reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Czerwiec 2011

Zupka gotowa, czekam teraz na M. jak wróci z pracy... jutro znowu wyjeżdża w delegację więc będę sama ze swoimi myślami:/

Chyba zrobię sobie gofry na pocieszenie:)) A właśnie... jakiej bitej śmietany używacie? Same robicie??? Ja kupiłam taką President i jest niezła, ale może jest jakaś lepsza? A jak się robi bitą śmietanę?

reklama
Zeberko Biedactwo a ja nawet nie doczytałam żeś chora.Katar w ciąży to było dla mnie coś najgorszego w życiu! Kropli nie można , a ja zawsze kroplami się ratowałam.Mam nadzieję że szybko przejdzie i oby tylko się nie pogorszyło.Jakby coś to nawet się nie zastanawiaj tylko do doktora .

Miałam poczytać co napisałyście ale ciągle coś pisze i nie mam jak poczytać :-) tępo to zawrotne mamy :-)

jeny wy tu o gotowaniu a ja na diecie dzis po tej jelitowce i mam lekki krupniczek, pieczone jablka i bulki, glodna jestem jak cholera:-(
justynka ale chamisko ten lekarz:szok:
dzastina tak apropo ja juz tez rozmyslam jakie warzywa posadze, co zamroze na zime, jakie ziola bede sadzic....juz nie moge sie doczekac wiosny!!!!!
cinamon super ze siostra sie odwiedzila, ja jestem z moja tez bardzo zzyta:-)
zebra duzo zdrowka!!!!!!
zolza- zazdroszcze ze jestes spokojna o ciaza, ja niestety ciagle sie martwie ze cos jest nie tak:-(nie wiem dlaczego
misialina kurcze jak ci zazdroszcze!!!!baw sie dobrze:)
dubeltowka wieczorem wstawie przepis

ktoras pisala o paleczkach z kurczaka...co to jest????

Kochane lekarz rodzinny nie ma prawa odmówić ciężarnym skierowania na badania podstawowe, my wybieramy lekarza rodzinnego i raz w roku ten lekarz dostaje określona liczbę punktów od NFZ na pacjenta; problem polega na tym, ze czym wiecej straci punktów tym mniej pieniędzy dostanie w końcowym rozliczeniu. Lekarz rodzinny może odmówić wystawienia skierowania na badania specjalistyczne np. Tomografie komputerowa głowy bo nie widzi potrzeby wykonania tego badania. Są przychodnie z którymi NFZ nie podpisał umowy na badania specjalistyczne np. Toksoplazmoza czy cytomegalia wtedy przychodnia może zaproponować wykonanie tego badania odpłatnie. W przychodniach często jest tak ze idąc do ginekologa po skierowanie na ECHO SERCA PLODU jeśli nie masz karty ciazowym z tej przychodni to lekarz nie będzie chciał wydać takiego skierowania, wtedy najlepiej powiedzieć ze zadasz odmowy i argumentacji na piśmie. Generalnie jeśli rodzinny nie chce dać skierowania to niech na piśmie uzasadni na jakiej podstawie odmawia.
Coś miałam jeszcze napisać i zapomnialam.

Nie zastanawiaj sie tylko jedz.Ja z chęcią bym też gdzieś wybyła:tak:

nutria super że można skorzystać z takich opcji.
Tutaj czegoś takiego nie ma niestety,ale nie spotkałąm sie też z kolejką przy kasach.
Jedynie w urzędach i aptekach są maszyny z numerkami,gdzie wyciagasz numerek i podchodzisz do kasy jak na monitorze wyświetli sie Twoj.Fajne bo jesli trzeba dlugo czekac możesz wyjsc załatwic sprawe i przyjsc z powrotem.
Natomiast na lotniskach w polsce spotkałam sie z dużą nieuprzejmościa dla matek z małymi dziećmi.Chociaż,przy wejściu do samolotu wywoływane sa kobiety z małymi dziecmi pierwsze to trudno im sie dokopać niestety przez tłum oczekujących(mówie tu tanich lotach ).
to ja bym wolała nie musieć korzystać... bo totalnie źle się czuję jak idę wymusić przepuszczenie mnie.. nie było żadnej wywieszki - po prostu stwierdziłam, że tego potrzebuję i tyle.. ;-)

AGATA - dzięki za opnię. To już kolejna pozytywna z Karowej. Ja tam jeżdzę na IP z moim plamieniem i zawsze mnie dobrze zbadają, doradzą i pocieszą:) No i nic, mam jeszcze trochę czasu na zastanowienie się.

