Szkrabiku - tez sie nad tym zastanawiam,dlaczego to tak wysoko, ucaluj Tymka!
Prosze bardzo
Placek po wegiersku po mojemu
1. Masa plackowa do plackow najnormalniejsza w swiecie( ziemniaki, jajko, maka, sol,pieprz, cebula), olej do smazenia.
2. Gulasz wieprzowy zwyczajny, czyli:
smalec z 2- 3 lyzki,
Mieso wieprzowe gulaszowe w proporcji takiej,jaka ma byc ilosc,czy wiecej czy mniej,no mniej wiecej pol kilo,
2 cebule,
czosnek ( tez ilosc zalezy od preferencji, ja dalam 3 zabki,ale nie bylo za bardzo czuc,nastepnym razem dam wiecej)
ja dodalam 3 pieczarki,
przyprawy: ziele angielskie, lisc laurowy, papryka ostra, 3 lyzeczki przecieru pomidorowego,sol,pieprz, pol lub cala kostka rosolowa wieprzowa lub z kurczaka,vegeta. Przyprawy uzaleznic od ilosci wody.
Do zageszczenia maka, smietana.
Smietana kwasna do polania placka na koncu( 18%)
Podsmazylam miecho na smalcu, posypujac sola i pieprzem,jak juz bylo zarumienione to dodalam cebule i pieczarki pokrojone w plastry i te plastry przeciete na pol, co by bycze nie byly,ale jak cebulka i pieczarki male to nie trzeba przekrajac. Chwile posmazylam, az cebula i pieczarki zrobily sie miekkie. Zalalam woda z czajnika, wody tyle,ile kto chce sosu. Dodalam przyprawy, zgnieciony czosnek, do smaku. Dusilam na malym ogniu godzine.Pod koniec zagescilam maka i smietana, tak jak sie zageszcza i zabiela sosy.
I tak,mozna robic na dwa sposoby,a nawet na trzy,ja robilam sposobem pierwszym:\
1. Smazymy duzego placka na patelni, kladziemy na talerzu, nalewamy na polowke sosu, druga polowa przykrywamy i na wierzch 2 lyzki smietany. Mozna na wierzch dac najpierw sos,a potem smietane na sos. W kolo placka lejemy sosik. ( ja zrobilam nam po polowie placka,bo byl naprawde wielki,bo na wielkiej patelni)
2. Mozna smazyc male,zwyczajne palcki,no moze troche grubsze, na placki sos, przykrywamy plackami nowymi i na to smietana,albo sos i smietana,tak robi moja kolezanka,bo latwiej jest jej smazyc male placki. Rzeczywiscie duzego przewrocic na druga strone trudno.
I to wsio, pycha ;D
A tu przepis z netu,jakby ktos nie chcial po mojemu robic ;D
http://mojegotowanie.onet.pl/22872,ksiazka_przepis.html