dodawania przepisów :)

Żaden specjalny przepis, ale ostatnio robiłam kurczaka z ziemniakami pieczonego w folii aluminiowej.
Udka kurczaka i ziemniaki lekko posolone i posypane tymiankiem i rozmarynem ładuję w folię i do piekarnika. Po miesiącu gotowanej piersi z kurczaka dla mnie niebo w gębie ;-).

reklama
a ja tak sie zastanawiam ..bo nie jem mięsa, uwielbiam strączkowe warzywa..a teraz nie moge
Ale myślę nad soczewicâ... czy jakby zamoczyć wcześniej
i po ugotowaniu wymieszać np z ryzem to chyba by byla łagodna opcja..
A sojowe i inne pseudokotlety jem z patelni ale nie przypiekam i Milusie rzadko boli brzuszek,
tylko czasem za nim kupke zrobi to pomarudzi.

Do góry