reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Czerwiec 2009

reklama
A mi znowu podskozyl pozio adrenaliny. Czekala b dlugo na wiadomosc z mojej przychodni do ktorego to biura HSE wyslali moje papiery bo ciagle nic nie przyszlo do domu - znalazlam sobie sama to biuro i okazalo sie ze moj lekarz ze mnie zdziera!!!!!!!! Mianowicie nawet jako instytucja prywatna nie moga wymagac oplaty za wizyty od kobiety ciezarnej tylko za USG i nie ma czegos takiego jak dodatkowa wizyta:szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok::szok: Takie prawo mam i mam sie ubiegac o zwrot a jak mi nie beda chcieli oddac to zglosic sie do HSE:-D i oni jak to pani mi powiedziala im to wytlumacza:-D:-D:-D:-D:-D. Ech chyba zmienie GP- masakra jakas tak zle i tak nie dobrze.

Az dziwne jest to wiesz... bo w sumie od kazdego innego GP w ramach tego programu jedyne co mozesz oczekiwac to badanie cisnienia i analiza moczu. Macanie brzucha i wazenie od czasu do czasu.A jesli chcesz usg, czy dodatkowe badanie krwi to za to placisz. Jakos logiczne mnie sie to zdaje. Ciekawe co w Medicusie Ci powiedza.

NO ja dlatego sie zapisalam do Medicusa bo zalezalo mi na USG i zdawalam sobie sprawe ze za USG sie placi ale nie za''doatkowe wizyty''

A oto Kasiu co uslyszalam w Medicusie- dostalam chyba kilka odpowiedzi:

- byla to dodatkowa wizyta ( nie ma czegos takiego)
- zaplacila pani za USG (owszem ale za wizyte tez)
- jest tylko 6 wizyt bezplatnych (HSE powiedzialo ze 12)
- wizyty bezplatne sa po 24 tyg ciazy (bzdura od momentu stwierdzenia ciazy)
- wizyty bezplatne sa tylko w wyznaczonych terminach ( pani z HSE twierdzi cos innego.
i jeszcze jakies inne szuglane odpowiezi. Szczerze mowiac jestem rozczarowana i troche sie zdziwilam ze musialam ostatnio zaplacic 180 euro na ale jak twierdza ze za odatkowe sie placi to sie placi. UHM! Sama juz nie wie co o tym myslec.Najsmieszniejsze w tym wszystki jest zse to HSE sie spytalo czy placilam za jakies wizyty.

Tusienka - pocieszył mnie Twój post, muszę się przyznać. Ja też nie czuję jeszcze ruchów. Zastanawiałam się czy to dobrze, do USG mam jeszcze ponad 2 tygodnie i zaczynam sie troszkę martwić. Ale jeśli nie tylko ja nic nie czuje jeszcze - troszke mi raźniej i uspokoiłam się.
Ja też jestem w 19 tyg i 3dni i też nie czuje ruchów, bardzo sie tym martwie bo ciąża jest zagrożona (mam mięśniaka) a to już druga ciąża. No ale może maluszek zacznie wreszcie fikać np w 20 tyg? Trzymajmy sie!

Ja jakiś czas temu chciałam się dostać do mojej GP w przychodni EMC (-link do niej EMC Health Care Ltd. ) Na miejscu okazało się, że jest tłok jak cholera i nie wiadomo czy mnie przyjmie i do tego pani z "rejestracji" poinformowała mnie, że jesli jestem chora i nie jest to wyznaczona przez nich wizyta to muszę zapłacić 50e.
Poinformowała mnie o tym w tak delikatny sposób (krzyk), że nie wytrzymałam nerwowo, wyszłam na zewnątrz i poryczałam się. Na do widzenia pani okazała skruchę, litość czy co- nie wiem jak to zachowanie ubrać w słowa, w każdym bądź razie przeprosiła mnie za to, że któraś z jej koleżanek mnie o tym nie poinformowała. No i w sumie wyszło tak, że do lekarza nie poszłam, tylko wściekła i roztrzęsiona udałam się do domu.

Dziś byłam u mojej GP, ale zarejestrowałam się jako normalny człowiek a nie w ramach "opieki nad matką i dzieckiem". Oczywiście zapłaciłam za wizytę 50e i było wszystko OK. W sumie teraz to mi rybka czy płacę czy nie za wizytę. Za jakiś czas moje ubezpieczenie i tak mi zwróci całą kasę wydaną na lekarzy.:cool::-D

Dziewczyny z Irlandii- ubezpieczcie się w Polsce. Ja jestem ubezpieczona w EURO26 i do tej pory zwrócili mi wszystkie pieniądze, które wydałam na lekarzy w Irlandii, a w tym roku wydałam już sporo ok. 1500zł. i czekam na zwrot kolejnych 400e. POLECAM!!!!

tak czytam i czytam o czym pisałyście jak mnie nie było i ....hehehe powiem Wam coś superanckiego co mnie spotkało w pracy - jeśli mowa o pracy i traktowanie ciężarnych:-D
W poniedziałek wychodzę z koleżanką (również ciężarówką) z pracy i woła nas nasza babka z biura i zadaje nam takie pytanie "Dziewczyny do kiedy zamierzacie pracować bo chcemy zwolnić kilka osób i nie wiemy ile możemy zwolnić???":szok:
No i zaczęła gadać coś tam na temat wcześniejszego wypowiedzenia i macierzyńskiego. W każdym razie wcale nam nie zasugerowała, że lepiej byłoby gdybyśmy poszły już sobie w cholere.:tak:
Najlepsze było to, że zażądała od nas zaświadczenie od lekarza informujące pracodawce o tym jak długo możemy pracować :-D hehehehe
Przecież każdy głupek wie o tym, że żaden lekarz nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialności na siebie. :-D

No i w sumie wzięłam dziś od lekarza zwolnienie na tydzień i będę odpoczywać nie martwiąc się co się dzieje w tym przeklętym zakładzie. Później wrócę na trochę, a w lutym jadę na urlop do Polski. Po urlopie będę martwić się co dalej.

Hm z tymi 12 wizytami przesadzilam -jest 6. Juz sama zglupialam. Kasiu czy ty placilas za jakiekolwiek wizyty pozaprogramowe????
Hmm w sumie mialam 2 i placilam - za pierwsza to duzo chyba ze 180 (teoretycznie za pierwsza wizyte juz tez sie nie powinno placic, ale to sie rzadko zdarza zeby nie brali za to, nawet irl GP biora), za druga 80 euro bo chcialam usg. Podejrzewam ze bez usg nie placilabym nic.

reklama
Cześć Czerwcóweczki!

Wszystkim mamom, które już wiedzą co będą noszą pod sercem GRATULUJĘ!:-)

Ja dzisiaj dopiero przeglądając kalendarz dotarło do mnie, że jak dobrze pójdzie i maleństwo spóżniło by się 2 dni(czyli 30 czerwca) to urodziło by się w NASZĄ 8 ROCZNICĘ ŚLUBU, ale byłaby pamiętna data.:tak::tak::tak:

DZisiaj byłam zapisać mojego 3 letniego synka do przedszkola- idzie od września.

Do góry