reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Nietolerancja mleka modyfikowanego? Zbyt duża porcja?

Niby tak, a u nas okropne wysypki, refluks, chlustanie, bóle brzucha i śluz, po odstawieniu KP i wprowadzeniu Bebilon Pepti wszystko minęło stopniowo w ciągu 3-4 tygodni. Także chyba nie ma reguły. Osobiście na diecie bezmlecznej nie wytrzymałam.
Ale ja nie napisalam, że u każdego 🤷‍♀️

reklama
Zaczęłam dawać, bo córka wieczorami jest bardzo marudna przy piersi i po opróżnieniu jednej i drugiej wciąż była niespokojna i płaczliwa. Więc zaczęłam podejrzewać, że może jest głodna. No i tak jak pisałam, po tym jak podaje mm na noc to mi przesypia z 6h ciągiem, a na samej piersi nie zawsze tak było

Bo mleko matki jest lekkostrawne i większość dzieci KP nie prześpi całej nocy z tego powodu.
Tak jak dziewczyny napisały to Twój wybór, ale ja też bym albo została na KP albo na MM bo dla mnie to bardzo miesza dziecku w brzuchu - i też mi to mówił pediatra

Zaczęłam dawać, bo córka wieczorami jest bardzo marudna przy piersi i po opróżnieniu jednej i drugiej wciąż była niespokojna i płaczliwa. Więc zaczęłam podejrzewać, że może jest głodna. No i tak jak pisałam, po tym jak podaje mm na noc to mi przesypia z 6h ciągiem, a na samej piersi nie zawsze tak było
Idź do gastro i skonsultuj.
4 mies dziecko nie musi spać ciągiem i to jest normalne... Ale wiem, że to jest trudne i szuka się rozwiązań.
Z tego co mi wiadomo, mieszanie kp i mm potencjalnie może powodować problemy brzuszkowe i ja czegoś takiego nie praktykowałam.
Powodów, dla których dziecko jest marudne i placzliwe może być więcej.

Natomiast ogólnie przesypianie nocy przez dzieci na mm to jest mit. Że akurat tak jest, to może być przypadek.

Dziewczyny, od kilku dni karmię tylko piersią. Problemy wieczorne były ewidentnie od mleka modyfikowanego, zwłaszcza jak w tak krótkim czasie podałam dwa różne mleka. Chciałabym teraz przez jakiś czas pokarmic tylko piersią, aby za jakiś czas spróbować ponownie dać butelkę i zobaczyć jak mała zareaguje. Ile brzuszek malucha potrzebuje, aby "wrócić do normy"?

Dziewczyny, od kilku dni karmię tylko piersią. Problemy wieczorne były ewidentnie od mleka modyfikowanego, zwłaszcza jak w tak krótkim czasie podałam dwa różne mleka. Chciałabym teraz przez jakiś czas pokarmic tylko piersią, aby za jakiś czas spróbować ponownie dać butelkę i zobaczyć jak mała zareaguje. Ile brzuszek malucha potrzebuje, aby "wrócić do normy"?
Ale po co chcesz dawac butelkę? Nie robie Ci terroru laktacyjnego czy coś, tylko nie widze za bardzo sensu. Zaburzysz sobie laktację, plus niektore dzieci mają tendencję do odrzucania piersi na rzecz butelki.

Plus jeżeli masz taki egzemplarz jak ja, to każde mm wywoła Ci taką reakcję.

Ale po co chcesz dawac butelkę? Nie robie Ci terroru laktacyjnego czy coś, tylko nie widze za bardzo sensu. Zaburzysz sobie laktację, plus niektore dzieci mają tendencję do odrzucania piersi na rzecz butelki.

Plus jeżeli masz taki egzemplarz jak ja, to każde mm wywoła Ci taką reakcję.
Po prostu wolę mieć to mm tak awaryjnie, w sytuacji gdybym musiała nagle gdzieś wyjść i nie zdążyłabym odciągnąć mleka. Zwłaszcza, że to Capri care córka wcześniej dobrze tolerowała. No i jak tylko karmię piersią, to mamy bardzo dużo pobudek w nocy haha 😜 no ale wiem, że na mleku modyfikowanym nie ma reguły z tym przesypianiem całą noc.

A skoro już jesteśmy w temacie tego mleka, to jak to jest w przypadku rozszerzania diety, gdy dziecko nie akceptuje mleka modyfikowanego? Do kaszek wtedy się dodaje mleko kobiece?

Po prostu wolę mieć to mm tak awaryjnie, w sytuacji gdybym musiała nagle gdzieś wyjść i nie zdążyłabym odciągnąć mleka. Zwłaszcza, że to Capri care córka wcześniej dobrze tolerowała. No i jak tylko karmię piersią, to mamy bardzo dużo pobudek w nocy haha 😜 no ale wiem, że na mleku modyfikowanym nie ma reguły z tym przesypianiem całą noc.

A skoro już jesteśmy w temacie tego mleka, to jak to jest w przypadku rozszerzania diety, gdy dziecko nie akceptuje mleka modyfikowanego? Do kaszek wtedy się dodaje mleko kobiece?
Kaszki mozesz robic na mleku krowim, roslinnym albo na wodzie.

Nie chcę terroryzować też, ale nie widzę w tym sensu. Po co mieszać, jak jest ok?
Awaryjne sytuacje, to też nie wiem, co by to musiało być, że dziecko nie wytrzyma? Co masz na myśli? A jeszcze jeśli wychodzisz z dzieckiem, to możesz dać "w terenie".

W trakcie rd możesz też dodać trochę swojego mleka do kaszek, oprócz tego co już koleżanka wyżej wymieniła.

Nie chcę terroryzować też, ale nie widzę w tym sensu. Po co mieszać, jak jest ok?
Awaryjne sytuacje, to też nie wiem, co by to musiało być, że dziecko nie wytrzyma? Co masz na myśli? A jeszcze jeśli wychodzisz z dzieckiem, to możesz dać "w terenie".

W trakcie rd możesz też dodać trochę swojego mleka do kaszek, oprócz tego co już koleżanka wyżej wymieniła.
Nie wiem, np. wizyta u lekarza, przeciągnie się czy coś... A może po prostu za bardzo się przejmuje bezsensownie ;)

Ja generalnie chciałam karmić tylko do 6 msc, ale jeżeli to mm tak źle.dziala na córkę, to chyba będę musiała przemyśleć te decyzję

reklama
Wgl jak przechodzisz z melka na mleko to robisz to stopniowo? Czy od razu wprowadzasz nowe a stare odstawiasz?

Do góry