reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

Wszystkiego dobrego dla naszych małych solenizantów i nieco większej solenizantki ;)

Evik - ale sympatyczne z Was dziewczątka :)

co do nagości przy dziecku to ja jestem bardziej przeciw niż za. Zgadzam się z Paulą i Beatką i ogólnie uważam, że nagość jest sprawą intymną. Nie oznacza to jakiegoś fałszywego wstydu, bardziej wynika to z szacunku. No nie wiem, nie umiem tego jakoś lepiej wytłumaczyć. Ja w każdym bądź razie nie widziałam swoich rodziców nagich i dobrze mi z tym. Żadnych negatywnych skutków to nie miało :D więc mam zamiar schemat ten powtórzyć

reklama
Wszystkiego najlepszego dla nie takiego już małego Tymka :)

Paula, Tymciu, dla Was z okazji imienin również wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń.

Megan, jak fajnie, że się pokazałaś :) Zdjęcia Piterka superowe i fajnie, że się dobrze bawicie.

Wiolinko, nam lekarka już kilka miesięcy temu powiedziała, żeby obciąć włoski, bo Wojtkowi włażą do oczu, ale mi jakoś szkoda. I zobaczcie, jak to brzmi - parę miesięcy temu - w odniesieniu do mojego malutkiego synka!!! ::)

Coletto, Aletko, te swaty tak naprawdę to zaczęły się juz jakiś czas temu a teraz jak osoby bezpośrednio zainteresowane stają się coraz bardziej dojrzałe (idą w leciech ;) ) no to i cała impreza nabiera rumieńców ;)

Czarnulko, gratuluję :) Zdążycie ze ślubem i chrzcinami jeszcze w złota jesień? Czy poczekacie?

Mondzi, zdjęcia Tymka są ekstra :) Przebojowy facet z niego. A co to tort prezydenta? Bo brzmi smakowicie, mniam :)

Beatko, doczekasz się, doczekasz. Ja byłam w szoku, jak nagle Wojtek nauczył się siedzieć, potem przewracać a teraz już nie chce siedzieć tylko prostuje nóżki i chce stać! Ale zazdroszczę Ci rozumnego MAteuszka. Mój Wojtek to ciapula jeszcze. chociaż wymóc swoje potrafi ;)

Co do nagości, ja uważam, że dzieci nie powinny pakować się rodzicom do łazienki ani oglądac ich nago. Wojtek kąpie się z Rafałem, ale ze mną nie (chociaż wpadłam też na pomysł kostiumu kąpielowego i jak obydwoje wydobrzejemy zamierzam go wypróbować). Ja nie pamiętam, żebym wchodziła mojej mamie do łazienki, o tacie nie mówiąc. I jakoś tak myślę, że to ok. Ciekawość ok, myślę, że tak musi być i dopóki to jest ciekawość po prostu to dobrze. Ale po co rozbudzać niezdrowe zainteresowanie. Ale każdy robi jak uważa ;) Właśnie, Paula, to co napisałaś jest bardzo ważne, szczególnie dzisiaj. Chciałabym Wojtkowi przekazać że nikt nie ma prawa oglądać jego ciałka bez jego zgody, nawet lekarz, i tylko w obecności rodziców. Chociaż w sytuacji skrajnej, np szpital (tfu tfu) to co wtedy? Sama nie wiem.

Cześć Yariva :) Ciebie też bardzo miło poczytać, a u Kubusia widzę wielkie zmiany? Oj, rośnie Ci rozrabiaka :)

Evik, gratulacje ząbkowe :)

Wow, post gigant :) Ale korzystam, bo Wojtek śpi ;)

Ale gapa ze mnie! Wszystkiego najlepszego dla Pauli i Tymków z okazji imienin! Czyżby szkrabikowy synek miał dziś i imieniny i miesięcznicę?  :D

