reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Czy zaburzyłam laktację?

Moja też czasem przysypia przy piersi tylko, że ja niestety czasem muszę ją smoczkiem zachęcać do złapania piersi. Przez większość czasu karmię z nakładami na sutki, bo po pierwszym kryzysie laktacyjnym w ogóle nie chciała wziąć piersi. Teraz czasem mi się udaje karmić bez nakładki, ale jak jest bardzo marudna lub zmęczona to niestety tylko nakładki wchodzą w grę

Eh, kolejne przez nakładki również często dziecko nie pobiera odpowiedniej ilości pokarmu.

Zdecydowanie powinnaś udać się do CDL jeżeli chcesz dalej karmić piersią bo o ile zwykle jestem bardzo sceptyczna co do takich straszących pediatrow niedożywieniem to tutaj przy tylu rzeczach bym uważała. Tym bardziej, że też nie napisałaś o nich w pierwszym poście co ma ogromne znaczenie więc jak tak samo robisz u lekarza to ciężko o prawidłowy obraz sytuacji 🤷‍♀️

reklama
Eh, kolejne przez nakładki również często dziecko nie pobiera odpowiedniej ilości pokarmu.

Zdecydowanie powinnaś udać się do CDL jeżeli chcesz dalej karmić piersią bo o ile zwykle jestem bardzo sceptyczna co do takich straszących pediatrow niedożywieniem to tutaj przy tylu rzeczach bym uważała. Tym bardziej, że też nie napisałaś o nich w pierwszym poście co ma ogromne znaczenie więc jak tak samo robisz u lekarza to ciężko o prawidłowy obraz sytuacji 🤷‍♀️
@melodyP Nie byłam u cdl bo wcześniej nie było problemów z przybieraniem na wadze. Pierwsza córkę tez karmiłam z nakładkami, też miała smoczek i dobry przyrost na wadze. Tutaj pediatra moim zdaniem zbyt pochopnie stwierdziła że córka jest niedożywiona, bo nawet nie miała do porównania innej wagi córki, jedynie opierała się na centylu, w jakim obecnie jest mala.

@melodyP Nie byłam u cdl bo wcześniej nie było problemów z przybieraniem na wadze. Pierwsza córkę tez karmiłam z nakładkami, też miała smoczek i dobry przyrost na wadze. Tutaj pediatra moim zdaniem zbyt pochopnie stwierdziła że córka jest niedożywiona, bo nawet nie miała do porównania innej wagi córki, jedynie opierała się na centylu, w jakim obecnie jest mala.

Rozumiem. Też tak uważam, że decyzja pediatry zbyt pochopna i nietrafna diagnoza.
Ale jednak wolałabym sprawdzić na twoim miejscu u dobrej CDL albo neurologopedy czy wszystko jest ok z buzia w kwestii tych nakładek i smoczka. Według mnie nakładki w większości są niepotrzebne albo da się z nich szybko zejść, więc po co masz się i ty i dziecko męczyć. Dziecko nie wie jaki jest idealny kształt sutka jak się rodzi, dopasowuje chwyt do kształtu brodawki matki, które są różne u różnych kobiet. A jeżeli ma problem z chwytem bez nakładki to może mieć problemy z wedzidelkiem i prędzej czy później wam to wyjdzie jak nie przy rozszerzaniu diety to przy wadach wymowy. A lepiej robić masaże czy podcinać wędzidełko póki dziecko jest małe i ma mało zębów niż później takiemu roczniakow czy dwulatkowi.
A jeżeli chodzi o ten 10 centyl to tak są małe, drobne dzieci, które cały czas idą tym centylem i jest ok.

I jeszcze na przykładzie koleżanki z sali po porodzie dodam, że ona dwójkę dzieci nie była w stanie karmić piersia, tylko nakładki i szybko rezygnowała z karmień na rzecz mm. Natomiast przy 3 dziecku jakoś cudownie się udało i dziecko dobrze łapało pierś. Tylko to nie cud, to praca i pomoc położnych z oddzialu, które przychodziły do niej za każdym razem po 10 x dziennie jak przystawiała mała do piersi i pomagały ;)

Generalnie powinna się mieścić w swoim torze centylowym z urodzenia. Jeżeli urodziła się 2800 to była albo poniżej albo około 10 centyla, więc przybiera dobrze.
Jeżeli zależy Tobie na długim karmianiu piersią, to bym na Twoim miejscu skorzystała z cdl.
Tutaj u Ciebie jest sporo rzeczy które zaburzają laktację jak nakładki, smoczek, mm na noc. Te dwa dni tylko pogłębiły problem, który już istniał z kp.
Karmienie piersią to 2-4 miesięcy pracy i potem zbieranie owoców tej pracy przez następne lata karmienia.
Na pewno sama możesz sobie pomóc samozaparciem, czyli siedzeniem z dzieckiem na piersi przez tydzień, dwa. Możesz też zastosować ********** i dużo pij.

Do góry