reklama
fazerkamm
Fanka BB :)
musisz wziąć pod uwagę jeszcze fakt, że w ciąży czasami się zdarza że hormony biorą górę, a to one są odpowiedzialne za depresję ciążową!! także jak dla mnie Twój komentarz był zbędny...Tato Smoku :-)
pamiętaj, że macica uciska nam pecherz a nie mózg ...
czasami warto pomyśleć dwa razy zanim się coś napisze... :-)
Witam - nigdy nie pisałam na forum ale czuję że muszę oszaleję sama ze sobą planuję dziecko odstawiłam leki ,ale jestem okropna kłócę się ze wszystkimi napotkanymi ludźmi.Jestem średnim kierowcą dzisiaj tak faceta powyzywałam bo nie chciał ustąpić mi pierwszeństwa że facet miał ochotę mi przywalić a najgorsze w tym że miał rację masakra .Ale nie mogę pozwolić sobie na leki ponieważ moje pierwsze dziecko jest upośledzone. Przy drugiej ciąży odstawiłam leki, papierosy, kawę masakra jak ja to przeżyłam nie wiem.Ale to nic order należy się mojemu mężowi za cierpliwość i wyrozumiałość. Jak ja przetrwam etap przed ciążą ciąże i karmienie.Boże to szmat czasu z całym miastem koty podrę masakra.Pozdrawiam. I
Ostatnia edycja:
fazerkamm
Antonella piszesz że odstawiłaś lekki czyli wnioskuję że masz depresję.. i mam związku z tym pytanie.. odstawienie leków konsultowałaś z lekarzem? jeżeli jesteś cały czas zdenerwowana i nie radzisz sobie ze sobą powinnaś skontaktować się ze swoim lekarzem prowadzącym. Ponieważ złe samopoczucie, poddenerwowanie itp. jak zapewne wiesz źle wpływa na zajście i później na rozwój dzieciątka..
pozdrawiam
pozdrawiam
Tak konsultowałam to z lekarzem kazał mi odstawić leki 6 miesięcy przed planowaną ciążą, ponieważ tyle czasu potrzeba żeby nie było śladu po lekach. Przy pierwszej ciąży brałam leki dziecko jest upośledzone po 10 latach zdecydowałam się na drugie odstawiłam leki kawę papierosy nie wiem jak to przeżyłam panicznie bałam się ,że drugie także będzie chore ale jest cudowne mądre jest idealny .Minęło kilka lat i brakuje mi jeszcze jednego dziecka , wtedy będę czuła że wszystkich mam w domy .
Witam,
Ja od dwóch i pól roku biorę antydepresanty. Jestem teraz w 6 tygodniu. Musisz pamiętać ze twoje zdrowie jest najważniejsze. Dzięki temu twoje dziecko rownież jest zdrowe.
Do momentu zajścia w ciążę brałam cital, w momencie gdy się dowiedziałam o ciazy mój lekarz zmienił go na sertraline.
Z tego co poczytalam na forach, głownie zagranicznych jest to najbardziej popularny lek przypisywany kobietom w ciazy.
Wybierz się wiec do dobrego lekarza i głowa do góry!
Ja od dwóch i pól roku biorę antydepresanty. Jestem teraz w 6 tygodniu. Musisz pamiętać ze twoje zdrowie jest najważniejsze. Dzięki temu twoje dziecko rownież jest zdrowe.
Do momentu zajścia w ciążę brałam cital, w momencie gdy się dowiedziałam o ciazy mój lekarz zmienił go na sertraline.
Z tego co poczytalam na forach, głownie zagranicznych jest to najbardziej popularny lek przypisywany kobietom w ciazy.
Wybierz się wiec do dobrego lekarza i głowa do góry!
cześć,
jestem w 18tyg. ciąży i ten okres zawsze wyobrażałam sobie cudownie,ale tak nie jest... bezpośrednio przed zajściem w ciążę leczyłam się na depresję, teraz leków nie mogę brać. mój partner, który obiecywał mi,że jak zajdę w ciążę będzie mnie nosił na rękach- okłamał mnie. mam lęki, myśli samobójcze, chciałbym umrzeć,żeby więcej już się tak nie czuć-czuję się winna wobec moje dziecka. tylko płaczę, a on mnie ocenia, gani za to,ale nie chce rozmawiać ze mną-już w trakcie ciąży jest samotną matką.chciałbym już z tym skończyć,nie potrafię z nikim się porozumieć,rozmowa nie przynosi mi ukojenia.czuję,że sobie krzywdę zrobię, już tyle razy próbowałam...czy wiecie jakie leki mogę brać w ciąży,żeby to ukoić.?
Moge wiedzieć jakie leki bralas podczas pierwszej ciazy?
reklama
Nikitka25
Antonella tez przechodziłam depresje, nerwice, nawroty nie raz, psychoterapie...i cała reszta znana każdemu kto się z tym borykał. W styczniu jak tylko dowiedziałam się o ciąży odstawiłam leki i takich napadów lękowych nie miałam nigdy. Nie piszę tego żeby Cię straszyć, ale miałam ogromne wsparcie rodziców i męża + terapia i dałam radę bez leków. Gdybym jednak wszystko trwało dużo dłużej zdecydowałabym się na leki chociażby z tego względu że w depresji nic nie jadłam a co zjadłam w ciąży zwracałam. Nie przewidzisz co się stanie, niektóre kobiety nie reagują wcale gorzej na ciąże, ale wydaje mi się że jeśli się boisz nawrotów depresji musisz chociaż w głowie dopuścić taką możliwość że jeśli trzeba będzie wrócisz do leków (może jakiś lżejszych). Przede wszystkim dużo ciepła od najbliższych Ci życzę