Witajacie!
Mad co do mięsa w ogóle to wszystkie zwierzęta hodowlane dostają witaminy, okresowo antybiotyki, a kurczaki dostają również hormon pobudzający szybki ich wzrost. Nie wiem jak to jest w przypadku kaczek, indyków, ale przypuszczam, że mieszanka witaminowa na 100% jest w ich menu, a w razie chociażby podejrzenia jekiejś choroby u jednego osobnika lekarstwa dostają wszystkie.
O kurczakach mówi się najgłośniej bo ich żywot najmniej ciekawie wygląda, a poza tym jest to najtańsze i najbardziej rozpowszechnione mięso na polskim rynku. Najpierw wykluwanie się pod lampami, potem jako pisklęta w jednej hali, potem jako strasze kurczęta w kolejnej hali, bez słońca, bez trawy w dodatku pasza super zbilansowana na podstwie jakiegoś wzorca i tuczenie, tuczenie, tuczenie.
Nie wiem dlaczego pediatrzy zalecają królika, to jest najczęściej chorujące zwierzę ze wszystkich hodowlanych i akurat wiem z pierwszej ręki(od hodowcy), że raz na jakiś czas przyjeżdża weterynarz i wszystkie szczepi.
Jedyny ich atut to to, że są najmniej alergizującym mięsem ze wszystkich.
Ja mam dostęp do drobiu hodowanego u teściów bez tych wszystkich wspomagaczy. Szczęściara ze mnie.
Jeśli popatrzeć na występowanie hormonów w żywności to nie tylko mięso z kurcząt znalazłoby się na tej liście, a także mleko krowie.
Są też fitoestrogeny zawarte w grochu, soi. Problem zaczyna się pojawiać wtedy gdy czegoś jest w nadmiarze.
Tak samo nie widzę celowości w dodawaniu witamin do wszystkiego(kaszki, napoje, mleko, płatki śniadaniowe). Co za dużo to nie zdrowo!
Myślę, że dobrym rozwiązaniem jest zmienianie mięsa- raz kurczak, częściej indyk, potem królik. A jagnięcina? Na nią Ola też ma alergię?
A co z wieprzowiną, konkretnie ze schabem?
Biesy zdrówka dla Szymka!
Mam nadzieję, że to nie żaden wirus.
Evik ucałuj Hanię w odrapany nosek. Szymkowi wreszcie schodzi jego odrapanie na nosie. Chyba taki wiek.
Justyna witaj wśród nas!
Spokojnie, wszystkiego się nauczysz z czasem. Także wklejania zdjątek.
A my chętnie poznamy Twoją Julkę.
Lila no to super, że masz o jeden stres mniej!
Mag no to Maj super rozgadana! Gratuluję!