Dzień dobry!
Aleście się rozpisały... normalnie nie można was spuścić z oka na godzinkę ;-)
Witam wszystkie nowe Czerwcóweczki!!! Im nas więcej, tym weselej Już zauważyłam na nowej liście (buziaki dla Agaty), że na termin 5 czerwca, oprócz mnie, są jeszcze dwie mamusie - SUPER!
Monika, tak jak pisała
aga29, na ból głowy możesz brać środki z paracetamolem, tylko nie te z dopiskiem max czy extra, one zwykle zawierają jeszcze np. kofeinę, czy inne niewskazane dodatki. Dawka paracetamolu dla jednej tabletki nie powinna być większa niż 500 mg, np. Apap, Panadol, Codipar..
Zabronione w ciąży są środki z kwasem acetylosalicylowym, np. Aspirin, Etopiryna.
Ja w pierwszej ciąży zamiast brania tabletek nacierałam sobie głowę Amolem, zakładałam ciepłą opaskę i kładłam się na jakieś pół godzinki. Mnie to pomagało, ale zdaję sobie sprawę, że każda osoba jest inna.
Wczoraj miałam kontrolnę wizytę u mojej pani ginekolog :-) Od pierwszej wizyty (byłam w 7 tygodniu) przytyłam... 0 kg hehehe. Po prostu przez te wymioty sporo schudłam, a później to nadrobiłam i wyszłam na zero. Dowiedziałam się też, że mam nadżerkę i stąd te upławy, swędzenie i pieczenie. Dostałam Nystatynę (tabletki dopochwowe) i Pimafucort (krem) - dziś już jest o niebo lepiej. Widziałam mojego bąbla na usg, fikał koziołki, dosłownie
Wielkość malucha odpowiada co do dnia terminowi wg OM. Następną wizytę mam tuż po Świętach i podobno będę już mogła się wtedy dowiedzieć, czy noszę chłopca, czy dziewczynke (to będzie 17 tc).
Co do smaków, to wydaje mi się, że bardziej mam ochotę na kwaśne i pikatne dania niż na słodycze, ale to zależy od dnia. Na szczęście, prawie całkowicie minęły mi już mdłości i mogę w pełni cieszyć się jedzeniem.
Buziaki dla wszystkich Czerwcóweczek!!!