reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2010

liliti - trzymaj się kobieto a małej powiedz że niema się co śpieszyć na ten świat :-)

Ja właśnie zjadłam kilka kromek z miodem do tego mleczko pycha :-) ale że jeszcze czegoś mi brakowało to zagryzłam to wszystko białą kiełbasą :-) :-) trudno będzie mniej kiełbaski w barszczyku :-)

Co do mam to moja też się ciągle pyta kiedy może przyjść by nam pomóc w sprzątaniu :-D :-D Ja jednak nie mam serca jej tak wykorzystywać wystarczy że u siebie się narobi. Jednak nie ma co narzekać na te mamy, jest duże prawdopodobieństwo że za te dwadzieścia parę lat same będziemy tak do naszych obecnych maluchów przychodzić :-D i niema się co zarzekać że na pewno nie bo tego się nie wie :-D :-D

Przeczytałam sobie moje dotychczasowe wypociny, tzn moją pracę. Jestem przerażona i mam nadzieje że promotor ani recenzent faktycznie nie będą jej czytać, że tylko na bibliografię spojrzą. Jej poziom jest tak niski jakby pisał przynajmniej gimnazjalista, może być idealnym dowodem na obniżanie się poziomu inteligencji u ciężarnych :-) Jeszcze jednak tylko jeden rozdział i obrona we wrześniu :-) Im wcześniej go napiszę tym więcej będę mieć czasu by cieszyć się wszystkim innym :-)

Ostatnio stwierdziłam że mogę być w ciąży nawet dłużej gdyby trzeba było. W gruncie rzeczy to nawet fajny stan. Jednak pod jednym warunkiem, żeby chodził przy mnie ciągle jakiś skrzat i podawał mi wszystko co upuszczę lub to co mam ułożone na najniższych pułkach, bo z tym schylaniem się to jakaś masakra :-)
ja w pierwszej ciąży też tak mówiłam że mogłabym chodzić i chodzić w nieskończoność, ale już jakieś 2-3 tygodnie przed terminem miałam dość i chciałam jak najszybciej urodzić
a teraz do podnoszenia i przynoszenia różnych rzeczy czasami wykorzystuje moje dziecko;-)
ona do tego jest bardzo chetna zwłaszcza jak przy okazji może się tym troszke pobawić m.in telefon, pilot itp gorzej jest zdecydowanie z ubieraniem skarpetek, butów czy goleniem...brzuch zdecydowanie przeszkadza w tych czynnościach, chyba musze się do męża ładnie usmiechnąć:-)

a tak poza tym mała śpi, a ja lece się trochę ogarnąć, jakiś szybki obiadek nastawić i do gina
zaglądnę wieczorkiem
miłego dnia mamusie

ps. kolejna kwietnióweczka sie wczoraj rozpakowała:-)

reklama
Dziewczyny mam pytanie co oznaczają skróty na USG; HC, AC, BPD ? Dziś zaliczyliśmy wizytę. Helenka wazy już 1312g .Mam nadzieję, że to nie za mało... ;-) Terminy mam dwa 7.06 i 10.06... Poza tym wszystko Ok i mam nadzieję, ze tak pozostanie... Serdecznie pozdrawiam!!!!

Dziewczyny mam pytanie co oznaczają skróty na USG; HC, AC, BPD ? Dziś zaliczyliśmy wizytę. Helenka wazy już 1312g .Mam nadzieję, że to nie za mało... ;-) Terminy mam dwa 7.06 i 10.06... Poza tym wszystko Ok i mam nadzieję, ze tak pozostanie... Serdecznie pozdrawiam!!!!

HC - obwód głowy
AC - obwód brzuszka
BPD - wymiar dwuciemieniowy

:-)
gratuluje udanej wizyty i dużej córeczki:-)

liliti bardzo mi przykro,że musisz przez to przechodzić, jesteś bardzo dzielna i na szczęście masz wsparcie męża i wspaniałą opiekę.Musi być dobrze!Każdy dzień jest na wagę życia i zdrowia.Tak to już jest,że kobiety czasami muszą wiele przejść dla swoich maleństw.Wierzę,że dasz radę.Pozdrawiam Cię serdecznie.