Mondzi, cudne zdjęcia, moje ulubione to to z misiem  ;D Mamy takie same sanki!
W sprawie nagości: ja swoich rodziców nagich też nie pamiętam. Pamiętam natomiast że jak byliśmy mali to siostra (4 lata młodsza) mogła wejść do mamy jak ta się kąpała a my nie  :mad: Próbowaliśmy wtedy z bratem mamę podglądać przez wywietrznik na dole drzwi  ;D ale nic z tego nie wychodziło  :p Teraz się nie kryjemy w cale przed Gusią, ale kiedyś będzie trzeba zacząć...  ::) A z zachowaniem to ja już ganiam męża żeby się kulturalnie przy Gusi wyrażał  :mad: bo czasem coś mu się wymsknie... I widzę że Paula i Frotka poruszyły bardzo waży w dzisiejszych czasach temat... Nie wiem jeszcze, jak to przekazać dziecku, ale jakoś trzeba...
Świezynko, ja nie smarowałam i nadal nie smaruję, wstyd przyznać  :-[ Ząbek się znalazł już 10 dni temu a ja ciagle nie kupiłam rumianku  :-[
Yariva, miło że wpadłaś :) Gratuluję postępów Kubusiowi!
Evik dzięki za zdjecia. Bramka wygląda bardzo profesjonalnie! A Wy przepięknie :)
Frotko, to co, jeszcze nie obcięliście jak rozumiem?

Hej! Wiolinko, dziękuję w imieniu Tymusia-starego konia- za życzenia :D Co do mebelków to już wybrane, ale miesiączek trzeba czekać. Trudno, poczekamy :) A imieninek Tymek dziś nie ma, bo Tymek Mondzi to Tymoteusz, a mój to Tymon ;) Mondzi, a jak Twój Tymcio się czuje jako 8-miesięczny mężczyzna? ;) Ucałuj Go od nas, przepraszam, że dopiero dzisiaj. I dziękujemy za życzenia. Niestety Tymek chory, ale o tym za chwilkę. Śliczne zdjątka! Colletta, dziękujemy bardzo :D Agast, gratulujemy zębolka :D Aletko, Czarnulko, Agast, Beatko24, PauloC, Evik, Frotko, mamomisi, dziękujemy bardzo za życzenia :) Evik, gratuluję ząbków i przy okazji pochwalę, że śliczne z Was kobietki i fajne macie mieszkanko :D PauloC, wszystkiego najlepszego, przede wszystkim zdrówka Ci życzymy!

To teraz o nas. Otóż moje maleństwo ma gorączkę, pokasłuje, słania się, mało ma siły i co chwilę zasypia. Nie jest w stanie nawet sam siedzieć, taki słaby :( Byliśmy dzisiaj u pediatry, więc lekarstwa mamy. Ponadto Tymek ma atopowe zapalenie skóry (AZS). Pani doktor powiedziała, że to z powodu alergii na mleko krowie. Zatem zmieniamy Bebiko na Bebilon Pepti. No i żadnych mlecznych produktów nie mam Mu dawać chyba, że np. kaszka zwykła zrobiona na Pepti. Do tej pory mieliśmy Hipp, taką już z mlekiem, no i nie mam Małemu dawać. Czeka nas wiele zmian. A na aktualne zmiany na skórze Tymkowej mamy maści.

Tymuś wtulił się w tatusia, mruczy słodko i sobie drzemie...

Aletko ja już dawno nie dostałam żadnego maila od Ciebie, ale rozmawiałam dziś z Agast, i niestety muszę powiedzieć, że żałuję, że jestem kobietą pracującą :(
Frotko a ja głupia zapomniałam podziękować za śliczne zdjęcia :-* Totulek z dnia na dzień piękniejszy :)
Szkrabikowski życzę dużo zdrówka Tymusiowi.

A ja zapomniałam napisać jeszcze o karmieniu, bo widziałam, ze swego czasu był temat odstawiania od piersi na tapecie. Ja nadal karmiępiersią i oprócz tego ściagam mleczko dla małego, więc wszelkie kaszki są podawane na moim mleczku. Troche to męczące ale i zdrowsze i tańcze niż modyfikowane ;D
Co do nagości, to prawdę mówiąc nigdy się nad tym nie zastanawiałam, ale jakoś nie pasuje mi latanie nago koło dziecka ;) samo z siebie mi tak wychodzi ...

Raz jeszcze dziękuję za życzenia :)

Wiolinko, Frotko myślę, że damy radę przekazać naszym dzieciom to co chcemy i nauczyc je asertywnosci.
Moim zdaniem najważniejsze to rozmawiać, a nie udawać, że jakiegoś problemu nie ma, albo nas nie dotyczy. Nasze dzieci na pewno zrozumieją co chcemy im przekazać.

Frotko takie sytuacje jak szpital(tfu, tfu) również odbywają się w obecności mamy, przynajmniej póki dziecko małe.
Myślę, że maluch będzie wiedział kiedy ktoś robi coś co mu się nie podoba i przekracza granice jego intymności.
Damy radę!

Szkrabiku zdrówka życzę dla Tymcia! Coś nie mogą się od Was odczepić te choróbska.
Fluidków nie poślę bo zachorowały i nie ma z nich pożytku, zresztą padły by po drodze nad Morze ;) ale życzenia zdrówka mam nadzieję, że dotrą.

szkrabiku przykro ze macie azs, ja na wszelki wypadek nie kupiłam zadnego mleka, nawet HA, tylko nestle sinlac do robienia kaszek i zagęszczania deserków itp. a tak to cyc, więc do roku będzie bezpiecznie. Ale pozwoliłam sobie raz na kilka dni zjesć jogurt naturalny, bo ząb mi się wykruszył na kanapce z dżemem :(
Z kosmetków na azs polecam srv i mustela.
Widze że o nagosci mowa, a ja właśnie wczoraj wykąpałam się z Bartkiem, byłam naga i niestety musiałam zrezygnowac ze zdjeć bo komu bym je pokazała? Mąz dodał ze pozycje tez mamy niedwuznaczne i jeszcze oskarżą mnie o pedofilie ;D A mały miał radoche z zabawy moimi cyckami i ja też. Ale oczywiscie przyjdzie taki moment ze pewnie schowam swoją nagosć przed nim ale narazie nie czuje takiej potrzeby, moze jak skończę karmic piersią, narazie nagość jet dla mnie czyś naturalnym. Wczoraj jak leżał na moim brzuchu, przypomniał mi sie poród i moment jak położyli go na mnie po urodzeniu.

Mam pytania, bo ciągle walcze z pieluszkowym zapaleniem, bardzo proszę o odpowiedzi, głównie mamy chłopców (patrz pytanie 2 ;))
1. Jak często wietrzycie pupe?
2. Czym smarujrcie po zmianie pieluchy i czy jądra tez smarujecie?
3. Czy po siusiu przy zmianie pieluchy myjecie badź przecieracie pupe, czy tylko po kupce?
Z góry pięknie dziekuję....................

Annka jako mama chłopca postaram się odpowiedzieć profesjonalnie ;)
1. jak sobie przypomnę, że trzeba i akurat otoczenie ma temperaturę ok. 20 stopni.
2. mam specjalną maść z apteki jej skład to lanolina, tlenek cynku, woda destylowana i wazelina żółta, jąderek nie smaruję, to znaczy zawsze trochę je pomażę maścią przypadkowo przy okazji smarowania pod nimi i pachwin, ale nie żebym smarowała je specjalnie
3. zawsze przecieram pupę, pachwinki, jąderka i siusiaka chusteczką do pupy niezależnie czy było tylko siku czy też kupka

Froteczko Ja Wikusie już ochrzciłam,a chodzi mi o drugie maleństwo co jest w drodze :) I jak się urodzi to będzie trzeba wziąść kościelny.A żeby nie był za wielki wydatek to chcemy zrobić chrzciny i ślub w jednym dniu :) A więc to tak szybciutko nie nastąpi ;) Dopiero za kilka miesięcy :)

reklama
Do góry