reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czy to ciąża??? Objawy bardzo wczesnej ciąży

Dziewczyny, chce odstawić tabletki antykoncepcyjne już w tym miesiącu. 9 stycznia dostanę krwawienia z odstawienia i nie wezmę już kolejnego opakowania. Chce starać się o dziecko, jednak wiem, ze trzeba troszkę odczekać. Mam zamiar stosować z narzeczonym stosunek przerywany bo i tak nie boimy się ciąży. Ale czy moja płodnośc będzie tak zwiekszona ze może dojść do zapłodnienia tylko przez preejakulat?
A czemu trzeba odczekać? Nie ma żadnych medycznych przesłanek, które kazałyby odczekać po odstawieniu tabletek. Co więcej badania wskazują, że bodajże połowa kobiet zachodzi w ciążę w trzy miesiące po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych.
Starajcie się od razu po prostu.

reklama
Naczytałam się że organizm musi dojść do siebie od 3 do 6 miesięcy..ja tabletki brałam półtora roku. Mam 21 lat. 19 stycznia idę do ginekologa aby się zbadać czy wszystko okej i poradzić się jaki kwas foliowy zacząć brać itd.

Moja bratowa zaszła w ciąże w pierwszym cyklu od odstawienia tabletek. Dzidzia rozwija się prawidłowo wiec raczej nie mam się czym martwić

Naczytałam się że organizm musi dojść do siebie od 3 do 6 miesięcy..ja tabletki brałam półtora roku. Mam 21 lat. 19 stycznia idę do ginekologa aby się zbadać czy wszystko okej i poradzić się jaki kwas foliowy zacząć brać itd.
To nie tak. Do 6. miesięcy organizm dochodzi do siebie, a w sensie, że pierwszą owulację i okres (poza tym z odstawienia) możesz dostać dopiero po kilku miesiącach. Wcale nie od razu po miesiącu. Może minąć 6 miesięcy i dopiero wtedy dostaniesz pierwszą owulację i okres potem. :)
Także to nie o to chodzi, że organizm musi dojść do siebie i przez to nie wiem, dziecko będzie chore jak zajdziesz albo poronisz. ;) Nie. Organizm musi dojść do siebie w sensie, że hormony muszą się unormować, a Ty dostać owulacji i miesiączki.
Ja teraz brałam tabletki 4 lata i 5 miesięcy chyba jakoś i pierwszego okresu dostałam po tym krwawieniu z odstawienia dostałam po 38 dniach i od tamtej pory miesiączkuję regularnie co 28-31 dni.
Śmiało już działajcie. Po prostu dopóki nie dostaniesz okresu pierwszego, to nie wiesz, kiedy tak naprawdę będzie ta pierwsza owulacja. :) Bo może być za 15 dni Twoja pierwsza owulacja, może być za 30 dni, za 58 dni... Jak hormony się ustabilizują.

Dziewczyny jeśli przed braniem tabletek anty, miałam problem z miesiaczka czyli wtórny brak miesiączki to po półtora roku brania anty mogło się to unormować? Boje się ze wróci znowu ten problem i w ciąże nie uda mi się zajść..oczywiście zrobię badania tarczycy i inne, ale stresuje mnie fakt ze zanim zaczęłam brać tabletki moje cykle wynosiły 50-60 dni 😏

Dziewczyny jeśli przed braniem tabletek anty, miałam problem z miesiaczka czyli wtórny brak miesiączki to po półtora roku brania anty mogło się to unormować? Boje się ze wróci znowu ten problem i w ciąże nie uda mi się zajść..oczywiście zrobię badania tarczycy i inne, ale stresuje mnie fakt ze zanim zaczęłam brać tabletki moje cykle wynosiły 50-60 dni 😏
Ja tak miałam. W sensie długie cykle, później jakieś ponad 4 lata anty. Jak odstawiłam i chcieliśmy się starać, to okazało się, że cykle są bezowulacyjne i na okres mogłam czekać miesiącami. Pomogła mi stymulacja clo. Umów się na wizytę u ginekologa i najlepiej niech zrobi monitoring cyklu, czy ta owulacja jest i przy okazji inne badania

Niestety bardzo możliwe, że wrócą te cykle sprzed anty. :( Zazwyczaj tak jest. Nadzieja w tym, że wtedy byłaś sporo młodsza, przed dwudziestką? Może teraz z wiekiem po prostu Ci się trochę unormują...
Pierwszy okres po tym krwawieniu z odstawienia może przyjść nawet do 6 miesięcy - dlatego nie stresuj się jakoś mega. Ja za pierwszym razem, gdy odstawiłam tabletki anty, czekałam na @ 70 dni. Za drugim razem tylko 38 dni. A kolejne cykle już normalne.

reklama
Tak, problemy z okresem były przed 20 rokiem zycia..Mam nadzieje ze teraz się unormuje. Strasznie się boje bo marzenie o dziecku jest tak silne 😔

Do góry