Moja znajoma tez sobie Karową chwaliła
Ja za to chwalę Żelazną -ale nie mam porównania z niczym innym.
Myslę, ze sporo zależy od personalu na jaki trafisz. Moim zdaniem grunt, bys się dobrze czuła w danych murach - skoro tam jeździsz, to pewnie najłatwiej będzie Ci tam i na poród trafić :)

Muszę się tego nauczyć ;-)
Ja tego nie umiem - ale wiesz - człowiek pod ścianą to wiele rzeczy nagle potrafi załatwić. ;)

cześć.
poszłam dzisiaj do lekarza ogólnego,żeby mi dał te badania co prywatny i zgadnijcie?nie dostałam:wściekła/y:!
żal ściska... wr.
trzymaj się dzielnie.
rozumiem, ze nie chcesz skierowania od prywatnego, by móc zrobić badania z nfz.
No właśnie, nie zgadniesz, co który lekarz powie. Ja dostałam skierowanie na glukozę - oczywiście, będzie za free. Kupiłam dziś to paskudztwo i wybiorę się jutro - mam nadzieję, że przeżyję :-p
Ja w ogóle nie wiedziałam, jak szłam na glukozę, ze muszą tę glukozę mieć.
szczęśliwie tam gdzie byłam, to nie kazali mi mieć własnej, tylko dali - więc nie miałam kłopotu z tym..
ale to nie smaczne... fu..

o losie.. własnie sobie przypomniałam, ze mam badania krwi i moczu na czwartek mieć zrobione. .. ZONK. nie mam zielonego pojęcia jak mam niby dać radę to jutro zrobić... i to jeszcze bez Krzycha.? .. hm.

A ja się lekko zaniepokoiłam, bo weszłam na tę stronę znanylekarz.pl żeby zobaczyć czy są jakieś nowe opinie o moim lekarzu i są, ale niestety niezbyt dobre... a do tej pory 80% opinii było pozytywnych! Te ostatnie są bardzo niepokojące, np. że nie wykrył jakiejś wady wrodzonej podczas usg!!!!

Tak się tym zdenerwowałam, że zapisałam się do innego prywaciarza na piątek na usg. Może to niepotrzebna panika, ale ja mam te plamienia, to łożysko nisko więc wolę sprawdzić 2 razy!

Wiecie co, zdecydowanie nie polecam kierowania się tą stroną.. znajomy lekarz miał taką sytuację, ze został zapisany do tego portalu. po pewnym czasie dostał kilka negatywnych opinii. ktoś z obsługi portalu zadzwonił do niego z propozycją, by wykupił u nich reklamę, to oni usuną te złe opinie.
Jak powiedział, ze dziękuje za usługę, to chwilę później miał jeszcze więcej negatywów.. i jak tu takim opiniom ufać??
no a z drugiej strony skąd brać informacje. porażka.

To nie jest tak że wcale mojej malutkiej nie czuję ale to co czuję to jeszcze nie kopniaki tylko czasem ruchy ale tak raz dwa razy dziennie.Troszke się martwie ale może jest tak ułożona że ja nie czuję jeszcze.A może przyczyna tkwi w tym że ja wcale nie czuję dołu swojego brzucha po cesarce?Miałam poprzerywane mięśnie i pewnie coś z nerwami bo ta część ciała to ech szkoda gadać.Nawet jak bym sobie w brzuch szpilkę wbiła to nie poczuję!

cinamon - nie przejmuj się kompletnie. wiadomo, ze fajniej czuć więcej ruchów.. ale takie delikatne też są ok.

Dziewczyny dobrze mówią -trzeba zażądać odmowy na piśmie, wtedy często podejście się zmienia...

o tak - groźba pisemnego zaświadczenia często skutkuje, ale jest taka straszna... brr.

dobra uciekam. trzymajcie się tam dzielnie :)

edit:
AgataR - fajnie, ze to piszesz. w poprzedniej ciąży miałam spory kłopot z załatwieniem sobie skierowania na echo serca. w przychodni mnie odsyłali, ze to od specjalisty itp. najeździłam sie jak głupia. dopiero znajoma ginekolog mamy powiedziała, ze jeśli NFZ będzie robił wymówki, to ona z gminy ściągnie pieniądze ;-)
ale to ozacza też tyle, ze lekarze sami nie wiedzą na co mogą wystawić a na co nie mogą wystawić skierowania.

Ostatnia edycja:
Cinamon, wrzucę przepis na te bułeczki, może któraś z Was się skusi - są naprawdę rewelacyjne :-D

Iza, mi od razu ginekolog powiedziała, że mam sobie kupić glukozę i przynieść rozpuszczoną do przychodni.

Marta, od liceum ćwiczyłam pozytywne myślenie - lata pracy nad sobą i nareszcie są efekty ;-)
A pałeczki z kurczaka, to dolna część udka :-)

Nutria, chciałabym potrafić tak, będąc "pod ścianą" - zobaczymy, co życie przyniesie ;-)

Ostatnia edycja:
Silva a gdzie chodzisz do lekarza, jeśli chcesz napisz jak się nazywa a ja zasiegne języka i dowiem się, a może go znam?
Ja po swoich przejściach (swoje doswiadczenia opisalam w watku o amniopunkcji) z czystym sumieniem mogę polecić Hospicjum dla dzieci, USG wykonują fachowcy, nigdy się nie spieszą a jak maja wątpliwości to najpierw miedzy sobą się konsultuje a dopiero przekazują wiadomość pacjentce. Plusem jest to ze wszyscy pracują w szpitalu wiec w razie problemu nie trafiasz do szpitala z tzw. ulicy.