Ostatnio mam od czasu do czasu takie bóle jak przed miesiączką,czy któraś z was też tak ma?Co prawda to już moja druga ciąża,ale jest zupełnie inna i nie mam do czego porównać.Z Bogusią nie miałam prawie żadnych dolegliwości,chyba się starzeję:-D.
Chciałam się jeszcze dowiedzieć,czy wy kupujecie rzeczy (kosmetyki,przybory,podkłady,butelki,itp)dla siebie i dla maleństw gdzieś w sklepach u siebie czy przez internet?Bo tak sobie myślę,że np na allegro ogłaszają się sklepy,gzie można kupić większość potrzebnych rzeczy za jednym zamachem.Tylko czy to się opłaca?

liliti bardzo mi przykro,że musisz przez to przechodzić, jesteś bardzo dzielna i na szczęście masz wsparcie męża i wspaniałą opiekę.Musi być dobrze!Każdy dzień jest na wagę życia i zdrowia.Tak to już jest,że kobiety czasami muszą wiele przejść dla swoich maleństw.Wierzę,że dasz radę.Pozdrawiam Cię serdecznie.

Ostatnio mam od czasu do czasu takie bóle jak przed miesiączką,czy któraś z was też tak ma?Co prawda to już moja druga ciąża,ale jest zupełnie inna i nie mam do czego porównać.Z Bogusią nie miałam prawie żadnych dolegliwości,chyba się starzeję:-D.
Chciałam się jeszcze dowiedzieć,czy wy kupujecie rzeczy (kosmetyki,przybory,podkłady,butelki,itp)dla siebie i dla maleństw gdzieś w sklepach u siebie czy przez internet?Bo tak sobie myślę,że np na allegro ogłaszają się sklepy,gzie można kupić większość potrzebnych rzeczy za jednym zamachem.Tylko czy to się opłaca?

co do zakupów to po swiętach mam zamiar zamówić wszystko przez internet w ty oto sklepie http://www.2o2.pl/http://www.2o2.pl/c,pl,62,2,1,0,long,posciel-i-kocyki.html lista zakupów zrobiona i pozostawiona w przechowalni więc zostanie mi tylko złożenie zamówienia. porównywałam kilka sklepów i ten wyszedł mi najtaniej:-)
Z mała jak byłam w ciąży to zakupy robiłam osobiście bo jest u nas dosyć duża hurtownia, teraz tez tam byłam ale jest drogo w porównianiu z tym sklepem

Ostatnia edycja:
Ostatnio mam od czasu do czasu takie bóle jak przed miesiączką,czy któraś z was też tak ma?Co prawda to już moja druga ciąża,ale jest zupełnie inna i nie mam do czego porównać.
madziaja ja mam od jakiegos czasu te bole, zazwyczaj raz dziennie. Mi sie wydawalo ze to wlasnie te skurcze H-B?

W trakcie ciąży mogą wystąpić aż dwa rodzaje skurczów. A pod koniec ciąży aż trzy.
Pierwsze skurcze, jakie występują w ciąży są to skurcze o małym natężeniu, ale dużej częstotliwości (tzw. Alvareza). Drugi rodzaj to skurcze Braxtona Hicksa. Charakteryzują się tym, że są silniejsze i ich częstość zwiększa się pod koniec ciąży. Kolejne skurcze, to tzw. obniżające występują na około 3-4 tygodnie przed terminem porodu. Mają na celu obniżenie dna macicy. Ty możesz zaobserwować, to jako obniżenie się brzuszka oraz zauważyć, że łatwiej oddychasz.
Następne skurcze, o których pewnie nie raz słyszałaś, to tak zwane skurcze przepowiadające. Charakteryzują się tym, że są nieregularne, występują w ostatnich tygodniach ciąży ich częstość zwiększa się wraz z coraz bliższym terminem porodu. Są to 1- 2 skurcze, które występują w ciągu 10 minut. Skurcze przepowiadające, u kobiet, które rodzą pierwszy raz, czyli pierwiastek powodują wstawianie się główki do kanału rodnego (tzw. skurcze wstawiające).
Objawy zagrażającego porodu przed wczesnego, to:
- Skurcze macicy (należy pamiętać, że w ciąży występują skurcze Alveraza, a pod koniec ciąży Braxtona Hicksa) ;

