reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2011

KURCZE DZIWNE to bo jadl codziennie i nic sie nie działo a dopiero teraz to wyszło eh... jutro zobaczymy najwyzej wieczorem pojdziemy do lekarza

reklama
Ironia, kochana, ja Ci już pisałam, że reakcje na gluten często są po miesiącu, dwóch , trzech- nie od razu... A Ty dość krótko ekpozycję robiłaś.... ( powinno się 2 m- ce małe dawki podawać...)
Z hippa jest coś takiego na biegunkę, może mu kupcie w aptece?
HiPP ORS 200 Kleik na biegunk

Jestem i ja.
Po szczepieniu ok.Obyło się bez łez i gorączki czy większego marudzenia.No ale nie chce zapeszać...zobaczymy jutro.

Co do glutenu...
Aestima powiedz mi...skoro reakcja po glutenie może wystąpić dopiero po miesiącu czy dwóch to skąd będzie wiadomo ,że reakcja dotyczy akurat glutenu??A nie np pomidorów czy czegoś co podamy w danym okresie??Bo dla mnie to trochę dziwne...Ja słyszałam ,że reakcja na gluten pojawia się najczęściej w pierwszych dobach po spożyciu.

Katamisz, to właśnie problem. Ale reakcja na gluten to u tak małych dzieci najczęściej biegunka, brak przybierania na wadze, czasem anemia ( bo nie wchłaniają się witaminy itp), rzadko objawy skórne. My byliśmy właśnie dziś u lekarza, bo Mały ma sporo suchych placków i wg niego to nie gluten.

Co prawda nie do mniepytanie ale właśnie cały psikus z tym glutenem polega na tym że bardzo trudno jest jednoznacznie zdiagnozować że to akurat gluten źle wpływa na maluszka głównie właśnie przez ten odroczony czas reakcji tak jak pisze Aestima, nawet kilka miesięcy...

No bo kurcze jaki ma sens podawanie w małych ilościach skoro reakcja może wystąpić za 3 mies??Ja pamiętam Igorowi podawałam normalnie mannę w zupach a pózniej dodawałam do mleka błyskawiczną.Nie wiem czy kiedyś te 8 let temu wpajali inne wartości do głów czy co ale nikt nigdy mi nie mówił żebym robiła ekspozycję glutenową...:cool::cool::cool:No i teraz też podaję Gracjanie normalnie kaszkę jako jeden posiłek dziennie bo nie wyobrażam sobie podawać 3 miesiące np po łyżeczce.

Ostatnia edycja:
Katamisz, ta ekspozycja to dlatego, że nigdy nie było tylu reakcji alergicznych na gluten co w przeciągu ostatnich kilku lat... Strasznie się to nasiliło a podając stopniowo malutkie ilości organizm dziecka się tak jakby tego glutenu uczy i jest większa szansa, ze nie zareaguje negatywnie.

Katamisz, ja dodaję codziennie pół łyżeczki do zupki i nie jest to jakieś strasznie problematyczne;-)
Właśnie- my wracamy do zwykłej mannej ( kupiłam bio, orkiszową a nie pszenną, ponoć lepiej przyswajalna). Ile sypiecie na 100ml? Bo ja 2,5 łyżeczki gotuję w 100ml i z tej ugotowanej pół łyżeczki dodaję do zupki. Dobrze???

reklama
Aestima dzięki :-) Nie wiedziałam o tym.No ale tak czy siak skoro zaczęłam od normalnych porcji to już tego się będę trzymać i liczę ,że nie będzie uczulona tak jak starszak:-)

Do góry