reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

Biedna mamamikołaja teraz się męczy tak to jest z tymi porodami wywoływanymi oksytocyną skurcze bolące a postęp porodu żaden:no:
Co do brzucha nisko czy wysoko to niewiem jak to jest ale ja mam zawsze wysoko zawsze jeszcze dzień przed porodem mi mówili o jeszcze brzuch wysoko daleko do porodu i teraz też się to zaczyna kogo nie spotkam to mówi że mam brzuch wysoko a niby gdzie on ma u mnie się jeszcze obniżyć jak dziecko jest już wstawione do kanału to chyba zależy od budowy czy jak:eek:

reklama
Hej dziewczynki!
Kurcze, strasznie się stresuję pewną kwestią i w związku z tym postanowiłam zasięgnąć u Was rady. Otóż oglądałam wczoraj swoje wyniki z ostatniego USG z 36tc i przeczytałam że mam łożysko III stopnia wg. skali Grannuma. Na szkole rodzenia położna straszyła nas że przedwcześnie dojrzałe łożysko (czyli w tym stadium co moje) może zagrażać zdrowiu dzidziusia, bo nie jest już w pełni wydolne, co w konsekwencji może prowadzić nawet do niedotlenień i upośledzeń:szok::szok::szok: Ponoć normalne jest jeśli łożysko w III stopniu pojawia się tuz przed porodem - po 38tc. U mnie 2 tygodnie wcześniej...:eek::eek::eek:Pozostałe parametry z tego USG są ok - test Menninga 8pkt, poziom wód w normie, przepływy w normie, Jaga rozwinięta o kilka dni dalej niż wiek wg OM. Ale ten trzeci stopień mnie przeraża, tym bardziej że poczytałam o tym nieco w necie i to co tam znalazłam bynajmniej nie natchnęło mnie optymistycznie. Dodam jeszcze że mój lekarz w ogóle nie zwrócił na to uwagi...
Dziewczynki, a Wy jak macie z tym łożyskiem??? Jaki stopień, a może wiecie coś więcej na ten temat???Może to jednak nie taki dramat jak to opisują w necie...:eek::eek::eek:
Pomóżcie strapionej koleżance.....:confused::confused::confused::confused:

Mamo Mikołaja
trzymam kciuki, aby jak najszybciej skończyły się Twoje męki...

Ostatnia edycja:
Hej dziewczynki!
Kurcze, strasznie się stresuję pewną kwestią i w związku z tym postanowiłam zasięgnąć u Was rady. Otóż oglądałam wczoraj swoje wyniki z ostatniego USG z 36tc i przeczytałam że mam łożysko III stopnia wg. skali Grannuma. Na szkole rodzenia położna straszyła nas że przedwcześnie dojrzałe łożysko (czyli w tym stadium co moje) może zagrażać zdrowiu dzidziusia, bo nie jest już w pełni wydolne, co w konsekwencji może prowadzić nawet do niedotlenień i upośledzeń:szok::szok::szok: Ponoć normalne jest jeśli łożysko w III stopniu pojawia się tuz przed porodem - po 38tc. U mnie 2 tygodnie wcześniej...:eek::eek::eek:Pozostałe parametry z tego USG są ok - test Menninga 8pkt, poziom wód w normie, przepływy w normie, Jaga rozwinięta o kilka dni dalej niż wiek wg OM. Ale ten trzeci stopień mnie przeraża, tym bardziej że poczytałam o tym nieco w necie i to co tam znalazłam bynajmniej nie natchnęło mnie optymistycznie. Dodam jeszcze że mój lekarz w ogóle nie zwrócił na to uwagi...
Dziewczynki, a Wy jak macie z tym łożyskiem??? Jaki stopień, a może wiecie coś więcej na ten temat???Może to jednak nie taki dramat jak to opisują w necie...:eek::eek::eek:
Pomóżcie strapionej koleżance.....:confused::confused::confused::confused:

Ja nie pomogę bo u mnie lekarz wpisywał ciagle "nie przoduje"a z USG 3D mam I stopien

Ostatnia edycja:
czarna wiedzmo- u mnie od 36tc do teraz jest cały czas stopien II. Jesli przepływy są ok to nie masz co sie martwic. Kiedy masz jeszcze jakieś usg? Czy to ostatnie było?