- Bóle w okolicy krzyża lub w pachwinach (pod koniec ciąży będzie, to objaw zbliżającego się porodu);
- Odczuwanie bólu w miednicy mniejszej podobnego do bólu w czasie miesiączki (pod koniec ciąży, będzie, to objaw zbliżającego się porodu);
- Wystąpienie zwiększonej ilości wydzieliny z pochwy oraz/lub krwawienia z dróg rodnych.

Ostatnia edycja:
u nas pogoda znowu cudna
wstalam juz o 6 bo musialam do urzedu isc i jeszcze nigdy nie bylam tak krotko w urzedzie jak dzis z pozytywnym zalatwieniem
facet zalatwil mnie na korytarzu bez czekania w kolejce, jestem mu bardzo wdzieczna

Witam :)

Klementinka co do nosidelka zamiast spacerwki nie polcam - po pierwsze zbyt dlugo dzidzia zwinieta a po drugie rodzimy latem, ta pozycja spowoduje zatrzymywanie ciepla lepiej niech sobie maluchy machaja swobodnie nogami i rekami, ja juz jestem czerwcowa mama i gondole udalo nam sie przetrzymac do grudnia wiec pol roku
ale mi nie chodzi o nosidlo- fotelik
wkleje fotke dla jasnosci
czesc dziwczyny!
pisze dopiero terz idy jestem w stanie. przewczoraj o 23 dostałam prtych,bolesnych skurczy co 3 min,
zabrali mni na porodówke i nafaszerowali lekami, po godz udło sie opanowac sytuacje. rano zrobili usg i trauma :szok: sami sie przerazili, szyki nie ma, wszystko otwart i widac pecherz plodowy, rozryczalam sie zaraz przyjecha moj maz. leze na łózku nn stop z pupa i nogami uniesionymi nic nie wolno mi robic, jestem podłaczona do maszyny 24/d dozuje leki i mam kroplwki- robia wszystko zeby dziecko pozostalo w brzuchu ja najdluzej sie da! ale moge urodzic w kazej chwili.po tych lekach caly dzien wymiotowalam,mam drgawki i ledwo zyje ale dam rade dl naszego malenstwa!
dostalismy pokój jednoosobowi i moj maz spi na łózku obok,moze byc ze mna caly czas,dostaje nawet jezenie, nie wiem co bym bez niego zrobila.
juz nie placze, poki co nie ma skurczy, co chwila ktos przychodzi, mierzy mi krew, cisnieie,ktg itd,walcza o moja dzidzie i jestem im wdzicznabardzo!

pozdrawiam Was i zycze wszystkiego dbrego.
liliti trzymaj sie kochana, dobrze ze masz taka opieke, trzymam kciuki zeby maluszek jak najdluzej pozostal w brzuszku
Witam się wiosennie :tak:

Dziewczyny mam do was pytanko, jak skutecznie wyczyścić dywanik? Mam taki jasny dywanik (1m x 0,5m) z takimi frędzelkami. Chciałbym go odświeżyć bo przeleżał zwinięty za szafą całą zimę (zapomniałam o nim :zawstydzona/y::rolleyes2:). Macie jakieś sprawdzone sposoby?
ja zawsze stosuje vanish do dywanow, szybko sie robi i wszystko schodzi

Załączniki

• 3255_9076..jpg
    3255_9076..jpg
    22,6 KB · Wyświetleń: 34
reklama
Do góry