Ostatnia edycja:
Mój katar osiągnął stan krytyczny, ale po inhalacjach jest znacznie lepiej. A inhalacje wyglądały tak że wsadziłam nochala w kubek ze świeżo zaparzoną miętą :-) nie mam żadnych olejków w domu więc trzeba sobie radzić :-)

Jestem w szoku - ksiądz nie wziął kasy??? No szok totalny :szok::szok::szok:
Zaraz zrobię inhalację z oilbasu.
No nie wziął, oboje z Olafem bylismy w szoku... :)

Chyba zrobię sobie gofry na pocieszenie:)) A właśnie... jakiej bitej śmietany używacie? Same robicie??? Ja kupiłam taką President i jest niezła, ale może jest jakaś lepsza? A jak się robi bitą śmietanę?
Ja zawsze ubijam kremówkę z cukrem pudrem :) Nie ma jak solidna porcja tłuszczu ;)

Justynka, Cinamon, Marta, jeszcze raz dziękuję! :*

w pierwszej ciąży byłam tydzień po terminie i żeby wywołać poród kochaliśmy się bez zabezpieczenia wieczorem, a o 4 rano miałam już skurcze. Nie wiem czy był to zbieg okoliczności czy rzeczywiście coś w tym jest.
Seks powoduje skurcze macicy wiec dlatego własnie przyspiesza poród. Mysle ze w tej sytuacji bez wzgledu na to czy koczalibyscie sie z zabezpieczeniem czy bez, efekt byłby podobny

Jestem straszliwie zakichana i zasmarkana, wypróbuję na pewno wszystkie możliwe sposoby! :)
Ja tez niestety w dalszym ciagu zawirusowiona, kaszel, a zwłaszcza katar nie odpuszczają. Rowniez stosuje parówki, kropelki euforbium, ale przez dwa dni wieczorem zaaplikowałam nasivin dla dzieci, taki słabiutki bo miałam tak zapchany nos i nie mogłam oddychac. Jak oddychałam ustami to dostawałam ataku kaszlu i zaczynałam sie dusic wiec zapodałam ten nasivin. Poza tym na kaszel stodal, a na bol gardła sa takie tabl. homeopatyczne homeogne, pomogly mi bardzo szybko wiec przynajmniej gardlo juz nie boli. Poza tym jest taki syrop *spam* typowo dla kobiet w ciąży, jednak ja nie jestem go w stanie zazywac bo jest czosnkowy:baffled:

Missialina supr ze zdecydowąłs sie na ten wyjazd :tak:

a czy ktoras wie czy glukoze mozna na kase robic? co bym tez niepotrzebnie w kolejce stala i czas marnowala? :sorry2:
wydaje mi sie, ze tak, jednak pewna nie jestem. Ja chodze prywatnie do ginka i niestety wszystkie badania rowniez prywat.

No właśnie, nie zgadniesz, co który lekarz powie. Ja dostałam skierowanie na glukozę - oczywiście, będzie za free. Kupiłam dziś to paskudztwo i wybiorę się jutro - mam nadzieję, że przeżyję :-p
Weź ze soba cytrynę zeby ci wcisneli do tej mieszankiz glukozą. Dla mnie glukoza praktycznie nie do przełknięcia. Jak robilam w pierwszej ciąży to postanowilam, ze wezme to na raz, ale niestety w połowie kubeczka moj organizm nie mogl juz reszty przyjmowac i skonczyłam po łyku. Wiadomo,z erozne sa smaki i roznie organizm reaguje, ale ja sie bardzo xle po tym czułam, pot mi wyszedl na całym ciele i było mi bardzo słabo. Z takich własnie powodów nie pozwalaja tym badanym w trakcie czekania na powtorne kłucie, ktore jest po godzinie, wychodzic z poczekalni.

Ja mialam sie dzis brac za robienie bigosu, ale chyba odpuszcze bo samopoczucie beznadziejne. Jutro ginek, moze dowiem sie kto u mnie mieszka:tak:

reklama
ooo ludzie...godzinę mnie nie było a tu takie poruszenie...a ile nadrabiałam na samym wątku ogólnym...

jusynka straszne chamidło z tego lekarza!!Ja bym nie wyszła z gabinetu dopóki bym nie dostała skierowania:wściekła/y:

Ja mam strasznego nerwa dzisiaj...
Wywaliłam cały obiad na podłogę :-( nie dość ,że się przestraszyłam przeokropnie to jeszcze takich nerwów dostałam jak zobaczyłam podłogę i szafkę brudną od buraczków i keczupu...wrrrrrr
Niezdara ze mnie straszna!!!!!!!!

AAA i powiem Wam ,że zaniepokoiłam się jak przeczytałam o tej Cytomegalii...ja nie miałam takiego badania jeszcze :zawstydzona/y: Do wykonania takiego badania muszą być jakieś wskazania??

Do góry