reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2013

Witam się prawie porannie :).

Bardzo bardzo bardzo dziękuję za trzymanie kciuków i pamięć.
Ta ciąża kosztuje mnie tyle stresów, że szok.

MatkaEwa - Mam tyle leków, że chyba jeść nie będę musiała, przyplątała się dodatkowo jakaś infekcja i przepisał mi Nystatynę dopochwowo (jest taka wielka, że wsadzić jej nie umiałam ;-) ) i jeszcze zakażenie dróg moczowych. Nie wiem skąd te zakażenia, skoro od 2 m-cy zero sexu, kupiłam też specjalny płyn do higieny intymnej w ciąży. Co do leżenia to kazał się bardzo oszczędzać, nic nie robić. Mówił, że nie muszę leżeć plackiem, ale mam jak najmniej chodzić, nic nie podnosić, nie wysilać się.

Paulunia - u mnie bije serduszko już dosyć długo, mam tylko ciągłe plamienia, które mnie przerażają. Poprzednią ciążę straciłam właśnie w tym samym czasie (serduszko przestało bić, a dowiedziałam się o tym dopiero w 12tc.)

Umówiłam się już na badania genetyczne. 12.11 mam się zgłosić na pobranie krwi, a 21.11 na badanie usg m.in. przezierności karkowej. Już się nie mogę doczekać...
No i najprawdopodobniej będzie drugie cc. Mówił, że jak nie urodziłam dziecka 3300g to nie będzie chyba ryzykował.

Pisałyście wcześniej o kosmetykach w ciąży. Akurat nie sądzę, aby kosmetyki, których używałyśmy przed miały jakiś niekorzystny wpływ na dzidziusia. Tak czy inaczej kupiłam sobie w poprzedniej ciąży krem do twarzy 'Perfekta Mama'. Zazwyczaj mam problem z doborem kremu, bo mało który mi służy, ale ten jest wyjątkowo dobry. Teraz też go kupiłam i mogę polecić. Na brzuch mam Mustellę, choć z córką używałam Flissanu i jeden jedyny malutki rozstęp pojawił się po porodzie. Nie wiem czy to zasługa kremu czy po prostu byłam wtedy jeszcze młoda ;-). Teraz pewnie będzie masakra.
Do higieny intymnej kupiłam piankę Pharmaceris przeznaczona dla kobiet w ciąży i po porodzie. Bardzo fajna.
Muszę iść do fryzjera coś zrobić z włosami, ale nie dam rady wysiedzieć 3 godz. na farbowaniu. Może za miesiąc będzie lepiej.

Robaczek - ja już od 2 tygodni latam w ciążowych spodniach, bo w żadne inne się nie mieszczę.

Aha, no i waga w ciąży +5,5kg :-). Mogę być z siebie dumna ;-).

Korba - trzymam mocno kciuki!!!! Miałam Ci jeszcze pisać, że mam dokładnie tak samo z humorami. Też takie myśli przeplatają się ze strachem o maleństwo. Też myślę, że właśnie co 'uwolniłam się ' od całodobowej opieki, mam dużą i samodzielną córcię a teraz znów od początku to samo... a zaraz potem panikuję i się boję czy aby wszystko dobrze w brzuszku. Normalnie rozdwojenie jak nic.

Ostatnia edycja:
reklama
Korba już pisalam ale powtorze trzymam kciuki za wizyte. A ty chudzinka jesteś. Ja w spodnie sie jeszcze mieszcze ale już pasek o jedną dziurke musiala przestawić. Dzisiejsza waga pokazała jeszcze mniej niz ostatnio mam -1.9kg a brzuch rośnie powoli.
Mlodus zalapiesz sie na usg gdzie bedzie mierzona kość nosowa itp :) Są dziewczyny które dopiero wtedy mają pierwszą wizyte.

Natis no to nie ukrywam zaszalałas z waga. A przypomnij mi w pierwszej ile przytyłaś i z jaką teraz startujesz?
Dobra doczytalam już. :)

Ostatnia edycja:
Korba czekamy na relację z wizyty :)

Natis no to nieźle Ci idzie :) U mnie 1,5 kg na plusie. Ale to co jest wieczorem i jaką mam banię to głowa mała. Rano wszystko znika:) Może Ty kobieto nie ważyłaś się rano i na czczo tylko wieczorem :D:D

Kochana - w pierwszej ciąży przytyłam ok. 35kg - nie ważyłam się ostatnie 3 tygodnie, bo nie chciałam znać wagi gdy dogoniłam męża. Wtedy wyjściową miałam 52kg.