Ostatnia edycja:
20 MAJA przyszedł na świat NATAN, waga 2770g, dł. 48cm.
Witam się dopiero teraz bo dzisiaj wróciliśmy ze szpitala.
Poród zaczął się niespodziewanie, nagle odeszły mi wody, bez żadnych skurczy. O 12.00 odchodziły wody, o 14.00 zaczęły się regularne skurcze, a o 17.09 Natan był już z nami.
Przez 3 doby musiał leżeć w inkubatorku bo zaliczyli go do wcześniaka (37tc+3), przy porodzie był owinięty wokół szyi pępowiną i miał później przyspieszony oddech. W szpitalu porobili mu szereg różnych badań i do domu wróciliśmy zdrowi. :-)
Dziewczyny opiekę w szpitalu mieliśmy nieziemską, nie wiedziałam że istnieją jeszcze takie szpitale i taka super załoga - pielęgniarki, położne a zwłaszcza oddział neonatalogiczny. Polecam szpital w Ostrowie Wlkp.

Nie wiem co u Was bo po ponad tygodniowej przerwie jest co nadrabiać. Ciekawe ile już jest rozpakowanych.

20 MAJA przyszedł na świat NATAN, waga 2770g, dł. 48cm.
Witam się dopiero teraz bo dzisiaj wróciliśmy ze szpitala.
Poród zaczął się niespodziewanie, nagle odeszły mi wody, bez żadnych skurczy. O 12.00 odchodziły wody, o 14.00 zaczęły się regularne skurcze, a o 17.09 Natan był już z nami.
Przez 3 doby musiał leżeć w inkubatorku bo zaliczyli go do wcześniaka (37tc+3), przy porodzie był owinięty wokół szyi pępowiną i miał później przyspieszony oddech. W szpitalu porobili mu szereg różnych badań i do domu wróciliśmy zdrowi. :-)
Dziewczyny opiekę w szpitalu mieliśmy nieziemską, nie wiedziałam że istnieją jeszcze takie szpitale i taka super załoga - pielęgniarki, położne a zwłaszcza oddział neonatalogiczny. Polecam szpital w Ostrowie Wlkp.

Nie wiem co u Was bo po ponad tygodniowej przerwie jest co nadrabiać. Ciekawe ile już jest rozpakowanych.

nadika serdeczne gratulacje! Czekamy na fotki :-)

Rozpakowało się razem z Tobą już 8 dziewczyn

U mnie we wtorek 35tydzi2 dni było 2-3 stopnia ale powiedział że już z jednej strony wapnieje czyli też już się robi stare chyba :confused:ale było wszystko ok

czarna wiedzmo- u mnie od 36tc do teraz jest cały czas stopien II. Jesli przepływy są ok to nie masz co sie martwic. Kiedy masz jeszcze jakieś usg? Czy to ostatnie było?
No lekarz stwierdził że to ostatnie USG, a ja wszędzie czytam że jeśli jest łożysko w III stopniu to trzeba regularnie monitorować przepływy i przynajmniej raz w tygodniu robić KTG... To USG było niemal 2 tygodnie temu, tuż po nim miałam KTG (wszystko ok), a od tego czasu nic. Nastopna wizyta u lekarza w poniedziałek.

Nadika - moje wielkie gratulacje!!!

nadika- serdeczne gratulacje!

No z tego co mowił mi lekarz to dobre przepływy dają spokój na jakieś 5 dni.. ale nie martw sie na zapas skoro wizyta juz w poniedziałek :)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry