reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

CZERWCÓWKOLAND ;)

reklama
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi w sprawie drugiego dziecka. Fajnie by było ale ciężko tak swiadomie się zdecydować. Może los zadecyduje za nas. Ogólnie jakoś specjalnie sie nie zabezpieczamy więc kto wie . Co do finansów to źle nie jest, starcza nam na wszystko i na małe co nieco ale jak wiadomo boimy sie tego czego nie znamy. Małego cykorka mam ale wiem, że gdyby do nas bociek przyleciał to musielibyśmy sobie radę dać i pewnie byśmy sobie dali. Z tym, że mówię chciałabym miec tą cholerną prace i wiedzieć, ze w razie czego mogę sobie ze spokojem iść na wychowawczy. Wtedy by sie Mateusz nie musiał tułać po żłobkach tylko by był z nami w domku. Z podjęciem decyzji o pierwszym dziecku nie mieliśmy problemu a o drugim jak widać mamy.
Im więcej Was zachodzi w ciążę tym bardziej i ja na nią "apetyt" mam ale co z tego jak mam tak zakręcony łeb i sama nie wiem co by było dla nas najlepsze ehhh
Czarnulko bardzo ale to bardzo mi przykro, że Wiki musi tak cierpieć. Pierwszy raz o takim czymś słyszę i aż sie dziwię, że Mateusz jest jeszcze w całości. On to sie ciagle przewraca i chyba wychodzi z załozenia, ze dzień bez gleby to dzień stracony. No w każdym razie mam nadzieję, że wszystko sie szybko u Wiki zagoi i będzie git.

Aaaa co do tel to mam Nokię 6101 i jestem z niej zadowolona. Zrezstą zawsze kupowałam Nokie bo moim zdaniem te tel są dobre. Piotr miał kiedys Motorolle i też nie był z niej zadowolony. Ciągle sie zawieszała, przerywała i siadała szybko bateria

Ja mam taką

ma radio,aparat, kamerę zresztą dam linka to sobie poczytasz
Nokia 6101 - mobile.inspiracja.com

Beatko- ale zdajesz sobie sprawe ze w naszym kochanym kraju wychowawczy jest bezpłatny?

Easy- fajnie wygląda, ale to jedna z niewielu jego zalet :dry:

jak bezpłatny? Moja szwagirka jest na płatnym. Czyżby się coś zmieniło. Z tego co się orientuję to wychowawczy trwa 3 lata ale płatny jest przez 2. Czy ja czegoś nie wiem????

Bezpłatny jest chyba wtedy kiedy sie przekracza ustawowe 504 zł na osobę. Jesli nie to 2 lata płacą

My byśmy się nie kwalifikowali gdyby Piotr miał wykazywane zarobki ale nie ma. Gdybym np ja miała tylko wykazywane to moze byśmy się załapali na płatny bo wtedy dochód musielibyśmy podzielić już na czterech
No ale najpierw trzeba mieć robotę żeby się na coś załapać

No niestety. Od pewnego czasu nie ma już czegoś takiego jak płatny urlop wychowawczy. (Płatny jest tylko wtedy jeśli dochody na jednego członka rodziy nie przekraczają 504zł) Zgodnie z ustawą z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. nr 228, poz. 2255, z późn. zm.) funkcjonuje "dodatek do zasiłku rodzinnego z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego". Ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych następuje na wniosek danej osoby uprawnionej. Wysokość tych zasiłków jest mówiąc delikatnie smieszna.
Zasiłek rodzinny:
na pierwsze i drugie dziecko
= 43 zl (miesięcznie)
na trzecie = 53 zł
na czwarte i kolejne = 66 zl
Dodatki do zasiłków:
- Z tytułu urodzenia dziecka - jednorazowo = 500 zł
- Korzystanie z urlopu wychowawczego = 400 zł miesięcznie
- Samotne wychowywanie dziecka do lat 7 i utrata prawa do zasiłku dla bezrob. = 400 zł/m-c
- Samotne wychowywanie dziecka = 170 zl miesięcznie, gdy dziecko niepelnosprawne = 250 zl miesięcznie
- Edukacja i rehabilitacja dziecka niepełnosprawnego = 50 zł na dziecko do ukończenia lat 5 oraz 70 zł- w wieku 6 - 24 lat
- Rozpoczęcie roku szkolnego - 90 zł jednorazowo
- Podjęcie przez dziecka nauki w szkole poza miejscem zamieszkania = 80 lub 40 zł

Dochody uprawniające do zasiłków rodzinnych i dodatków do nich 504 zl albo 583 zł w razie wychowywania dziecka niepełnosprawnego.

Wychowawczy płatny jest kiedy dochód nie przekracza 504 zł na osobę (li tylko nie pamiętam czy netto czy brutto?).

Beatko, ja też raczej z wielbicieli Nokii jestem. Z tym, że z klapką odpadają bo sa zbyt grube dla mnie (czesto noszę tel w kieszeni tylnej spodni). Mam teraz 2650 i się męczę...
Na razie chyba wygrywa 6070.

reklama
Beatko- to znaczy ze Piotr nie ma nigdzie umowy o prace? W takim razie może Wam sie należą te zasiłki skoro w świetle prawa jesteście bezrobotni.?

Do góry