Teraz wyjściową miałam ok. 60kg (waga z wakacji, potem też coś pewnie przytyłam, ale nie wiem dokładnie ile), wczoraj ważyłam 65.
Jak pójdzie tak jak z Natalką to do setki dobiję :).

motylek - ważyłam się o 12 w południe, do tego buty zdjęłam i sweter :-). też się chciałam łudzić, że to przez ubranie i jedzenie :)
Ale w sumie w październiku przytyłam 2,5kg, bo 01/10 miałam 63kg. Więc te 3 kg przytyłam w pierwszym miesiącu i pewnie troszkę przed ciążą.

Ostatnia edycja:
Motylek dzisiaj luknełam cię gdzieś w internecie ;)
Ja mam nadzieje ze nie dobije do końcowej wagi z wiki czyli jakieś 85kg. Kulalam się strasznie Teraz max do 80 czyli moge ''pozwolic'' sobie na przytycie max 15 kg. NOO i plus moje dwa na minusie :D

Ja już się załamuje normalnie od wczoraj :( Czytałam opinie o tym lekarzu co wczoraj u niego byłam Dennisie Aduku, i ma dużo pozytywnych, ale też negatywne, że nawet w ostatnich tygodniach ciąży nie chce dawać zwolnień. Jedna dziewczyna napisała, że miała problemy z kręgosłupem, to wyprosiła od niego zwolnienie na kilka dni, a była już z wielkim brzuchem i musiała z powrotem wrócić do pracy ;/ Chyba inna mentalność czarnoskórych... ;/ Jest może któraś z dziewczyn z Warszawy i poleci mi dobrego lekarza co robi USG za max 100zł? I dobrze poprowadzi ciąże? Mój Jarek dzwonił dziś do podobno jakiejś dobrej ginekolog, ale była niemiła i 150zł za USG sobie krzyknęła! :szok:

Natis, a w jakim wieku masz córkę ? Mi też się trudno oswoić z myślą, ze będę musiała całą "zabawę" przejść jeszcze raz od początku ale ze świadomością co mnie czeka :):):) Synuś już do szkoły chodzi :tak: ale z drugiej strony tak fajnie wchodzić w macierzyństwo z pełną świadomością.
Zmykam do pracy bo dziś wcześniej kończę a robotki mi się na zbierało przez wczorajsze złe samopoczucie ( pierwszy raz wczoraj tak mnie się zrobiło niedobrze że wylądowałam w kibelku :( a tak to tylko na mdłościach się kończyło. )

Ja już się załamuje normalnie od wczoraj :( Czytałam opinie o tym lekarzu co wczoraj u niego byłam Dennisie Aduku, i ma dużo pozytywnych, ale też negatywne, że nawet w ostatnich tygodniach ciąży nie chce dawać zwolnień. Jedna dziewczyna napisała, że miała problemy z kręgosłupem, to wyprosiła od niego zwolnienie na kilka dni, a była już z wielkim brzuchem i musiała z powrotem wrócić do pracy ;/ Chyba inna mentalność czarnoskórych... ;/ Jest może któraś z dziewczyn z Warszawy i poleci mi dobrego lekarza co robi USG za max 100zł? I dobrze poprowadzi ciąże? Mój Jarek dzwonił dziś do podobno jakiejś dobrej ginekolog, ale była niemiła i 150zł za USG sobie krzyknęła! :szok:

Ja pierwszą ciąże miałam prowadzone przez dr. Cierpisz w klinice Demeter na Białostockiej. Dr. Cierpisz był niegdyś ordynatorem w szpitalu przy Inflanckiej. Byłam bardzo zadowolona. Jak ja chodziłam wówczas brał 100 zł ile teraz bierze nie wiem. W każdym bądź razie z czystym sumieniem go polecam, zwolnienia daje, nie lekceważy najmniejszego problemu, również daje prywatny nr tel w razie czego.

reklama
Do góry